‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCosturile pentru tranziţia Europei la zero carbon sunt estimate la 1,5 trilioane de euro...

Costurile pentru tranziţia Europei la zero carbon sunt estimate la 1,5 trilioane de euro pe an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dacă Uniunea Europeană vrea să-și atingă obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon de la jumătatea secolului și să își reducă emisiile de CO2 cu 90% până în 2040, aceasta o va costa circa 1,5 trilioane de euro pe an, începând cu 2031, potrivit unui document citat de Financial Times, transmite mold-street.com.

Potrivit Bruxelles-ului, chiar dacă acest nivel de investiții este unul ridicat, „ar compensa mai mult decât costul considerabil al inacțiunii, în timp ce efectele încălzirii globale devin din ce în ce mai evidente”, subliniază cotidianul financiar britanic.

Costuri și beneficii

Nivelul ridicat de investiții ar depăși cu mult costul mare al inacțiunii, pe măsură ce efectele încălzirii globale devin din ce în ce mai evidente, se spune în document.

‹ adv ›

Comisia Europeană a calculat, de asemenea, că țările membre ar putea „economisi 2,4 trilioane de euro” în daune cauzate de încălzirea globală dacă îndeplinesc obiectivul de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, prevăzut de Acordul de la Paris.

Totodată aceasta le va permite statelor UE să reducă costurile importurilor de combustibili fosili cu 2.800 de miliarde de euro în aceeași perioadă (2031-2050), continuă cotidianul economic.

„Accelerarea” tranziției climatice

Acest nou obiectiv de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040 ar trebui să permită „accelerarea” tranziției climatice, „în timp ce daunele economice cauzate de fenomenele meteorologice extreme cresc”.

‹ adv ›

Cu toate acestea, atât în ​​industrie, cât și în agricultură, opoziția față de planurile de adaptare la schimbările climatice este în creștere, mulți „crezând că aceste cerințe sunt prea costisitoare, având în vedere inflația ridicată și impactul crizei energetice cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia”, amintește Financial Times.

Este cazul fermierilor, care protestează în multe state UE: Franța, Germania, Olanda, Belgia și România.

Mai mult! Numeroși lideri europeni, precum președintele francez, Emmanuel Macron, și prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, „au cerut o „pauză” în legislația privind clima”.

‹ adv ›

Dimpotrivă, subliniază Financial Times, Bruxelles-ul evocă în proiectul său „șansa” ca tranziția „să joace un rol motor în sectoarele tehnologiei curate, să stabilizeze facturile la energie, să creeze locuri de muncă bune în viitor, să îmbunătățească calitatea vieții și să protejeze de la cele mai grave consecințe ale pericolelor climatice”.

Prețurile carbonului scad

Potrivit estimărilor de la Bruxelles, „investiția necesară pentru atingerea acestui obiectiv de 90% ar fi de aproape 660 de miliarde de euro pe an între 2031 și 2050”, excluzând transportul și înlocuirea flotei de automobile.

Proiectul de document mai relevă că utilizarea de combustibili fosili din UE ar putea scădea cu 80% față de nivelurile din 1990 până în 2040, conform planurilor sale climatice. 

Pe de altă parte, Bloomberg raportează că piața de carbon din Europa este în tumult după ce creșterea rapidă a surselor regenerabile și utilizarea neașteptat de scăzută a combustibililor fosili (cauzată de criza energetică și războiul din Ucraina) au făcut ca prețurile carbonului să scadă.

„Dacă companiile energetice ard mai puțin gaz și cărbune, au nevoie de mai puține autorizații pentru a-și explica emisiile”, constată Bloomberg.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›