‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum ar putea fi aplicat TVA-ul în agricultură în anul 2020

Cum ar putea fi aplicat TVA-ul în agricultură în anul 2020

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Președintele Comisiei parlamentare de profil, deputatul Radu Mudreac, a declarat în studioul Sputnik Moldova că la începutul anului în curs Guvernul va constitui un grup de lucru pentru a soluționa problema aplicării cotei TVA în agricultură.

Deputatul spune că, la ora actuală, TVA în agricultură este de 8%, iar când producția agricolă este furnizată într-o altă formă, TVA se ridică la 20%. Această diferență reprezintă o povară pentru procesatori. Experții spun că, statul ar trebui să găsească o soluție de aplicare a unui TVA de 8% pe întreg lanțul, așa cum este în industria laptelui. Și o a doua problemă ar fi restituirea de către stat a diferenței de TVA.

 „Există o problemă de câțiva ani în ceea ce ține de aplicarea cotei TVA la produsele agricole. A fost luată o decizie ca la începutul anului să fie creat un grup de lucru în cadrul Guvernului – cu agricultori, cu exportatori, reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat și ai ministerului de resort pentru a discuta care ar fi mecanismul de aplicare a TVA-lui în agricultură. Noi avem o problemă destul de serioasă de aplicare pe lanț a TVA-lui. Semințele de floarea soarelui se procură cu un TVA de 8%, iar uleiul se comercializează cu un TVA de 20%. Asemenea situații se constată și pentru alte produse. Guvernul va trebui să examineze mai multe versiuni, fie aplică pe întreg lanțul un TVA de 8%, aplică un TVA de 20% sau statul își asumă restituirea diferenței de 12% din TVA”, a punctat deputatul.

Radu Mudreac a mai precizat că, statul ar putea să înregistreze anumite pierderi la buget în cazul în care TVA-ul în agricultură s-ar diminua pe întreg lanțul de producere, dar că aceste pierderi ar putea fi recuperate în timp.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›