De multe ori, diferite produse vândute pe piață sunt declarate a fi ecologice. Acest termen însă nu poate fi utilizat de orice fermier/vânzător, pentru că pot fi numite produse ecologice doar acele produse care au fost certificate conform legii.
Dacă e să vorbim de producția agricolă, recolta de grâu, floarea soarelui sau de la alte culturi agricole sau horticole poate fi considerată ecologică doar dacă terenul pe care a fost produsă este certificat ecologic, respectiv au fost respectate normele impuse.
Pentru a iniția procesul de certificare trebuie să vă adresați la un Organism de Inspecție și Certificare și reprezentanței Ministerului Agriculturii.
Lista Organismelor de Control valabile pe teritoriul României este disponibilă pe acest link, iar cele aprobate de Moldac pe teritoriul Moldovei le găsiți aici.
Totodată, puteți opta pentru un organism internațional de certificate. Acesta trebuie ales în funcție de cerințele țării unde planificați să realizați exporturile.
Pentru ca plantele și produsele vegetale să fie considerate produse ecologice, normele agriculturii ecologice trebuie respectate pe acele parcele timp de minim doi ani.
Perioada de conversie în agricultura ecologică reprezintă o perioadă de timp în care este realizată trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică.
De regulă, durata perioadei de conversiune este de:
- 3 ani pentru culturile perene şi plantaţii;
- 2 ani pentru culturile de câmp anuale;
- 2 ani pentru pajişti şi culturi furajere.
Respectiv, perioada de conversie este de cel puțin doi ani înainte de însămânțare sau, în cazul pășunilor și al furajelor perene, pe parcursul unei perioade de cel puțin doi ani înainte de utilizarea acestora ca hrană ecologică pentru animale sau, în cazul culturilor perene altele decât furajele, pe parcursul unei perioade de cel puțin trei ani înainte de prima recoltă a produselor ecologice.
Există și abateri de la această regulă, despre care puteți afla consultându-vă cu organismul de certificare ales. Totodată, la sfârșitul articolului găsiți linkurile utile în acest sens.
În cazul în care pe terenurile agricole are loc un tratament cu un produs sau o substanță neautorizată pentru utilizarea în producția ecologică, autoritatea competentă solicită o nouă perioadă de conversie, similară celei de mai sus.
Pentru a obține un produs finit ecologic, se utilizează doar material semincer/de plantat certificat ecologic, cu excepția cazului în care este certificată o plantație multianuală după plantarea acesteia.
În condiții speciale, pentru a utiliza material semincer în conversie sau neecologic, producătorul trebuie să solicite o autorizare de la organismul de certificare.
Regulile de bază în agricultura ecologică menționează că:
- este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG);
- este interzisă utilizarea radiațiilor ionizante;
- este limitată utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor;
- este interzisă utilizarea hormonilor și este restricționată utilizarea antibioticelor, care pot fi folosite numai pentru a asigura sănătatea animală, atunci când este necesar.
Cum fertilizăm solul în agricultura ecologică
În producția vegetală ecologică se folosesc practici de prelucrare a solului și de cultivare care mențin sau
sporesc materia organică a solului, ameliorează stabilitatea și biodiversitatea solului și previn tasarea și
eroziunea solului.
Fertilitatea și activitatea biologică a solului sunt menținute și sporite prin:
- respectarea asolamentului;
- cultivarea culturilor boboase (leguminoase);
- utilizarea îngrășămintelor verzi, materiei organice lăsate de culturi;
- utilizarea îngrășămintelor organice naturale, de preferință compostate sau a îngrășămintelor minerale naturale.
Vedeți aici Cum realizăm corect fertilizarea solului și ce îngrășăminte putem folosi în agricultura ecologică.
Cantitatea totală de gunoi de grajd, astfel cum este definit în Directiva 91/676/CEE, utilizat în unitățile de
producție în conversie sau ecologică, nu depășește 170 kg de azot pe an/hectar de suprafață agricolă utilizată.
Pentru îmbunătățirea stării generale a solului sau în scopul îmbunătățirii disponibilității nutrienților în sol sau
în culturi, se pot utiliza preparate pe bază de microorganisme.
Nu se folosesc îngrășăminte minerale pe bază de azot. Pentru activarea compostului se pot folosi preparate adecvate pe bază de plante sau preparate din microorganisme.
Citește aici și despre amendamentele ce pot fi utilizate în agricultura ecologică.
Combaterea bolilor și dăunătorilor în agricultura ecologică
Prevenirea daunelor cauzate de dăunători și buruieni se bazează în principal pe protecția prin:
- inamici naturali;
- alegerea speciilor, a soiurilor și a materialului eterogen;
- rotația culturilor;
- tehnici de cultivare precum fumigația ecologică, metode mecanice și fizice;
- procese termice, precum solarizarea și, în cazul culturilor protejate, tratamentul cu abur la suprafață aplicat solului (la o adâncime maximă de 10 cm).
Dacă plantele nu pot fi protejate în mod adecvat de dăunători prin măsurile scrise anterior sau în
cazul unei amenințări constatate pentru o cultură, se pot utiliza numai produsele și substanțele autorizate în agricultura ecologică.
Producătorii țin registre care să dovedească necesitatea utilizării unor astfel de produse.
Pprodusele și substanțele folosite în capcane sau în dozatoare de produse și substanțe, altele decât
feromonii, capcanele și/sau dozatoarele împiedică eliberarea produselor și substanțelor în mediu și contactul
dintre produse și substanțe și culturi.
Toate capcanele, inclusiv capcanele cu feromoni, se colectează după utilizare și se elimină în condiții de siguranță.
Dacă planificați să inițiați producerea culturilor în sistemul ecologic, vă recomandăm să citiți Regulamentul UE 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului
din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE)
nr. 834/2007 al Consiliului.
Lista inputurilor admise în agricultura ecologică pe teritoriul Republicii Moldova o găsiți pe acest link.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.