Răsadurile care cresc la temperatura camerei și la lumină slabă devin adesea lungi și subțiri. Dar, cu ajutorul agrotehnicilor potrivite, putem corecta situația.
Semănatul prea timpuriu
Semănarea timpurie a semințelor pentru răsaduri este una dintre principalele greșeli. Dacă ardeii și vinetele sunt semănate cu 60-70 de zile înainte de plantare într-un loc permanent, iar tomatele – 45-55 de zile, atunci nu trebuie să vă grăbiți cu semănatul verzei, castraveților, dovleceilor, pepenilor.
Răsadurile de varză vor crește în 35-40 de zile, iar culturile de dovlecei – în 25-30 de zile. Este mai bine să plantați plante mici, dar puternice, decât răsaduri prea mari.
Dar chiar dacă ați semănat semințele la timp, răsadurile pot fi slăbite și crește alungite și firave din cauza temperaturilor prea ridicate ale aerului, a insuficiență de lumină sau a îngrijirii necorespunzătoare.
Există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a încetini întinderea răsadurilor și pentru a le ajuta să devină mai puternice.
Monitorizați temperatura aerului
În timpul germinării semințelor, păstrați recipientele cu răsadurile într-un loc cald, la 23-25°C. De îndată ce apar primele plantule, trebuie să începeți călirea răsadurilor, astfel încât acestea să nu se întindă.
Pentru a face acest lucru, containerele cu plantule timp de o săptămână sunt puse într-un loc puțin mai răcoros.
La o săptămână după apariția răsadurilor, temperatura se mărește cu câteva grade.
În zilele însorite, asigurați aerisirea spațiilor în care sunt crescute răsadurile, reduceți căldura și asigurați-vă că temperatura nu depășește 23°C.
Dacă răsadurile încep să se alungească, reduceți din nou temperatura camerei cu câteva grade.
Cu aproximativ două săptămâni înainte de plantarea răsadurilor, dacă este posibil, scoateți recipientele afară, puneți-le într-un solar. În timpul călirii, irigarea și fertilizarea trebuie să fie limitate.
Iluminarea insuficientă – asigurați lumină suplimentară
Fără lumină suficientă, este imposibil să crească plante puternice și sănătoase. Prin urmare, toate răsadurile ar trebui să fie iluminate uniform din momentul apariției răsadurilor.
Răsadurile de roșii, ardei, vinete, castraveți, dovlecei
au nevoie de 14–16 ore de lumină pe zi, mai ales în faza de creștere timpurie, când zilele naturale sunt scurte.
Iluminarea recomandată: între 10.000 și 20.000 lux, în funcție de specie și stadiu de dezvoltare. Pentru răsaduri viguroase, se merge către limita superioară: 15.000–20.000 lux.
Iluminarea răsadurilor este strâns legată de temperatură. Cu cât temperatura aerului este mai ridicată, cu atât mai multă lumină trebuie să primească plantele.
Chiar dacă sunt multe zile însorite în martie-aprilie și toate răsadurile sunt amplasate în locuri iluminate, plantele se umbresc reciproc, se întorc spre sursa de lumină, se curbează.
Pentru a preveni acest lucru, recipientele cu răsaduri trebuie întoarse tot timpul și, dacă spațiul permite, trebuie aranjate astfel, încât frunzele plantelor să nu se atingă între ele.
Pentru iluminare suplimentară puteți utiliza fitolămpi cu LED – acestea emit lumină în intervalul de care au nevoie plantele.
Atunci când instalați lămpile, asigurați-vă că distanța până la vârfurile plantelor este de cel puțin 25 cm. Dar cu cât lampa este mai puternică, cu atât distanța trebuie să fie mai mare.
Dacă vremea permite, răsadurile de culturi mai rezistente la frig (varză, salată, țelină, ceapă) pot fi transferate într-un solar în aprilie.
Temperatura va fi mai ridicată în timpul soarelui strălucitor și mai scăzută pe vreme noroasă, deoarece temperatura și lumina din solar sunt reglementate în mod natural.
Dacă mutați răsadurile, nu uitați să deschideți ferestrele pe vreme însorită și să le închideți seara, pentru a păstra căldura.
Reglați nutriția
Se întâmplă, că observând că răsadurile se întind, nu le mai hrăniți deloc sau aplicați numai îngrășăminte fosfor-potasiu, lipsind plantele de azot și de alte substanțe nutritive esențiale, crezând că au prea multe.
Și acest lucru este greșit: pentru o dezvoltare armonioasă, răsadurile au nevoie de toate macro- și microelementele, inclusiv azot, magneziu, fier, calciu, sulf etc, în cantități echilibrate.
Prima hrănire poate fi efectuată după apariția a două sau trei frunze adevărate. În acest caz, este foarte important să alegeți soluția potrivită, care este bine asimilată și permite răsadurilor să crească puternice și sănătoase.
Nu uitați că este foarte importantă cantitatea de îngrășăminte administrate. Dacă EC-ul este prea mic, răsadurile vor fi slabe și cu carențe. Dacă este prea mare, riscă arsuri la rădăcini și stres osmotic.
EC optim pentru răsaduri – cu nuanțe:
- Pentru cele mai multe răsaduri de legume (roșii, ardei, vinete, castraveți):
- Faza timpurie (2–4 frunze): 1,0 – 1,2 mS/cm
- Faza avansată (pregătire de transplantare): 1,2..1,5 – max. 2,0 mS/cm.
Citiți mai multe despre Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor.
Transplantarea
Răsadurile care cresc în recipiente comune, cu frunzulițele atingându-se reciproc, concurează pentru lumină, apă și nutriție.
Rădăcinile plantelor se întrepătrund și tulpinile se subțiază. Prin urmare, cu cât semințele sunt semănate mai des, cu atât mai devreme ar trebui să începeți transplantarea.
Roșiile se plantează mai adânc, până aproape de frunzele cotiledonale (sau chiar puțin deasupra), deoarece tulpina dezvoltă rădăcini adventive și planta se prinde mai bine, devine mai viguroasă.
Ardeii și vinetele NU trebuie plantate la fel de adânc ca roșiile. Se recomandă până la baza tulpinii, adică sub frunzele adevărate, dar NU până la cotiledoane. Dacă sunt îngropate prea adânc, există risc de putrezire la colet.
După transplantare, creșterea răsadurilor încetinește, deoarece toată energia plantelor este cheltuită pentru înrădăcinare.
Dacă răsadurile cresc deja în ghivece individuale, dar cresc prea mult și se întind, transplantați-le în recipiente mai mari. Nu merită să amânați transplantarea dacă sistemul radicular a ocupat deja întregul volum de sol.
Nu uitați, că răsadul trebuie să dezvolte și un sistem radicular bun, nu doar partea aeriană, de deasupra solului să fie dezvoltată.
Reduceți frecvența udărilor
Udați răsadurile numai atunci, când solul se usucă. Dacă solul este încă moderat umed la o adâncime de 1-2 cm, răsadurile nu trebuie udate. Udarea frecventă duce la faptul că sistemul radicular nu se dezvoltă bine, iar răsadurile pot suferi de putregai.
Atunci când udați, trebuie să vă asigurați, că amestecul din recipient a fost umezit uniform.
Dacă răsadurile sunt plasate într-un loc însorit și ghivecele sunt supraîncălzite la soare, acest lucru duce la uscarea rapidă a solului și răsadurile trebuie udate mai des. Pentru a evita acest lucru, umbriți recipientele sau puneți-le în tăvi adânci.










Comentarii