Vineri, 12 aprilie 2024, între orele 10:00 și 12:00, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare organizează consultări publice la Institutul Științifico-Practic în Horticultură și Tehnologie Alimentară (ISPHTA).
- Data: 12 aprilie
- Adresa: ISPHTA, or. Codru str. Vieru 59.
Scopul consultărilor este de a da continuare formării unui Centru de Cercetare în Legumicultură Ecologică la ISPHTA.
Legumicultura ecologică în Moldova
Anuarul privind Agricultura Ecologică în Republica Moldova arată că, în țară se atestă o situație modestă se înregistrează în privința legumelor crescute în sistem ecologic.
Cea mai mare suprafață îi revine cartofului, cultivat ecologic pe 1.48 hectare, iar pe ultima poziție se situează prazul, vinetele, pătrunjelul și păstârnacul, fiecare cu o suprafață de circa 0,01 hectare.
Datele din „Atlasul Agriculturii Ecologice” cu privire la producătorii antrenați în lanțul valoric pe agricultura ecologică din Republica Moldova per zonă de amplasare, ne vorbesc că, majoritatea exploatațiilor agricole ecologice sunt amplasate în zona de Nord (50%), cu o pondere mai mică ce îi revine zonei de centru (33%) și sud(17%).
Amintim că, pentru anul de subvenționare 2023 au fost acceptate propunerile Asociației MOVCA și a fost majorat cuantumul pentru perioada de conversie pentru toate culturile, dar cel mai mult majorarea o vor simți producătorii de legume:
- La legume în primul an de conversie a fost majorat cuantumul de la 3000 lei la 12 000 lei;
- La legume anul doi de conversie a fost majorat cuantumul de la 3500 lei la 14 000 lei.
Menţinerea practicilor de agricultură ecologică – 20% subvenționare din valoarea produselor certificate ecologic și comercializate.
Comentarii