‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreșterea iepurilor ca o afacere de succes în Republica Moldova (Partea a doua)

Creșterea iepurilor ca o afacere de succes în Republica Moldova (Partea a doua)

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Continuare… Alimentația iepurilor. Iepurii sunt animale erbivore, dar consumând doar iarbă, aceștia nu vor adăuga prea mult în kilograme, ba chiar și carnea va fi mai slabă. Iarba și fânul trebuie să constituie doar 1/5 din rația zilnică de alimente oferite. În mare parte, hrana lor este alcătuită din peletele de cereale.

În afară de cereale și iarbă, iepurii trebuie hrăniți și cu produse vegetale, cum ar fi sfecla, cartofi, morcovi sau varză. Acestea vor oferi iepurilor doza de vitamine necesară pentru a accelera ritmul lor creștere și de dezvoltare. De asemenea, trebuie să știți că iepurii au nevoie și de calciu, din acest motiv ar fi de dorit ca să le oferiți bucăți de cretă sau produse îmbogățite cu calciu, cum ar fi unele tipuri de pelete.

Nu trebuie să uitați și de bucățile de scoarță de copaci și de ramurile acestora. Pe timp de primăvară, acestea vor fi o delicatesă preferată de fiecare iepure. Ar trebui să elaborați cu atenție sistemului de alimentare a iepurilor pentru a-i asigura cu hrană permanent, astfel încât aceștia să nu moară de foame (stresul din cauza foamei poate afecta creșterea și greutatea femelelor, dar și a puilor).

‹ adv ›

Iepurii adulți mănâncă mult mai mult ca puii. După trei luni de viață vor crește mult mai lent, dar vor consuma mai multe alimente. Din acest motiv, ar trebui sa-i sacrificați anume până la această perioadă. Plus la toate, carnea de iepure tinerel e cu mult mai gustoasă decât la unul adult. Pe lângă sistemul de alimentare cu hrană, e necesar de a dota cuștile și cu sisteme de alimentare regulată cu apă. Acestea trebuie să fie amplasate în fiecare celulă și să fie mereu pline cu hrană și apă. În caz contrar, mortalitatea în rândul iepurilor va crește, iar veniturile vor scădea brusc.

Schema de calcul a unei afaceri

Desigur, cel mai important lucru pentru orice antreprenor este profitul. Aici și apare întrebarea cât este de profitabil de a crește iepuri. Pentru a calcula câștigul obținut nu e nevoie de o matematică foarte complicată.

‹ adv ›

1. Primul lucru ce trebuie de făcut este de a calcula câtă hrană consumă anual un iepure. Ca rezultat veți obține suma aproximativă pentru întreținerea, creșterea și hrănirea acestuia. Aici, se mai adaugă și cheltuielile posibile pentru reparații, bani pentru combustibil pentru mini-tractorul sau pentru impozitele din vistieria statului.

2. Un iepure adult are aproximativ două kilograme de carne. O femelă poate da viață la aproximativ 25 de pui, ceea ce asigură circa 50 de kg de carne de la un iepure. Dacă, ferma dispune de cel puțin 100 de femele, antreprenorul poate obține circa 5 tone de carne anual.

3. Desigur, ar trebui să se țină cont de câțiva indicatori, cum ar fi mortalitatea puilor, ca urmare a selecției naturale, și de anumite boli, ca urmare a condițiilor în care aceștia sunt crescuți. Cu cel dintâi nu putem lupta nicidecum, dar cu cel de-al doilea trebuie să-l evităm pe cât de tare putem dacă dorim profit.

‹ adv ›

4. În plus, este recomandabil ca în mod regulat puii să fie „înlocuiți” cu alții, adică să fie cumpărate alte animale. Dacă veți păstra urmașii aceiași familii de iepuri pe mai mult timp, productivitatea lor va scădea.

Schimbul de iepuri la fiecare doi ani este soluţia cea mai bună şi cea mai eficientă pentru randamentul unei mini-ferme.

Realizarea cărnii de iepuri

Orice om de afaceri trebuie să-și pună și întrebarea unde va realiza carnea ce o va obține. O va vinde en-gros sau cu amănuntul? Cui i le va vinde? Cum? Din acest motiv, antreprenorul trebuie să-și stabilească propriile relații comerciale, începând cu furnizorii de hrană pentru animale și până cu cei cărora le va vinde produsul finit.

