joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCorteva lansează în Moldova Utrisha N declarat „Cel mai important produs din agricultura mondială”

Corteva lansează în Moldova Utrisha N declarat „Cel mai important produs din agricultura mondială”

Recomandate

Corteva Agriscience anunță lansarea în Republica Moldova a produsului menit să devină „Cel mai important din agricultura mondială”, potrivit lui Jean Ionescu – UtrishaTM N – prima bacterie stabilizată și microîncapsulată, care, imediat după aplicare, intră prin stomate și colonizează planta convertind azotul atmosferic în formă amoniacală utilizată de către plantă în procesele biologice.

Evenimentul de lansare oficială a fost organizat la Chișinău pe 24 februarie, iar aproximativ 270 de fermieri din diferite regiuni ale țării au participat la acesta.

 „Tehnologia mondială agricolă începe cu Corteva Agriscience – suntem cei care dau tonul inovației. Din punct de vedere tehnologic, este o experiență unică pe care o lansăm. UtrishaTM ajută planta de cultură să crească capacitatea fotosintetică și să absoarbă, fixeze azotul din atmosferă, aducând până la 70-80 kg azot substanță activă per hectar. Aceasta este exact de ce are nevoie agricultura mondială, este soluția care va cuceri fiecare fermă, care reprezintă viitorul din punctul de vedere al asigurării azotului”, a menționat în cadrul lansării UtrishaTM N în Republica Moldova Jean Ionescu, Country Leader Romania & Moldova.

În 2022, Corteva Agriscience a realizat două mari achiziții pe piața produselor biologice: Stoller Group – leader în agricultura ecologică din SUA și Symborg – o companie de soluții biologice cu sediul în Murcia, Spania.

 „Acestea sunt cele mai importante achiziții din ultimii 10 ani, făcute în scopul asigurării portofoliului cu produse inovative, biologice”, punctează Jean Ionescu.

În cadrul evenimentului, mai multe detalii despre modul de lucru al UtrishaTM a relatat Adrian Ionescu, CMM Insecticide, Fungicide și Biologice.

 „Produsul UtrishaTM N conține o bacterie denumită Metylobacterium symbioticum. Important este să menționăm faptul că UtrishaTM N nu înlocuiește fertilizările de bază cu azot, însă constituie o complementare importantă a nutriției. Bacteria se hrănește cu metanol emis de plantă și se răspândește prin plantă cu ajutorul metaboliților. UtrishaTM N trebuie aplicată în prima parte a zilei, pentru a beneficia de marea majoritate a stomatelor deschise. Aplicarea este recomandată a se face când 50% din plante au acoperit terenul sau au ajuns la jumătate din biomasa normală”, a explicat Adrian Ionescu.

UtrishaTM N a fost testat în mai multe țări pe o varietate mare de culturi, iar rezultatele obținute au fost prezentate în cadrul evenimentului. Pe lângă experiența de utilizare a produsului în țările UE, în cadrul evenimentului, Nicolai Ilnițkii a vorbit despre plusul de recoltă obținut pe câmpurile din Ucraina.

Un alt produs biologic marca Corteva, prezentat în cadrul evenimentului, este KinsidroTM Nutri, care stimulează planta hormonal, favorizând procesele fotosintetice și activarea enzimelor necesare în procesele nutritive.

Fermierii prezenți la eveniment, inclusiv cei certificați ecologic, spun că sunt interesați să testeze UtrishaTM N pe propriile câmpuri, ținând cont de avantajele prezentate. În special, o atenție sporită au atras beneficiile ce țin de:

  • Creșterea potențialului de producție prin aprovizionarea continuă cu azot a plantelor fără a avea pierderi prin levigare sau denitrificare.
  • Formulare uscată, ușor de utilizat, ce poate fi păstrată chiar și 2 ani la temperaturi normale.
  • Sursă de azot biologică, sustenabilă, fără emisii de CO2, fără limitări privind aplicarea și stadiul fenologic al culturilor și fără risc de arsuri ale plantelor de cultură.
  • Oferirea azotului în forma sa cea mai ușor asimilabilă, fără ca plantele să depună efort și energie suplimentară pentru metabolizarea lui.
  • Miscibil cu majoritatea produselor fitosanitare folosite în mod curent, excepție produsele cuprice.

 „Fiind certificat ecologic, avem mai puține opțiuni în ceea ce ține de asigurarea plantelor cu azot, de obicei optând pentru îngrășăminte verzi, culturi fixatoare de azot sau compost. Produsele biologice sunt o soluție în situațiile de stres. În fiecare an testez în fermă diferite produse pe bază de microorganisme, iar UtrishaTM N, fiind o alternativă pentru îngrășămintele chimice, va fi neapărat aplicat în acest an pe loturile de testare”, a menționat Alexei Micu, Micu&Co.

 „Este un produs nou care sper că va reduce din cheltuielile pentru îngrășămintele minerale cu azot, prețurile pentru care au crescut în ultimii doi ani de patru ori. Sperăm că, produsul își va reconfirma eficiența, urmează să-l testăm la porumb, vița de vie și, în funcție de condiții, la rapiță, pentru a ne convinge de acest lucru. Din rezultatele prezentate, reiese că am putea economisi până la 30% din cheltuielile pentru îngrășămintele cu azot”, a specificat Ștefan Țurcanu, Peracos-Prim.

Totodată, în cadrul evenimentului, Andrei Ciocoiu a prezentat portofoliul semințe de porumb și floarea soarelui Corteva pentru 2023, disponibil pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale