‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriConsecințele crizei din Ucraina asupra Europei

Consecințele crizei din Ucraina asupra Europei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Criza politică şi socială din Ucraina ar putea genera o reducere considerabilă a rezervelor mondiale de cereale şi renunţarea la o sursă importantă pentru Europa de gaze naturale şi produse petroliere, Rusia, arată un raport al Deutsche Bank. 

Aproximativ 15% din necesarul de gaze naturale al Europei vine din Rusia prin Ucraina. Neînţelegerile dintre cele două ţări ar putea afecta transportul de gaze pentru prima dată după 2009, când luptele de strada au generat întârzieri, susţin reprezentanţii băncii, citați de Bloomberg și recolta.eu. Până în prezent, nu au fost raportate întârzieri sau reduceri ale cantităţilor livrate.

Ucraina este, de asemenea, al treilea cel mai mare exportator de porumb din lume şi al şaselea de grâu, arată analiştii International Grains Council. Preţul grâului a urcat pe 4 martie la cel mai mare nivel din 2012, iar porumbul a ajuns la nivelul raportat în septembrie pe fondul îngrijorărilor că s-ar putea reduce volumul exporturilor din Ucraina.

„Orice tulburări în exporturile ţării ar putea afecta rezervele mondiale de cereale. De asemenea, veştile proaste în ceea ce priveşte însămânţările care încep în această lună ar putea să creeze probleme mai ales în situaţia în care conflictul din Crimeea se înrăutăţeşte”, se arată în raport.

Guvernul ucrainean susţine că Rusia a ameninţat că va ocupa vasele de război din Crimeea, regiune asupra cărei se focalizează conflictul. Preţurile pentru mărfuri au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni pe fondul îngrijorărilor privind rezervele de gaze şi cereale care ar putea fi afectate de o escaladare a conflictului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›