Vom continua subiectele noastre despre creșterea eficientă a vitelor de lapte și producerea profitabilă a laptelui. Din anumite motive, cele mai frecvente întrebări în timpul friguros de iarnă au ținut de un subiect important – care sunt motivele scăderii cantității de colostru?
Dar, în textul de mai jos, vreau să folosesc și cuvântul „colastră”, el este mai potrivit pentru mine, pentru că este din copilăria mea (la noi, se spunea și „coraslă”).
Cantitatea și calitatea de colostru
Atât cantitatea, cât și calitatea* de colastră este = hrănirea unei vaci în perioada de înțărcare, adică în perioada repausului mamar. Mai exact, în a doua parte a acestei perioade (se spune încă – înțărcare II).
Aici, este necesar să începem a număra zilele de transfer a vacilor de la final către început, adică, dacă numărul mediu de zile de gestație la vaci la o fermă este de 276 de zile (important: acest „număr” se schimbă constant și trebuie verificat obligatoriu de două ori pe an), atunci este necesar să se numere de la numărul 276.
De ce? Pentru că cel mai frecvent problemele cu colostru sunt cauzate de faptul că vacile nu petrec 3 săptămâni în perioada înțărcării II (iar vara, perioada înțărcării II ar trebui să fie de 4 săptămâni).
Următorul lucru important de știut este că nu există așa ceva ca „furaje combinate” pentru perioada înțărcării. Nu există un furaj concentrat-combinat unificat pentru vacile aflate în repaus mamar, ci componentele rației vor completa corect componentele de bază (cum de exemplu silozul, paiele, fânul).
Aceasta este o chestiune obișnuită, repet, o chestiune de bază în alimentația corectă a vacilor în perioadă respectivă, dar, de fapt, principalul va fi totuși consumul rației pe care o aveți.
De asemenea, trebuie amintit că nu există niște suplimente eficiente „pentru colostru” (orice supliment marcat „pentru așa-numita perioadă de tranzit” este o risipă de bani + vătămare a animalului, într-un cuvânt – șarlatanie). Nu vă lăsați înșelați, ci hrăniți vacile voastre corect.
V-ar putea fi util și articolul despre Fătarea la vaci: sfaturi la îngrijire, probleme frecvente.
Există doar 3 recomandări care funcționează pentru „colastră”:
- respectați perioada perioada înțărcării II a vacilor (3-4 săptămâni, depinde de anotimp);
- cu cât se consumă mai multă substanță uscată din rație, cu atât este mai bine;
- ei bine, și rația ar trebui să fie conformă cu normele (de exemplu conform normelor NRC 2021). Atenția deosebită trebuie acordată furnizării de oligoelemente și aminoacizi.
Motive frecvente ce afectează indicatorii cantitativi și, adesea, calitativi ai colostrului:
- Substanțe toxice (acestea sunt aproape întotdeauna micotoxine și orice altă contaminare a cerealelor, a deșeurilor de cereale și a altor componente ale rației de furajare a vacilor).
- Semifân în rația vacilor în repausul mamar. În general, este mai bine să renunți la utilizarea semifânului în hrănirea vacilor.
- Umflarea ugerului înainte de fătare (cauza adesea este hrănirea necorespunzătoare). Dacă aveți o întrebare, citiți cu atenție din nou acest punct, deoarece este vorba despre „umflarea” ugerului, nu de mărirea ugerului înainte de fătare, acestea sunt lucruri diferite.
Vezi și Conținutul cantitativ de celule somatice din lapte la vaci – ce trebuie să cunoască crescătorii.
- Înțărcarea pentru repausul mamar prea devreme sau târziu (aceasta înseamnă că perioada înțărcării ar trebui să fie: nu mai puțin de 54 de zile și nu mai mult de 70 de zile (ideal 58-63 de zile).
- Un motiv frecvent este două sau mai multe mamite în lactația anterioară (eu personal am cercetat această problemă. Deci, este adevărat).
- Stresul termic, dacă apare în perioada când vaca a fost în repausul mamar. Consecințele negative ale stresului termic pot fi vizibile până la sfârșitul lunii octombrie. Acum, în timpul iernii, cred eu, la ferme ar trebui să fie destulă colastră.
Dar, voi sublinia încă o dată că, în 99% de cazuri motivul reducerii cantității de colastră este hrănirea necorespunzătoare a vacilor.
Ei bine, conform bunei tradiții, la sfârșitul articolului ceva deosebit de interesant și foarte util.
De această dată, iată răspunsul la o întrebare frecventă – când trebuie de muls o vacă după fătare pentru a beneficia la maximum de colastră**? – Fără echivoc, imediat după fătare și cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
La multe ferme, aș spune chiar în majoritatea, există încă o astfel de practică de muls nu imediat după fătare, ci deja atunci când va fi mulsul conform programului și acest lucru NU ar trebui făcut în niciun caz.
- *calitatea, aici despre anticorpi specifici și nespecifici, dar despre asta voi scrie alta dată.
- **cu condiția respectării tuturor celorlalte recomandări despre care am scris.
Vezi și Întreținerea vițeilor iarna – cum evităm stresul termic.
Comentarii