Un proiect de milioane de lei rămâne nefuncțional la cinci ani de la lansare. Este vorba despre primul centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole din nordul Republicii Moldova.
Potrivit NordNews, instalațiile de lichefiere și omogenizare a mierii se prăfuiesc, iar Centrul Apicol din Cupcini, care a costat peste trei milioane de lei, stă în paragină, sigilat și uitat de autorități.
26 mai 2017: Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, împreună cu mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău, ajung în orașul Cupcini, raionul Edineț, localitate aflată la 62 de kilometri de municipiul Bălți.
‹ adv ›
Oficialul român, împreună cu Iurii Garas, pe atunci președintele raionului Edineț, dar și Ion Bodrug, ex-președintele Agenției de Dezvoltare Regională Nord au participat la inaugurarea primului Centru Apicol din nordul țării.
În acea zi, cu suportul Guvernului României și prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid), care a oferit 157 de mii de euro pentru implementarea proiectului „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, se lansa cu fast un centru apicol renovat, acreditat și autorizat, care urma să fie constituit din două departamente: unul informațional și de marketing, și altul de achiziție.
La cinci ani de la implementarea proiectului-pilot, ușile Centrului Apicol din Cupcini sunt încuiate, iar pe alocuri, tavanul și pereții imobilului sunt acoperiți de igrasie și mucegai.
Centrul Apicol este situat în clădirea fostei cantine a școlii internat din Cupcini, reparația căreia a costat puțin peste un 1, 2 milioane de lei.
Grație finanțării din România, bunul imobil ce ocupă o suprafață de peste 600 de m2 a fost dotat cu o linie de procesare și ambalare a mierii, calculatoare, mobilier nou, dar și cu sisteme de alarmă și antiincendiu. Totodată, Centrul Apicol a fost asigurat cu birouri, blocuri sanitare și vestiar.
Potrivit unei decizii de proiect a consiliului raional Edineț, aflăm că Centrul Apicol a mai fost dotat cu 276 de butoaie, două cântare, o pompă cu piston pentru miere, dar și multe alte utilaje. Valoarea bunurilor se cifrează la peste trei milioane de lei.
Iurii Garas recunoaște, clădirea Centrului Apicol stă abandonată și că, de fapt, nu a activat nici măcar o zi, menționând că vinovată ar fi „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord” creată în cadrul proiectului, care, de fapt, nu a venit cu suport pentru a dezvolta investițiile făcute de către Guvernul României.
La 23 iunie 2017, consiliul raional Edineț decide fondarea SRL-ului „NORDAPICOL”, cu o cotă de participare de 60%, în timp ce „Asociației Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord” îi revine 40%. Potrivit lui Constantin Bândiu, anume acest lucru a stat la baza stopării dezvoltării proiectului.
Potrivit portalului eData, întreprinderea „NORDAPICOL” a fost lichidată în anul 2020.
Iurie Garas spune că a încercat să revitalizeze proiectul, dar pandemia de coronavirus iar fi dat planurile peste cap.
Deși unul dintre obiectivele implementării proiectului a fost crearea și dezvoltarea unui mediu favorabil pentru investiții în apicultură, angajații ADR Nord recunosc că s-au ales doar cu cheltuieli de milioane care se prăfuiesc în oficiile din cadrul Centrului creat.
În Republica Moldova sunt peste 6.800 de apicultori care au 255 de mii de familii de albine. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia şi Germania.
Comentarii