1. Firmele en-gros
Sunt o opțiune extrem de dezavantajoasă. În primul rând, ele sunt interesate de cantități mult mai mari de producție poate oferi o mini-fermă. În al doilea rând, prețurile de achiziție oferit de acestea nu sunt cele mai potrivite pentru un antreprenor. Aceste vor fi extrem de scăzută, căci en-gros este mai ieftin. Nu este rentabil să cauți clienți prețurile cărora nu convin producătorului. O astfel de opțiune nu este indicată pentru o mini-fermă.

2. Magazinele de carne
Magazine private specializate în realizarea produselor din carne sunt o soluție destul de bună. Este avantajos pentru ambele părţi comerciale: un antreprenor va putea obţine venituri mult mai mari pentru produsele sale naturale decât dacă le-ar vinde en-gros, iar magazinul și-ar putea extinde varietatea de produse ce i-ar putea aduce noi clienți.

Şi, desigur, în astfel de magazine cumpărătorii vor avea un asortiment bogat de carne, vor găsi nu doar carne de iepuri, dar și de pui, vită, porc, etc, fără ca să se deplaseze în mai multe locuri. Dacă veți reuși să stabiliți relații comerciale cu astfel de magazine specializate, veți avea doar de câștigat. Plus la toate, acestea sunt primordiale pentru mini-ferme.

3. Restaurantele
Carnea de iepure este delicioasă şi este adesea folosită într-o varietate de bucate rafinate care se servesc exclusiv în restaurante scumpe. Ar fi logic să presupunem că nimeni nu ar renunța la stabilirea unor relații comerciale cu un crescător de iepuri. Dar nu e întotdeauna așa. Dacă vei oferi în dar bucătarului-șef, nu administrației restaurantului, câțiva iepuri, atunci e posibil să ai succes.
Dar trebuie să ții cont de specificul restaurantului. Nu poți să propui carne de iepure unui local specializat în sushi. Dar poți să vii cu propunerea de a introduce în meniul unui restaurant cu specific tradițional și unele bucate din carne de iepuri, fapt ce le-ar crea și un pic de imagine, pe lângă profitul ce îl va putea obține.

4. Auto-Realizarea
Una dintre cele mai bune opţiuni este auto-realizarea. Puteţi lua în arendă un stand la piaţa locală şi să afirmați cu certitudine că aveți în vânzare carnea proaspătă de iepuri direct de la producător.

Cu așa slogan veți atrage un număr mare de clienți. Desigur, preţul per kilogram ar trebui să fie în limitele rezonabilului. Și dacă veți pune accent pe proprietățile neobişnuite şi rare pe care le are carnea de iepuri este posibil ca această să se vândă mai scump decât kilogramul de carne de porc. Desigur, această soluție este recomandată pentru o afacere de familie, atunci când unul dintre cei implicați va monitoriza starea la fermă, iar al doilea se va ocupa de realizarea cărnii la piaţa.

În plus, puteţi obține și alte venituri din partea iepurilor, pe lângă carnea ce o oferă. Sigur, acestea nu vor fi extrem de mari, dar un ban în plus va fi binevenit.

Cum puteți face bani din afacerea cu iepuri

1. Blana de iepuri
Chiar dacă sunt rase bune de carne, nu înseamnă că blana lor nu e la fel de bună și moale pentru industria textilă. Desigur, este puțin probabil să coși o blană ( îmbrăcăminte) din ea, dar un producător de încălțăminte de iarnă sau de căciuli de iarnă va fi bucuros pentru un astfel de produs natural.
În plus, blana de iepuri poate fi folosită și în industria mobiliară. Trebuie doar să încercați să stabiliți și astfel de relații cu producătorii de mobilă.

2. Fecalele de iepuri
Cât de ridicol nu ar părea, dar și din fecalele iepurilor se pot scoate bani buni. Acestea sunt un îngrășământ excelent în agricultură.
Faptul că veți construi ferma în afara orașului, veți fi aproape de alte gospodării cărora le veți putea propune un astfel de îngrășământ. Pentru că este complet natural, iar calitatea este superioară, acesta poate fi vândut la același preț per kilogram cu îngrășămintele chimice similare. Plus la toate, are aceleași calități și compoziție chimică.

