duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
Acasă Advertoriale Cum testarea solului i-a asigurat fermierului Filip Beiu un adaos de recoltă de până la 2 tone la hectar

Cum testarea solului i-a asigurat fermierului Filip Beiu un adaos de recoltă de până la 2 tone la hectar

0
Cum testarea solului i-a asigurat fermierului Filip Beiu un adaos de recoltă de până la 2 tone la hectar

Testarea solului este temelia agriculturii. Indiferent de tipul de agricultură practicat, fie aceasta convențională, ecologică, cu implementarea sau nu a tehnologiilor no-till, mini-till – în agricultură totul începe de la sol. În statele vest europene precum Germania, Polonia, Austria, Cehia – testarea periodică a solului este o normă întărită legislativ, care deja a devenit și o obișnuiță pentru fermieri.

Elitagrotehnologie, în parteneriat cu compania germană Agricon, prestează servicii de testare a solului tuturor producătorilor din țară. Unele dintre cele mai mari avantaje, dar nu unicele, de care beneficiază producătorii efectuând testarea solului sunt: administrarea eficientă a îngrășămintelor, ameliorarea stării culturilor, îmbunătățirea calității și cantității recoltei și crearea unui raport echilibrat de macro și microelemente în sol, fără surplusuri, favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor.

Compania Elitagrotehnologie, care a efectuat testarea solului pe o suprafață de circa 25 de mii de hectare până în prezent în țară, utilizează una dintre cele mai eficiente tehnologii de testare, identică cu cea aplicată în Germania, datorită colaborării cu compania germană Agricon, ce are o experiență de peste 20 de ani în testarea solului și renume mondial.

Dumitru Plămădeală, specialistul companiei Elitagrotehnologie, care monitorizează câmpurile fermierilor, a oferit mai multe detalii despre analiza solului și câteva recomandări.

„Testarea Solului se efectuează o dată la 4 ani și reprezintă un sistem optim de administrare a îngrășămintelor bazat pe o analiză exactă a substanțelor nutritive și a pH-ul solului. Doar efectuând analiza solului, cunoaștem exact necesitățile plantei. Chiar dacă în sol se conțin anumite elemente, acestea deseori sunt inaccesibile plantei, fiind blocate de un alt element. La moment, majoritatea producătorilor din țară administrează îngrășăminte fără a cunoaște doza concentrației acestora în sol. Totodată, testarea solului a devenit o procedură urmată de toți fermierii de peste hotare, deci, merită și trebuie a fi efectuată și la noi în țară. Susținem fermierii și le suntem alături pe parcursul întregii perioade de monitorizare a câmpurilor. Elaborăm recomandări și scheme de fertilizare speciale pentru aceștia. Testarea solului asigură evitarea surplusului sau insuficienței de îngrășăminte, deseori întâlnite în câmpuri. Fermierii trebuie să aibă răbdare, nu poți ameliora starea solului într-un singur an. Însă, chiar din primul an veți observa diferența, prin cheltuielile reduse suportate. Productivitatea crește treptat. Nici pH-ul solului nu poate fi schimbat într-un singur an, doar aplicând amendamente per etape. Cele mai des întâlnite probleme ce le depistăm în urma testării solului sunt legate de valorile pH-ului, lipsa drastică a Fosforului și oscilații puternice a conținutului de Potasiu, pentru fiecare din ele venim cu o soluție viabilă”, ne-a comunicat Dumitru Plămădeală.

Unul dintre fermierii, care a înțeles cât de important este acest procedeu și a efectuat printre primii în Moldova testarea solului este Filip Beiu din satul Susleni, raionul Orhei, care susține că „dacă cunoști exact de ce are nevoie solul și-i administrezi, ești sigur în ziua de mâine”.

Am mers și în câmpurile fermierului, unde grâul, orzul și floarea soarelui sunt cultivate în unele dintre cele mai bune condiții.

„Pe acest lan am efectuat analiza solului în anul 2012, iar din 2015 urmez schema recomandată de specialiștii Elitagrotehnologie privind administrarea îngrășămintelor. Aici am aplicat doar 25% din cantitatea recomandată, însă rezultatul este vizibil. Era o suprafață de circa 6-7 hectare pe care, an de an, roada era foarte scăzută, iar datorită analizei solului am aflat că este lipsa de fosfor. De atunci, administrând îngrășămintele recomandate cu Fosfor, roada s-a mărit, iar câmpul a devenit uniform. Ținând cont de avantajele pe care le are, analiza solului este foarte importantă și foarte ieftină”, a spus Filip Beiu.

„Mereu am iubit, mi-a plăcut și tind să fac o agricultură inteligentă. În anul 2000 mi-am înregistrat întreprinderea, creșteam culturi de câmp pe suprafața de circa 425 de hectare. În fiecare an obținând recolte bune, măream suprafața și procuram tehnică modernă. Astfel, acum avem în gestiune deja peste o mie de hectare. Suprafața este prea mare pentru a fi neglijată, și am început a studia necesitățile solului. În anul 2012 am fost printre primii fermieri din țară care a efectuat analiza solului împreună cu Elitagrotehnologie, o procedură care, inițial am făcut-o din curiozitatea de a înțelege care este starea pământului pe care îl prelucrez. Îmi aduc aminte cu precizie că am făcut testarea solului pe o suprafața de 110 ha. Rezultatele analizelor mi-au deschis ochii, am înțeles clar ce probleme are solul meu: o parte din macroelemente în sol practic lipseau, iar pH-ul era alcalin, astfel, plantele nu puteau asimila îngrășămintele, dar și se dezvoltau cu carențe. Cel mai interesant e faptul că, am înțeles care este cauza petelor de pe câmp unde nu puteam obține recolte uniforme. Chiar din anul 2012 am început să administrez îngrășăminte, ținând cont de analizele solului cu ajutorul împrăștietorului, la care cantitatea de îngrășăminte nu se schimba. Administram cantități fixe pe porțiuni mai mari, fără a avea oportunitatea de a distribui pe locurile unde era nevoie cantitatea estimată la testare. Astfel, la inițiativa proprie, dar și încurajat de specialiștii Elitagrotehnologie, în anul 2015 mi-am cumpărat un distribuitor de îngrășăminte performant, ce poate să administreze diferențiat. Datorită acestuia am implementat în practică planul de fertilizare după cum se cere și, totodată, am mai efectuat pe alte suprafețe analiza solului”.

