‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 6 octombrie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCu toate că au multe probleme, producătorii agricoli rămân optimiști

Cu toate că au multe probleme, producătorii agricoli rămân optimiști

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși producătorii moldoveni sunt plini de probleme, iar statul nu le vine în ajutor aproape cu nimic, ei reușesc să rămână optimiști și să spere la o schimbare spre bine. Gheorghe Strelciuc, producător agricol din Pohoarne, Șoldănești a declarat pentru Agrobiznes că în prezent, tot mai mulți tineri vor să se implice în agricultură.

„Mă bucur de acest lucru, pentru că, în condițiile create astăzi de actuala conducere, este foarte greu să faci agricultură. Ajutorul din partea statului este aproape nul. Noi suntem numai o văcuță de muls, mai mult cu impozitele”.

Producătorul susține că dacă în Moldova ar fi minimul de condiții care sunt în România, Polonia sau Germania, atunci rezultatele ar fi mult mai bune.

„Avem anumite rezultate, nu negăm acest lucru, dar nu sunt acelea pe care le așteptăm. Dacă am avea condițiile românești, de exemplu, am putea să mărim leafa la oameni de două ori. Dacă cele poloneze, de trei ori și tot așa. Dacă se mărește leafa și impozitele la stat ar crește. Acum, însă, avem din partea statului numai vorbe și promisiuni. Mare ajutor nu pot ei să promită, că nu au de unde să-l dea, noi înțelegem acest lucru”.

Gh. Strelciuc are în gestiune în jur de 100 de ha de livadă, care deja este bătrână, dar o păstrează mai mult pentru a asigura tinerilor un loc de muncă. Deși condițile sunt dificile, leafa angajaților este achitată la timp, la fel și impozitele.

„Se spune că tinerii pleacă din țară. Dar unde să lucreze cu un salariu decent? Noi ținem mai mult livada ca să dăm de lucru la tinerele femei din sat”.

‹ adv ›

Potrivit producătorului, una din cele mai mari probleme pentru ei este legată de consolidarea terenurilor.

„Aș vrea să pun livadă tânără, dar nu este normal să pui livadă pe pământ arendat. În orice moment proprietarul îți poate spune că vrea pământul înapoi și atunci nu ai ce face. Am avut asemenea cazuri, iar producătorul a rămas numai cu investiția. Statul trebuie să discute de urgență subiectul consolidării terenurilor în Parlament. Nu poți să faci mare lucru pe un câmp parcelat”.

O altă problemă  sunt condițiile din sistemul bancar, mult mai grele decât în alte țări.

„Mulți producători vor să se dezvolte, să facă lucruri frumoase, să plătească impozite. Nimeni nu fuge de obligații, dar oferiți-ne măcar minim de condiții”, susține el.

Ne spune că în noaptea când au fost înghețurile nu au dormit deloc. S-a dat foc la paie în livadă și astfel au fost salvate merele.

„A fost fum, am fost penalizat de ecologie, dar avem mere. Dacă o să fie mere, o să putem exporta, dacă nu prea – o să le dăm la suc. Ce mai putem face, decât să ne dăm după situație, ne spune optimist Gheorghe Strelciuc.

‹ adv ›

El le recomandă tinerilor să nu le fie frică de greutăți și să învețe cât mai mult.

„Să încercăm să ne axăm pe lucruri pozitive, pentru că negativ este foarte mult. Să privim spre viitor tot pozitiv și să sperăm că atitudinea conducerii țării se va schimba spre bine. La final le dau și lor un exemplu despre cum procedează statul român. Țara vecină oferă credit cetățenilor moldoveni care nu au cetățenie română, pentru a face afaceri la ei. Există euroregiunea Botoșani și unii cetățeni de-ai noștri investesc bani acolo. Este un subiect de gândire pentru autoritățile noastre!”, ne-a mai spus producătorul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›