3. Resturile rămase după sacrificarea iepurilor
Resturile proaspete rămase după sacrificarea iepurilor pot fi propuse unei ferme de porci, dacă este prin apropiere. Porcii au nevoie de o hrană variată, iar acestea vor fi de bun augur producătorilor de carne de porc. Plus la toate, veți putea stabili și relații comerciale bune cu astfel de antreprenorii locali. Aceștia nu vor fi concurenții voștri, pentru că carnea de iepure are piața sa.

4. Excursii pe teritoriul fermei
Zonele de agrement sau zonele unde sunt case de vacanţă sau vile, care pot fi situate prin apropierea unei astfel de ferme, la sigur vor aduce clienți fideli pe timp de vară. Puteți să realizați și niște excursii pentru adulți, dar în special pentru copii. Dacă veți pune accent pe un iepure, veți „inventa” o poveste despre apariția sa, atunci la sigur veți avea vizitatori.

5. Realizarea iepurilor vii
Sigur că, vizitatorilor le veți putea propune și iepurași vii. Și iarăși, dacă veți convinge în special copii de frumusețea unor astfel de iepuri, părinții nu vor rezista și vor procura câte un astfel de animăluț. Subliniind că iepuri sunt de rasă bună, veți putea banii buni pe ei, chiar dublu sau triplu față de câștigul vânzării cărnii de iepure. Desigur, aceste cazuri sunt rare, cu toate acestea că şi ele pot fi luate în considerare.

Menționăm că prețul pentru un kilogram viu de iepure se pot obține de la 80 de lei până la 250 lei, în funcție de rasă, dacă e pui, femelă sau mascul.

6. Vânzările instrumentelor pentru creșterea iepurilor
În hambar dvs cu instrumente, la sigur veți avea niște cuști reparate recent, niște alimentatoare cu apă sau cu hrană în plus sau alte lucruri inutile pentru fermă. Și acestea pot aduce un venit, dacă le veți propune spre vânzare odată cu realizarea iepurilor. Plus la toate veți putea scăpa de unele lucruri inutile.

7. Vânzările de hrană pentru animale

Vânzările de hrană pentru animale, de asemenea, poate aduce roade. Având în vedere că veți folosi un concasator și un granulator pentru cereale veți economisi destul timp și bani pentru întreținerea iepurilor. Dar veți putea și realiza o parte din hrana produsă de proprietarul fermei. Acestea vor fi 100% naturale și mai utile decât pelete chimice.

Avantajele inițierii unei afaceri în domeniu

1. În primul rând, piaţa pentru realizarea cărnii de iepure este încă liberă, iar lipsa concurenţei este o condiție perfectă pentru a începe și a promova o astfel de afacere.

2. În al doilea rând, călitatățile utile ale produsului, dar şi raritatea acestuia îl plasează pe câteva poziţii superioare față de alte tipuri de carne.

3. În al treilea rând, capacitatea iepurilor de reproducere rapidă este suficientă pentru a produce anual suficiente cantităţi de carne pentru a le realiza, iar prețul pentru carne vor compensa unele pierdere de întreținere.

4. Bineînţeles, un alt avantaj este că afacerea poate fi extinsă în orice moment prin construirea unor noi cuști și aducerea unor alte rase de iepuri.

5. Şi, desigur, cel mai important lucru pentru acest tip de afacere este faptul că trebuie să se ia în considerare circumstanţele neprevăzute. Există o varietate de probleme cu care se poate confrunta un antreprenor, de la defecțiuni ale tractorului până la moartea puilor născuți. Din acest motiv, ar fi bine ca omul de afaceri să aibă un buget aparte pentru astfel de „zile negre”.

Prima parte a articolului: Creșterea iepurilor ca o afacere de succes în Republica Moldova (Prima parte)

S. Tataru

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

    • Iti poti face un proiect cu care poti sa participi la un concurs cu afaceri si pe baza careia daca va fi bun proiectu si daca le va placea asistentilor CEDA iti poate da o sansa ca sa cistigi grantul in asta se includ finantele cu care tu poti sa incepi afacerea

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›