Rezultatul administrării raționale a îngrășămintelor în gospodăria lui Filip Beiu, conform schemei elaborate de Elitagrotehnologie, anii 2012-2018

Pentru o mai bună gestionare a cheltuielilor, dar și majorarea eficienței, echipa de specialiști Elitagrotehnologie a creat o hartă specială a solurilor din gospodăria lui Filip Beiu, în care sunt indicate zonele ce necesită îngrășăminte și reglarea pH-ului, dar și parcelele unde acestea sunt suficiente.

„Am administrat exact acele îngrășăminte recomandate, de care avea nevoie planta, iar datorită hărții am scăpat de golurile din câmpuri. Chiar dacă sunt abia la început de cale, deoarece am administrat abia 25% din cantitatea de îngrășăminte recomandate, pH-ul solului s-a schimbat, inițial fiind alcalin, nu era favorabil culturilor. Una dintre cele mai mari carențe în sol, potrivit analizelor, era cea de fosfor și de potasiu. Acum, pe unele câmpuri nu se mai simte necesitatea aplicării acestuia. În total, am făcut analiza solului pe suprafața de circa 700 de hectare, iar după cum este recomandată de a se repeta după 4 ani, anul trecut în 2018 am făcut analiza repetată, iar rezultatele s-au dovedit a fi cu totul diferite. S-a îmbunătățit vizibil situația, deja concentrația de Fosfor și Potasiu au ajuns la un nivel optim, practic, zonele unde persistau an de an pete au dispărut. Totuși, mai sunt unele întrebări de rezolvat, însă dacă e să recunosc, nu sunt atât de grave cum au fost în 2012. Ce ține de recoltă, s-a simțit o îmbunătățire și după calitate și după cantitatea obținută per hectar, adaosul fiind de câteva sute de kilograme, chiar și tone în dependență de cultură. În acest an voi repeta testarea solului pe alte parcele. Un lucru important, pe care trebuie să-l cunoască toți fermierii este că, îngrășămintele nu se administrează toată cantitatea deodata într-un singur an, ci pe etape. Cantitatea cea mai mare este administrată toamna în fiecare loc exact atât cât este necesar, cu ajutorul utilajului pentru distribuirea îngrășămintelor, având datele necesare pentru o bună funcționare. Am avut o situație cu câțiva ani în urmă cînd s-a dereglat ceva la distribuitor și nu funcționa, sigur mi-am făcut griji, dar când am luat harta în mână am văzut că pe acel sol era suficient fosfor și pur și simplu nu era necesară intervenția acestuia. De atunci, am mereu harta la îndemână și mă consult cu specialiștii Elitagrotehnologie”.

Rezultatele sunt reflectate de recolte, spune fermierul, menționând că, de când a efectuat analiza solului și administrează îngrășămintele conform schemei recomandate, la porumb a obținut un adaos de circa două tone per hectar, la floarea soarelui 0,5 tone, iar la grâu și orz circa o tonă.

„Ținând cont de faptul că, în ultimii ani nu prea cad precipitații, cantitatea cu care au crescut recoltele este foarte bună. Iar când vom suplini necesarul de îngrășăminte pentru toată suprafața, adaosul va fi și mai mare. Cred că, absolut toți fermierii trebuie să efectueze analiza solului în Moldova, precum și fermierii de peste hotare. Atunci când solul are nevoie de ceva și conține în exces altceva, iar noi administrăm o cantitate standard doar mai rău facem. Nu tot solul este uniform, pe doar 2-3 hectare putem avea mai multe zone cu un conținut diferit de îngrășăminte. Nu este cazul să aruncăm bani în vânt și să administrăm mai mult acolo unde nu este necesar” a comunicat fermierul.

Și dacă am tot vorbit de performanțe în agricultură, am solicitat de la fermier câteva sfaturi pentru agricultori, ținând cont de experiența vastă pe care o are în acest domeniu.

„Eu procur toate inputurile de la o singură companie – Elitagrotehnologie, ceea ce recomand și altor fermieri. Totul trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, din locuri autorizate, altfel, nu mai este agricultură. Fiecare plantă, exact ca și omul, dacă are o genetică bună și „mănâncă sănătos” oferă și roadă pe măsură. Deci, un sol sănătos și semințe bune nu trebuie să lipsească din gospodărie. Recomand fermierilor să facă testarea solului, deoarece trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a avea recolte pe măsură. În următorii doi ani, voi efectua analiza solului pentru toate câmpurile, deoarece dorim să majorăm și mai mult productivitatea. În acești ani, boabele produse de noi au ajuns în țările Bazinului Mării Negre, iar fructele în România și țările CSI. Avem unde crește, iar dacă punem mâna și lucrăm noi, ne ajută și Dumnezeu”, a conchis Filip Beiu.

ELITAGROTEHNOLOGIE – TESTAREA SOLULUI

TRADIȚIE, EXPERIENȚĂ, INOVAȚIE !