‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 6 noiembrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDionisie Roșca, tânărul vinificator care a adus experiența germană acasă

Dionisie Roșca, tânărul vinificator care a adus experiența germană acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tânărul Dionisie Roșca, întors acasă după absolvirea Universității din Geisenheim, Germania, a pus pe roate propria producție de vinuri, având la bază afacerea tatălui său, care i-a și transmis dragostea pentru vie și vin.

Moștenirea viticolă a familiei Roșca

Oleg Roșca, doctor în științe tehnice, horticultură și tehnologii alimentare, a plantat, în anul 2006, 74 de ha de vie cu șase soiuri europene – Pinot Noir, Chardonnay, Muscat Ottonel, Merlot, Sauvignon Blanc și Riesling de Rhein, în satul Brătuleni, raionul Nisporeni.

Tot aici, este situată și vinăria familiei Roșca, care a fost dotată cu echipamente și utilaje moderne pentru a produce vin îmbuteliat. 

‹ adv ›

Dionisie povestește că, pe lângă plantația din Nisporeni, familia sa mai deține și alte 14 ha de vie și o fabrică de producere a vinului în raionul Orhei și în zona vitivinicolă Basarabia, raionul Ismail din Ucraina alte 50 ha de vie. Acestea însă, urmează să fie renovate, dar și plantate noi suprafețe de viță-de-vie. 

Din copilărie a fost implicat în afacerea pe care o dezvolta tatăl său, iar fiind în clasa a XI-a, a mers în Germania pentru un schimb de experiență.

Tata îi tot spunea lui Dionisie că după studiile de la liceu, ar fi bine să meargă la o universitate din Germania, iar mai târziu, deja când era în Germania, familia unde a trăit tânărul în timpul schimbului de experiență i-a vorbit despre Universitatea din Geisenheim, pe care ulterior a și absolvit-o. 

Helgi – Prima ediție de vin îmbuteliat sub brandul propriu

„Când m-am întors acasă, am decis să creez propriul brand și am reușit să produc o ediție de vinuri îmbuteliate, care să ajungă și la export”, a remarcat Dionisie. 

‹ adv ›
rosca winery dionisie roșca

Întrebat cât de greu este pentru un tânăr din Republica Moldova să-și facă studiile la o Universitate din Germania, Dionisie a menționat că totul depinde de scopurile pe care și le trasează fiecare persoană în parte.

„La universitatea la care mi-am făcut eu studiile, orele erau în limba engleză respectiv, studenții de acolo erau veniți din diferite țări și continente chiar. Acest fapt a fost unul benefic, pentru că cu toții eram străini. Un alt avantaj a fost și faptul că, eram deja familiarizat cu traiul din Germania, locuind acolo un an, aveam prieteni. Până la urmă, cred că aceasta a fost mai mult o oportunitate pentru mine, decât o provocare. Învățam ceea ce îmi place și planificam cum voi implementa cunoștințele acumulate în afacerea de acasă”. 

Pe parcursul anilor de studii, Dionisie Roșca a avut posibilitatea să aplice cunoștințele în practică, la diverse vinării din Germania, iar în timpul liber de la ore, chiar s-a angajat la muncă și a experimentat pornind de la producere până la vânzări.

„A fost o experiență frumoasă și până acum ținem legătura cu colegii de pe diferite continente. Comunicăm și ne împărtășim cu rezultatele, reușitele pe care le avem după absolvire”. 

Dionisie Roșca – vrem să cucerim noi piețe de desfacere

Dionisie Roșca și-a dezvoltat propria afacere, dar mărturisește că, la bază a stat totuși, experiența tatălui său. 

„Familia noastră mai are în gestiune și o distilerie, unde produce distilate pentru învechire, dar și alte băuturi alcoolice din fructe. În mare parte, afacerea familiei s-a axat pe producerea materiei primă, care ulterior se vindea la fabricile secundare.

Deja în anul 2020, când mi-am înființat compania, ne-am gândit la producerea vinului de autor. În acest fel, în anul 2023-2024, am produs prima ediție selectă de vin îmbuteliat cu numele Helgi. Roșca Wine, la moment, produce vinuri îmbuteliate, circa 15 mii de sticle, dar ne propunem treptat să mărim cantitatea și să cucerim noi piețe de desfacere”. 

‹ adv ›

Proiecte de modernizare și expansiune internațională

În ceea ce ține de distribuire, tânărul a fondat o companie în România, care se ocupă cu distribuirea și devamarea producției, iar ulterior și livrarea în UE. 

„La moment, ne axam pe propria producție Helgi, care urmează să fie exportată pe piața din Germania și România. Desigur că, tindem să ajungem cu vinul nostru și în alte țări, dar acestea sunt planurile noastre de viitor”. 

Recent, Dionisie Roșca a fost menționat cu diplomă din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și AIPA, pentru investiția pe care a făcut-o în dotarea și modernizarea fabricii de producție. 

La prima etapă au fost procurate rezervoare din inox pentru fermentare, cu scopul de a spori productivitatea și a obține un vin de calitate. În anul curent, urmează un alt proiect investițional.

„Luând în considerare faptul că, tinerii fermieri au posibilitatea de a obține subvenții pentru modernizarea afacerilor, am depus și eu dosarul și astfel am fost menționat cu diplomă la categoria „Cel mai tânăr fermier”. 

Visul de a dezvolta turismul vinicol

Chiar dacă, sectorul agricol din țara noastră se confruntă cu mai multe provocări, totuși, eroul nostru spune că orice industrie, în orice țară, are riscurile sale. 

„Desigur că schimbările climaterice din ultimii ani afectează grav sectorul în care activăm, dar acestea, cu părere de rău, nu pot fi controlate sau prevenite de către noi. Am avut ani în care grindina ne-a distrus o parte din roadă, anul curent seceta, la fel, a afectat recoltele. Dar, odată ce ai contracte de livrare, trebuie să-ți asumi aceste provocări. În rest, toate încercările au și soluții, pe care trebuie să le identificăm și să le aplicăm, să ne învățăm lecțiile și să evităm să repetăm greșelile”, reflecă Dionisie Roșca. 

Producătorul a mai spus că, încearcă să participe la toate concursurile de granturi oferite de diferite programe și proiecte străine, pentru că și-au propus să renoveze în întregime fabrica de producere a vinului și să dezvolte turismul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›