‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea ecologică a arbuștilor fructiferi - 7 sfaturi

Cultivarea ecologică a arbuștilor fructiferi – 7 sfaturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dacă vă gândiți să înființați o plantație ecologică de arbuști fructiferi, trebuie să știți că acest proces nu este doar o provocare, ci și o oportunitate de a contribui la protejarea mediului și la promovarea unei agriculturi durabile.

Acest articol vine cu câteva recomandări care ar trebui luate în calcul pentru a înființa cu succes o plantație ecologică de arbuști fructiferi.

1. Alegeți tipul de arbuști fructiferi

În primul rând, trebuie să decideți ce tipuri de arbuști fructiferi doriți să cultivați. Această alegere va depinde de factori precum clima și solul zonei dvs., precum și de cererea de pe piață pentru diferite tipuri de fructe. Zmeurul, coacăzul sau murul sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile.

‹ adv ›

Totodată, oferiți o atenție în momentul selectării soiurilor pentru care doriți să optați: acestea trebuie să fie tolerante la principalii patogeni cu care vă confruntați, să aibă o viteză bună de creștere și să fie neapărat adaptate condițiilor zonei unde urmează a fi cultivate.

2. Alegeți terenul potrivit

Alegerea locului pentru înființarea plantației este un factor crucial. Arbuștii fructiferi au nevoie de locuri însorite, cu o aerisire adecvată. Solul trebuie să fie bine drenat pentru a preveni acumularea apei, care poate duce la putrezirea rădăcinilor.

De asemenea, ar trebui să evitați zonele cu poluare sau alte activități industriale care ar putea contamina cultura.

‹ adv ›

La alegerea locului potrivit pentru plantare, țineți cont de:

  • să fie ferit de vânturi reci, fierbinți;
  • să fie fără buzunare de îngheț (de obicei în văi);
  • să aibă acces la drum, apă pentru irigare;
  • preferabilă amplasarea lângă fâșii de protecție;
  • să aibă solul potrivit;
  • să se afle în apropierea piețelor de desfacere, arbuștii fructiferi au fructe ușor perisabile.

Se recomandă plantarea arbuștilor fructiferi în partea nord-estică și nord-vestică a versantului, cu o pantă de până la 10 %.

3. Analizați starea solului

Un sol sănătos este esențial pentru o plantație ecologică de succes. Astfel, înainte de înființarea oricărei plantații este recomandată realizarea analizei solului.

‹ adv ›

Analizați pH-ul înainte de a planta – pH-ul potrivit pentru majoritatea baciferor este situat între 5,5-7. Totodată, analizați cantitatea de săruri și nutrienți din sol.

Starea solului poate fi îmbunătățită prin adăugarea de compost organic, cultivarea îngrășămintelor verzi, utilizarea mulciului organic sau alte amendamente naturale care pot îmbunătăți fertilitatea și structura solului. În cazul certificării plantației, acestea trebuie să provină din surse certificate.

Ponderea materiei organice în sol trebuie să fie de minim 4%.

4. Achiziționați arbuști sănătoși

Asigurați-vă că achiziționați arbuști sănătoși de la un furnizor de încredere. Aceștia ar trebui să fie viguroși și să nu prezinte semne de boli sau dăunători, obligatoriu însoțiți de certificate de calitate.

Pentru înființarea plantațiilor ecologice este necesar a fi achiziționat material săditor ecologic din pepiniere certificate organic.

5. Optați pentru managementul integrat al dăunătorilor

În loc să vă bazați pe pesticide, adoptați o abordare integrată a managementului dăunătorilor. Aceasta ar putea implica utilizarea de insecte benefice, metode de cultivare care descurajează dăunătorii și utilizarea de produse de control biologic atunci când este necesar.

Pentru monitorizare, iar în unele cazuri și pentru control, pot fi utilizate diferite capcane, cum ar fi cele cu atractant specific unei anumite specii sau capcane mecanice.

Pentru a atrage insecte prădătoare sau alte insecte utile, plantați fâșii de flori, creați locuri de refugiu pentru acestea și faceți disponibile surse de apă pentru insecte și păsări.

Asigurați-vă că insectele folositoare au apă pe timp de arșiță și adăpost uscat și cald pe timp de iarnă.

Detalii despre Fâșii de flori recomandate pentru a atrage insecte utile în grădină, livadă.

6. Respectați distanțele de plantare, țineți cont de necesitățile speciei

Cea mai eficientă metodă de a lupta cu bolile și carențele este luarea măsurilor necesare de prevenire a acestora. Una dintre aspectele importante, pe lângă alegerea terenului, solului și soiurilor potrivite ține și de luarea în calcul a necesităților fiecărei dintre acesteia.

Respectați distanțele de plantare recomandate astfel încât fiecare plantă să beneficieze de suficient spațiu de nutriție și să aibă o aerisire adecvată.

7. Utilizați îngrășăminte verzi/mulci organic

În natură nu există sol dezgolit, iar acesta este un principiu care ar trebui să se regăsească și într-o fermă unde se optează pentru metode naturale de producere sau certificată ecologic.

Îngrășămintele verzi pot fi semănate înainte de plantare pentru îmbunătățirea stării solului sau între rândurile de plante după plantare.

Secara, hrișca, trifoiul sau măzărichea sunt unele dintre îngrășămintele verzi ce pot fi semănate între rândurile de arbuști fructiferi.

După înflorire masa se cosește și se lasă pe sol, formând un mulci natural. Pe lângă îmbunătățirea solului, îngrășămintele verzi mai au rol de sporire a biodiversității în plantație.

Mulți specialiști recomandă utilizarea mulciului organic în plantații în jurul plantelor. Detalii despre Mulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate.

Certificarea ecologică

În final, luați în considerare obținerea unei certificări ecologice. Aceasta poate adăuga valoare produselor și vă poate deschide noi piețe.

De regulă, certificarea ecologică se obține după o durată de conversiune de:

  • trei ani pentru culturile perene și plantații (inclusiv arbuști fructiferi);
  • doi ani pentru culturile de câmp și anuale;
  • doi ani pentru pajiști și culturi furajere.

Înființarea unei plantații de arbuști fructiferi ecologice poate fi o provocare, dar recompensele pot fi semnificative. Prin planificare atentă și implementarea celor mai bune practici, puteți dezvolta o plantație care este productivă, durabilă și profitabilă.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›