sâmbătă, 27 aprilie, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCum alegem hibrizi de porumb potriviți pentru siloz de calitate superioară

Cum alegem hibrizi de porumb potriviți pentru siloz de calitate superioară

Recomandate


Conștienți de rolul esențial pe care nutriția adecvată îl joacă în succesul afacerilor zootehnice, echipa Corteva a organizat „Corteva Silage Day”, prima sesiune informativă din țară a companiei dedicată nutriției animale.

Inițiativa a fost concepută special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor de bovine din regiunea de nord a Moldovei, oferindu-le o platformă de învățare și schimb de experiență în materie de nutriție animală.

În cadrul acestuia, experții de la Corteva au abordat cele mai importante subiecte legate de producerea silozului de porumb de calitate superioară și anume:

  • inoculanți inovativi;
  • selectarea celor mai buni hibrizi de porumb pentru siloz;
  • tehnologia de cultivare.

Oleg Nistiriuc, Country Representative Seeds & Crop Protection, menționează importanța acestor subiecte atât pentru fermieri, cât și pentru întregul sector.

„Guvernul și MAIA (Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare) susține reabilitarea sectorului zootehnic, iar noi, cei de la Corteva suntem pentru inovație și progres. De aceea, am inițiat la Bălți acest seminar pentru fermierii care cresc vite și își produc furajul. Vrem să arătăm ce putem oferi sectorului zootehnic, începând din câmp cu hibrizii și tehnologia de cultivare până la inoculanți și silozul fermentat.”

Datorită calităților nutriționale, silozul de porumb obținut din planta întreagă este cel mai utilizat furaj ca sursă energetică în hrana rumegătoarelor și îi poate aduce animalului până la 80% din energia de care acesta are nevoie.

Silozul trebuie să reprezinte 40-80 % din cantitatea zilnică de hrană oferită unei bovine, în funcție de vârstă, destinație (lapte sau carne), au menționat specialiștii.

Rolul inoculanților în producerea silozului

Cum poate fi mai bine conservat porumbul, ce sunt inoculanții și care sunt avantajele utilizării acestora în producerea unui siloz calitativ nutrițional a explicat Adrian Găgeanu, reprezentant siloz România și Republica Moldova.

„Inoculanții sunt cheia asigurării muncii din câmp, reprezintă conservanți naturali, la baza cărora stau bacteriile lactice, care practic „murează” silozul pe termen lung. De asemenea, avem tehnologii unice, ca Fiber Technology (FT), care pe lângă conservare, stimulează producerea unor enzime care destructurează lignina și face fibra mult mai digestibilă. Produsele Rapid React® cuprind inoculanții 11C33, 11G22 și 11B91, care contribuie la o conservare foarte rapidă – în doar 7 zile de la închidere se obține silozul fermentat”, a punctat Adrian Găgeanu.

Funcțiile majore ale inoculanților sunt:

  • dirijarea fermentației;
  • asigurarea stabilității aerobe;
  • scăderea pH-ului;
  • îmbunătățirea digestibilității fibrelor;
  • deschiderea mai rapidă a silozului.

Caracteristicile hibrizilor de porumb pentru un siloz de calitate

Cei mai buni hibrizi de porumb pentru siloz au fost prezentați de Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds.

„Vrem să explicăm fermierilor că ar trebui să fie atenți la calitatea silozului obținut, iar aceasta începe mai întâi din câmp. Pentru a avea un siloz nutritiv, hibrizii trebuie să întrunească câteva condițiii: să rămână verzi cât mai mult timp, să posede o bună digestibilitate a fibrei, producția de amidon pe hectar să fie înaltă, iar raportul dintre substanța uscată obținută și boabe să fie de 1 la 1.

Astfel, ne asigurăm că nu avem o recoltă de 70 de tone, dar care nutrițional să fie mai mică decât una de 50 de tone. Dacă avem de a face cu un siloz de calitate slabă, un animal ar trebui să consume cu 20-30 % mai mult, lucru practic imposibil, pentru că cantitatea ingerată de un animal zilnic nu poate fi mărită, iar dacă calitatea nutrițională este una redusă, animalul nu poate compensa acest lucru”, a explicat Andrei Ciocoiu.

Prin prezența frunzelor și tulpinilor în masa silozului, acesta reprezintă atât calitățile unui furaj grosier cât și calitățile unui furaj concentrat datorită prezenței boabelor.

Pentru a asigura concentrația energetică a rației caracteristică fiecărei specii de animale, trebuie să se aleagă hibrizi de porumb la care aportul de energie vine atât din tulpină-frunze cât și din boabe.

Corteva recomandă două categorii de hibrizi Pioneer pentru producerea de siloz:

  • Specifici doar pentru producerea de siloz, dintre aceștia fac parte hibrizii AQUAmax P0268 și P0725 – perfecți din punct de vedere al raportului boabe și masa vegetală.
  • Categoria mixtă poate fi folosită atât pentru siloz, cât și pentru boabe, din aceasta fac parte hibrizii P9944P9911, P9610.

Unii fermieri sunt deja bine informați cu privire la portofoliul Corteva dedicat nutriției animale. Ana Pancrat-Boet, antreprenoare de la nordul țării, gestionează alături de soțul său, Jim Boet, o fermă performantă cu 600 de vaci, dintre care 250 mulgătoare.

„Pentru noi este foarte important să ne producem furajul pentru animalele noastre, doar așa putem asigura calitatea laptelui. Contează mult să-ți alegi hibrizii semănați și să-ți gestionezi corect câmpurile, astfel încât în perioada recoltării să nu te pomenești că începi recoltarea, iar până ajungi în capăt să fie porumbul uscat. Anul trecut am lucrat cu câțiva hibrizi de porumb pentru siloz de la Corteva și am rămas foarte mulțumiți, iar la unul dintre ei, P0268, am reușit să obținem rezultate record, de 70 tone la hectar.

Ce ține de inoculanți, până în prezent, nu i-am încercat, dar planificăm să o facem, deoarece noi tindem mereu să lucrăm cât mai eficient, să ne perfecționăm, să sporim calitatea și cantitatea de lapte produs, iar bacteriile lactice din inoculanții pentru producerea silozului de la Corteva ar putea să ne ajute în aceasta.”

Pentru alți crescători de animale, evenimentul a fost o inițiere în produsele și tehnnologiile prezentate de către specialiștii de la Corteva.

 „Avem 300 de vaci pentru lapte, dintre care numărul de mulgătoare variază între 120 și 190. Ne producem furajul singuri, de aceea suntem cointeresați de acest subiect. Până în prezent nu am lucrat cu hibrizii de porumb pentru siloz de la Corteva, dar evenimentul de astăzi ne-a trezit interesul spre conlucrare”, a spus Alexandru Gnatiuc, SRL „Total-Gnatiuc” din satul Fundurii-Vechi, raionul Glodeni.

Pentru mai multe detalii despre hibrizii de porumb Corteva pentru siloz, accesați corteva.md.

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

Citește și ›

Advertoriale