‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum poți obține un profit de 250 mii lei dintr-un hectar de căpșun în...

Cum poți obține un profit de 250 mii lei dintr-un hectar de căpșun în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Există culturi care recoltate chiar și pe suprafețe mici pot aduce profit. Una dintre acestea este și căpșunul, care reprezintă interes economic și alimentar datorită potențialului mare de producție. În funcție de soi și condițiile de cultivare se pot obține până la 25 t/ha de fructe calitative, în câmp deschis.

Profitabilitatea acestei culturi este uimitoare: profitul anual brut, în condiții optimale poate atinge circa 250 mii lei la un hectar (aceasta constituie diferența dintre veniturile din vânzări – 530 mii lei şi cheltuielile de producere – 280 mii lei)*.

Printre avantajele căpșunului se numără și longevitatea economică mică, acesta fiind cultivat atât în cultură anuală, cât și multianuală.

‹ adv ›

Totodată, căpșunul are cerințe moderate față de căldură, pornește în vegetație la 3-5°C și înflorește după 8-10 zile cu temperaturi stabile de peste 12°C. Foarte importantă este irigarea fără care rentabilitatea afacerii scade drastic.

Afaceri de succes cu căpșuni – o realitate pentru Republica Moldova

Dacă stabilești corect prioritățile și distribui eficient investițiile – vei avea succes garantat. Calculele pe care le pui inițial pe hârtie – bugetul – sunt cel mai bun instrument pentru a avea o viziune clară a cheltuielilor și veniturilor.

Citește aici despre Dăunătorii căpșunului: cum să-i recunoști. Tratamente.

‹ adv ›

Un exemplu în acest sens am găsit în satul Copanca, raionul Căușeni, acolo unde Viorel Gavriluța, la ai săi doar 28 de ani, îngrijește 2 ha de căpșun, dintre care 20 de ari sunt în sere.

Și-a înființat prima plantație încă în anul 2013, iar în 2014 a recoltat primele căpșuni. Reușind să le comercializeze la un preț bun a înțeles că afacerea ar putea să-i aducă un profit ce i-ar permite să rămână acasă.

„Mi-au plăcut căpșunele crescute de părinții mei, iar cu timpul am transformat hobby-ul în afacere. Am început cu plantarea a 30 de ari de căpșun. După care am decis să mă extind. Nu aveam prea multe cunoștințe în domeniu, dar am învățat odată cu dezvoltarea afacerii. Am ales să cultiv un soi sezonier (care dă roadă odată pe an, aproximativ din luna mai până la sfârșitul lunii iunie – n.r.) care se numește Marmolada. Acest soi îmi oferă fructe mari de tărie medie, de culoare roșu-intens. Dar cel mai important, sunt rezistente la transportare și la ger”, explică fermierul.

Alegerea celor mai productive soiuri și plantarea stolonilor

Soiul ales de Viorel, Marmolada, este de origine italiană, sezonier, cu coacere medie. Fructele sunt mari (20-23 g) cu gust bun echilibrat și aromă intensă. Are o productivitate înaltă de circa 15-20 tone/ha, producția medie la o plantă este de 0,6-0,8 kg în condiții optime de cultivare.

‹ adv ›

În Moldova însă, se cultivă mai mult de 40 de soiuri de căpșun, iar fiecare fermier își are argumentele proprii pentru alegerea făcută.

Plantarea stolonilor se poate efectua aplicând una din cele trei metode: pe biloane, metoda de mulcire pe pelicolă și pe paie. Toate metodele se aplică în paralel cu irigarea prin picurare.

Practica anilor precedenți i-a demonstrat lui Viorel că trebuie să aplice mai multe metode, să experimenteze, ca să poată face o alegere corectă, dar și să înregistreze un rezultat mai bun. Fără mulcire, productivitatea căpșunului scade.

De câți bani veți avea nevoie pentru a înființa o plantație de căpșun multianual?

Bugetul total al investițiilor, la înființarea unui hectar de căpşune multianuale calculat de experții din Republica Moldova, constituie aproximativ 300 mii lei. Pentru antreprenori, această cifră va depinde de condițiile reale (costul de elaborare a proiectului, costul materialului săditor, costul de procurare a terenului pentru plantare, bugetul de plantare a 1 hectar de căpșune multianuale, etc.)

De ce cheltuieli ținem cont atunci când inițiem o afacere cu căpșune?

  • costul materialul săditor (practic jumătate din investiția necesară);
  • costul îngrășămintelor minerale și organice;
  • peliculă pentru acoperirea vetrelor;
  • costul insecticidelor și fungicidelor;
  • paie pentru mulcire;
  • operațiuni manuale și servicii mecanizate;
  • etc.

Aproximativ 80% din suma investiției (300 mii lei) sunt mijloacele de producție (material săditor, îngrășăminte, peliculă pentru vetre etc.). Prețul materialului săditor, de exemplu, variază între 2 lei (achiziționat din Republica Moldova) și 5 lei per stolon (importat). Pentru un hectar de plantație veți avea nevoie de aproximativ 50 000 de stoloni.

Vezi aici care sunt Principalele lucrări de îngrijire a plantației de căpșuni.

Atunci când faceți calculele – este important să țineți cont și de susținerea statului – care oferă subvenții la plantarea căpșunelor și la procurarea serelor.

În mediu, statul oferă 64 mii lei pentru un ha (condițiile variind de la an la an) de căpșune în câmp deschis.

De asemenea, statul încurajează și construcția serelor – pentru aceasta există măsură aparte, iar valoarea subvenției ajunge la 700 mii lei (mediu). Totodată, și alte proiecte cum ar fi PARE 1+1, de exemplu, oferă sprijin în anumite condiții.

