‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se lichidează o Gospodărie Țărănească (G.Ț.)

Cum se lichidează o Gospodărie Țărănească (G.Ț.)

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gospodăria țărănească (GȚ) este o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai gospodăriei ţărăneşti), având ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderenţă a propriei producţii agricole.

Gospodăria ţărănească are statutul juridic de persoană fizică. O persoană fizică poate fi fondatorul (membrul) numai al unei gospodării ţărăneşti.

Mai multe detalii despre înregistrarea gospodăriei țărănești.

‹ adv ›

La reorganizarea sau lichidarea gospodăriei ţărăneşti, bunurile comune se divizează în modul stabilit de legislaţia civilă.

Pentru a lichida o Gospodărie Țărănească este necesară hotărârea membrilor ei (depusă la autoritatea unde aceasta a fost înregistrată), în cazul lipsei datoriilor faţă de bugetul public naţional, sau a instanţei de judecată.

Aceasta poate fi lichidată și la cererea organului fiscal.

‹ adv ›

Gospodăria ţărănească poate fi lichidată prin hotărârea instanţei de judecată la cererea:

  • unui membru al gospodăriei sau a primăriei dacă sunt încălcate prevederile art.2 alin.(1) sau art.3 alin.(2) din Legea privind gospodăriile țărănești, inclusiv în cazul în care nici unul dintre membrii gospodăriei nu are drept de proprietate asupra pământului;
  • unui membru al gospodăriei sau a creditorului (creditorilor) în cazul insolvabilităţii ei;
  • moştenitorului sau a primăriei, dacă nu a rămas niciun membru şi nici un moştenitor al acestuia nu doreşte să ţină mai departe gospodăria, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Articolul 2 alin. (1)Gospodăria ţărănească este o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole (denumite în continuare terenuri) şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai gospodăriei ţărăneşti), avînd ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderenţă a propriei producţii agricole.

Articolul 3 alin. (2) – Suprafaţa terenurilor şi mărimea altor bunuri, inclusiv arendate, ale gospodăriei ţărăneşti trebuie să asigure utilizarea preponderentă în cadrul acesteia (mai mult de 50 la sută anual) a muncii personale a membrilor ei.

Cererea privind solicitarea procesului de insolvabilitate a gospodăriei ţărăneşti (de fermier) poate fi înaintată de conducătorul gospodăriei doar cu acordul scris al tuturor membrilor ei.

‹ adv ›

În cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii introductive, instanţa de insolvabilitate va emite o hotărâre de declarare a gospodăriei ţărăneşti (de fermier) ca fiind insolvabilă şi îi va intenta procedura simplificată a falimentului.

La informaţie se anexează copia de pe decizia de încetare a activităţii, adoptată de fondatori, precum şi copia de pe avizul privind iniţierea procedurii de încetare a activităţii, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi, în mod gratuit, pe pagina web oficială a organului înregistrării de stat.

Dacă contribuabilul persoană juridică sau forma organizatorică cu statut de persoană fizică îşi încetează activitatea pe parcursul anului fiscal, persoana responsabilă a acestuia este obligată să prezinte, în termen de 60 de zile de la luarea deciziei de încetare a activităţii, organului teritorial al Serviciului Fiscal de Stat informaţia despre încetarea activităţii, în forma aprobată de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Gospodăriei ţărăneşti (de fermier) nu i se aplică procedura de observaţie. Dispozitivul hotărârilor şi al încheierilor instanţei de insolvabilitate urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în cazurile expres prevăzute de lege.

Cheltuielile de publicare se raportă la cheltuielile de judecată. Instanţa de insolvabilitate poate dispune publicarea dispozitivului hotărârilor şi în ziarele locale din zonele în care debitorul îşi are sediul ori sunt concentrate sediile celor mai mulţi creditori, precum şi prin internet sau prin alt sistem electronic.

Instanţa de insolvabilitate ţine registrul public al debitorilor insolvabili şi îl afişează pe pagina sa web.

În cazul lichidării gospodăriei ţărăneşti, pentru consemnarea respectivă în Registru, gospodăria ţărănească, în termen de trei zile de la data aprobării bilanţului de lichidare, va prezenta primăriei următoarele documente:

  • cererea privind radierea gospodăriei ţărăneşti din Registru;
  • certificatul de înregistrare (în original);
  • actul de confirmare a achitării în întregime cu bugetul de stat şi bugetele locale, eliberat de organul teritorial fiscal;
  • actul de confirmare a faptului că gospodăria ţărănească şi-a închis contul (conturile) bancar, eliberat de banca (băncile) deserventă;
  • actul despre predarea spre nimicire a ştampilei gospodăriei ţărăneşti, eliberat de organul de poliţie în a cărui rază îşi are sediul gospodăria;
  • copia avizului publicat în mass-media privind lichidarea gospodăriei ţărăneşti;
  • documentul eliberat de Arhiva de Stat privind predarea spre păstrare a documentelor ce fac parte din Fondul Arhivistic al Republicii Moldova, conform nomenclatorului.
‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›