Oierii din Republica Moldova și România vor să parafeze un contract de colaborare pentru a forma un colectiv unic. Desprea aceasta s-a anunțat zilele trecute la „Expo Zoo Agroind”, care a avut loc la Vaslui, România, anunță monitoruldevaslui.ro.
În a doua zi a celei de-a XV-a ediţii a „Expo Zoo Agroind” a sosit la Vaslui o delegaţie de 16 crescători de ovine şi caprine din R. Moldova. Pintilie Bulgaru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din R. Moldova a recunoscut că oierii de peste Prut sunt rămaşi în urmă în ceea ce priveşte organizarea şi, tocmai de aceea, sunt întreprinse mai multe vizite în România pentru a învăţa din experienţa crescătorilor de ovine.
„Noi, crescătorii de ovine din R. Moldova şi din Romania, nu avem un suport din partea conducerilor ţărilor noastre în acest domeniu de tradiţie. Dacă va continua această neglijenţă din partea autorităţilor, va scădea valoarea acestei ramuri. Înainte, oaia hrănea omul, era un animal de primă necesitate. Ar trebui să depunem eforturi în vederea colaborării oierilor din cele două ţări, să reînnoim contractul de parteneriat dintre noi. Să ne ajutăm şi să ne ţinem tinerii în ţară, căci pleacă acum în străinătate şi se leapădă de oierit. Să fim un colectiv unic, crescătorii de ovine din R. Moldova şi România, să rezolvăm mai uşor lucrurile”, a spus Pintilie Bulgaru.
Ion Agafiţei, preşedintele „Ovismold” Vaslui, a răspuns invitaţilor că se va pune la punct o colaborare între cele două părţi. Pentru aceasta se va merge la Ministerul Agriculturii, pentru ca şi oierii din țara noastră să aibă acelaşi drepturi ca cei din Romania.
„Trebuie redactată o scrisoare de intenţie din partea crescătorilor din R. Moldova; se va urma calea juridică pentru a merge mai departe şi a face acest parteneriat”, a precizat Ion Agafiţei.
Liderii oierilor din Cimişlia şi Cahul au mulţumit pentru primirea de care au avut parte şi si-au exprimat speranţa în vederea încheierii unei colaborări între federaţiile crescătorilor de ovine din cele două ţări.
În Republica Moldova sunt înregistrate circa 875 de mii de ovine şi caprine. Acestea sunt ultimele rezultate de la începutul lui 2015. Efectivul de animale este în scădere faţă de anul 2010, când fuseseră înregistrate peste 915 mii de capete.
Comentarii