Mai multe informații despre investițiile într-o plantație de căpșun găsiți aici. Posibilitățile de finanțare oferite de organizațiile internaționale sunt prezentate aici.

Cât vă costă un kilogram de căpșună?

„Până în anul 2017, comercializam produsele noastre pe piața angro. În 2017 am intrat cu brandul propriu Vioberry în unele rețele de supermarkete. Propriul brand ne face mai cunoscuți de către consumatori, care au o mai mare încredere atunci când cunosc producătorul”, mai spune producătorul.

Căpșunile pe care le crește Viorel în câmp deschis le comercializează cu un preț mediu de 35 de lei/kg, iar cele de pe teren protejat cu un preț mediu de 50-55 lei/kg.

Calculele experților demonstrează: fermierii înregistrează rezultate înalte şi anume rentabilitatea economică de până la 85%, iar costul de producere, în condițiile Republicii Moldova, nu depășește 15 lei per kg. – ceea ce este avantajos pentru fermieri, inclusiv în diversificarea surselor de venituri în zonele rurale. Costul de producere sau costul unitar al unui kg este și el o variabilă care depinde mult de costul materialului săditor, și a altor investiții în plantație.

Piața pentru căpșune este variată – fructele se bucură de cerere atât pe piețele regionale din țara noastră, cât și în supermarketurile din capitală.

Totodată, companiile de procesare preferă să încheie din timp contracte cu fermierii, negociind un preț care ar fi convenabil pentru ambele părți. Cert este că, cererea la acest produs încă nu este saturată în Republica Moldova.

Totodată, un fermier conștiincios se asigură și cercetează și „planul B” – adică exportul în cazul în care situația din Moldova devine neconfortabilă.

Cât vă costă să aveți grijă de plantația de căpșun?

Viorel Gavriluța acordă o atenție deosebită și îngrijirii plantelor, deoarece își dorește să aibă fructe cât mai naturale, fără utilizarea tratamentelor chimice, care să poată fi consumate de copii, iar părinții să fie siguri că consumă un produs bun.

„Ne străduim să intervenim la timp în plantațiile noastre și considerăm că cel mai corect este să prevenim, decât să tratăm anumite boli. Problema prioritară este lipsa forței de muncă, și mă refer aici nu doar la recoltare, dar angajați permanenți. Este o afacere de familie, lucrăm cot la cot cu toții pentru că ne dorim același lucru, să avem o afacere care să ne asigure un venit suficient ca să rămânem aici acasă”, a spus cultivatorul.

Bugetul anual al îngrijirii unei plantații de un hectar de căpșun se ridică la 250 mii lei, care se distribuie între:

  • arătura de semi-desfundare;
  • nivelarea arăturii de desfundare;
  • fertilizarea;
  • stropirea câmpului;
  • irigarea;
  • culesul roadei;
  • etc.

Află Când se plantează căpșunii: perioade și distanțe recomandate.

Pentru cei care intenționează să investească într-o plantație de căpșun

Cei care cultivă căpșunul își pot recupera complet investițiile, deja în primul an de rod deplin al plantației (anul 2-3 de la plantare). Cifrele prezentate în tabelul de mai jos vorbesc de la sine despre cât de atractivă este această afacere.

Analiza eficienței economice a cultivării căpșunelor (suprafaţa – 1 ha)

Principalii indicatori economici Formula de calcul UM Date de calcul
1. Bugetul investiţiilor la înfiinţarea plantaţiei Buget investiţie lei 325 904
2. Subvenţii posibil de obţinut Regulament subvenţionare lei 64 000
3. Venituri din vânzări Buget pe rod lei 530 357
4. Costuri vânzărilor Buget pe rod lei 286 815
5. Profit brut anual 3 – 4 lei 243 542
6. Rentabilitatea veniturilor (venituri obţinute la 1 leu de consumuri) 3 / 4 * 100% % 184,9
7. Rentabilitatea economică (profituri obţinute la 1 leu de consumuri) 5 / 4 * 100% % 84,9
8. Flux monetar la sfârşitul anului Buget pe rod lei 405 740
9. Cost unitar al producţiei 4 / recolta la hectar lei / kg 12,49
10. Preţ mediu de comercializare al producţiei 3 / recolta la hectar lei / kg 23,10
11. Profitul brut (marja brută) al producţiei 10 – 9 lei / kg 10,61
12. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de fructificare) (1-2) / 5 ani 1,1
13. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de la plantare) 12 + ani vegetaţie ani 3,1

Viorel vine și cu o recomandare către cei care vor să înceapă o afacere cu căpșune.

„Tuturor celor care se gândesc să-și inițieze o afacere cu căpșun le recomand să se coopereze, pentru că doar atunci când suntem mai mulți putem să creștem, să realizăm mai multe. Dar cel mai importat, doar cooperând am putea exporta stabil produsul nostru și pe piețele de peste hotarele țării. Pentru că este nevoie de cantitate mare pentru a face exporturi. Și nu în ultimul rând, trebuie să iubești ceea ce faci, ca să poți avea succes. Desigur este o cultură care necesită multă muncă, atenție, dăruire, dar toate acestea se compensează când vezi că obții rezultate bune”, ne-a mai spus Viorel Gavriluța.


Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova. Informația prezentată (mărimea investițiilor, perioada de recuperare a investițiilor, etc.) reprezintă rezultatul modelării economice teoretice a experților-economiști în domeniul agricol. Proiectul AMIB nu oferă garanții în ceea ce privește rentabilitatea, profitabilitatea afacerii, întrucât condițiile practice în care se înființează și se îngrijește plantația depind de mai mulți factori. Cifrele prezentate în material nu se referă în nici un caz la istoria fermierului descrisă în articol. Mai multe informații despre inițierea unei afaceri cu culturi bacifere, le puteți afla din Manualul „Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului”, disponibil aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›