‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANRE: Cotația la motorină a crescut cu 5,4%, înregistrând cel mai înalt nivel de...

ANRE: Cotația la motorină a crescut cu 5,4%, înregistrând cel mai înalt nivel de la începutul anului curent

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată o creștere tot mai accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere, notează mold-street.com.

„De la ultimul comunicat informativ al ANRE de acum 4 zile, cotațiile Platts au mai crescut cu +3,5 % la benzină și +5,4% la motorină.

Astfel, cotațiile la benzină au ajuns la 844 $/tona, iar cele ale motorinei la 900 $/tona, înregistrând cel mai înalt nivel de la începutul anului curent”, comunică Agenția.

ANRE citează experți internaționali, care explică evoluțiile respective prin reacția piețelor globale la lipsa unor perspective imediate de încetare a focului în conflictul dintre Israel și Hamas, precum și atacurile trupelor militare americane de săptămâna trecută asupra unor grupuri militarizate iraniene din Orientul Mijlociu.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 13.02.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au fost stabilite de ANRE la nivelul de:

  • 24,45 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+07 bani), cu circa 6% mai mult decât o lună în urmă.
  • 22,63 lei/litru – pentru motorina standard (+15 bani), ceea ce este cu 10% mai scump decât o lună în urmă.

Unele estimări relevă că scumpirile vor continua ca urmare a reducerii livrărilor de petrol.

Astfel tulburările geopolitice este unul dintre motivele pentru care JP Morgan estimează o creștere cu circa 10 dolari a prețului petrolului.

Banca de investiții observă o restrângere a ofertei și o cerere robustă în această primăvară. O creștere de 10 dolari a prețurilor țițeiului ar putea fi o veste bună pentru companiile petroliere nord-americane, constată experții de la Oilprice.

‹ adv ›

De notat că giganții de transport maritim precum Maersk și-au exprimat îngrijorarea că criza transporturilor maritime din Marea Roșie ar putea continua pe tot parcursul anului 2024 – o perspectivă îngrijorătoare nu doar pentru expeditori, ci și pentru liderii occidentali în general.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›