‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se face schimbul de terenuri agricole între doi proprietari

Cum se face schimbul de terenuri agricole între doi proprietari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Procedura de schimb a terenurilor agricole între proprietari este similară cu cea de vânzare-cumpărare, doar că nu în schimbul banilor ci a unui teren agricol.

Potrivit autorităților, pentru a putea face schimb de terenuri agricole este nevoie, în primul rând ca acestea să fie înregistrate la cadastru și ambele părți  trebuie să aibă drept de proprietate asupra bunului.

„Dacă terenul este deja înregistrat, cu extrasul de la cadastru, cu certificatul de evaluare și actul de proprietate părțile merg la notar. Acolo, notarul autentifică contractul de schimb și ulterior, fiecare cu exemplarul său de contract de schimb se adresează la oficiul cadastral pentru a-și înregistra noul teren”, a explicat pentru Agrobiznes, Inga Grecu-Stăvilă, șef adjunct al departamentului Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice.

Procedura de schimb a terenurilor se realizează pentru totdeauna, iar dorința de recuperare a acestuia poate fi executată benevol între proprietari, urmând aceiași pași ori prin judecată.

‹ adv ›

Citește și despre Suprafața terenurilor agricole din România deținută de străini – ce indică datele oficiale.

„Este o transmitere a proprietății definitiv. Cei doi proprietari pot desface contractul de schimb în cazul în care ambii sunt de-acord. Dacă nu sunt, pot face acest lucru doar în instanța de judecată, având la bază anumite motive, nu pur și simplu că m-am răzgândit și îmi vreau terenul înapoi. Toți care fac o anumită tranzacție ori schimb au planuri, fac o investiție în terenul respectiv. Mai mult decât atât, acest teren poate fi și vândut, odată ce se află deja în proprietatea ta”, a explicat specialistul.

În cazul în care bonitatea terenurilor e diferită, înțelegerea de recuperare ține nemijlocit de părțile implicate.

„Dacă părțile consideră că este importantă suprafața și nu contează bonitatea, și invers, dacă contează bonitatea și nu contează suprafața, asta e voința lor. Dar dacă aleg să țină cont de valoarea bunului, ei pot indica în contract și o anumită sumă. Adică proprietarului, care dobândește terenul cu o valoarea mai mică, i se mai plătește și ceva bani. Totul depinde de interesul lor”, susține  Inga Grecu-Stăvilă, șef adjunct al departamentului Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice.

Cât despre actele normative care vizează această procedură, de menționat:

‹ adv ›

Codul Civil, nr. 1107-XV din 06.06.2002, art. 1195 reglementează procedura de schimb.

Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială stabilește procedura de întocmire a actelor notariale şi de îndeplinire a acţiunilor notariale, cerinţele înaintate faţă de acestea.

Citește aici despre Piața agricolă mondială: Ar putea fi recultivate noi terenuri cu cereale, pentru a face față cererii.

‹ adv ›

Legea cadastrului bunurilor imobile, nr. 1543/1998art. 26-36 reglementează procedura de înregistrare a dreptului de propietate în RBI.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›