‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Doi renumiți bucătari din Marea Britanie au oferit consultanță vinăriilor și agropensiunilor din...

FOTO. Doi renumiți bucătari din Marea Britanie au oferit consultanță vinăriilor și agropensiunilor din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Moldova merită a fi vizitată de milioane de turiști anual”. Este concluzia cu care au plecat acasă Sven Hanson Brit și Kae Shibata, doi renumiți bucătari din Marea Britanie, după ce au petrecut în Moldova 7 zile intense, pe durata cărora au împărtășit din secretele lor cu colegii din breaslă care activează în vinăriile și agropensiunile turistice din țară. Vizita chefilor face parte din Programul de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova, scopul căruia este de a ameliora calitatea serviciilor oferite turiștilor care aleg destinațiile oenoturistice din țara noastră.

Pe durata vizitei lor, bucătarii profesioniști au făcut turul vinăriilor și pensiunilor din țară, analizând minuțios meniurile și oferind sfaturi în privința îmbunătățirii și diversificării acestora, în concordanță cu trendurile occidentale. Astfel, bucătarii vinăriilor „Asconi”, „Chateau Vartely”, „Cricova”, „Castel MIMI”, „Poiana” și „Purcari”, au avut marea șansă să gătească cot la cot cu Sven Hanson Brit, finalistul celebrului show TV „Masterchef: The Professionals”, ediția 2014, deținătorul Premiului de Excelență al Academiei de Arte Culinare din Londra, care și-a lăsat amprenta de chef în meniurile celor mai celebre restaurante din Marea Britanie, inclusiv The Ritz Hotel din Londra, care deține o stea Michelin. Sven a fost cucerit de sarmalele și mămăliguța moldovenilor, dar mai cu seamă de deschiderea acestui popor. Iar în schimb, i-a învățat pe bucătarii moldoveni tehnici gastronomice de ultimă oră, dar și cum să creeze meniuri de nișă, care să corespundă tendințelor globale și totodată să păstreze specificul local.

Sven Hanson Brit, Chef, Marea Britanie: „M-am îndrăgostit de Moldova. M-am îndrăgostit de pădurile și râurile ei, de căprițele de pe pășuni, dar întâi de toate… de oamenii acestei țări și de ospitalitatea lor.”

Iar colega lui, Kae Shibata, patiser din Marea Britanie, a oferit master-class-uri „dulci” bucătarilor din pensiunile agroturistice din Orheiul Vechi. Astfel, tradiționalele deserturi, precum „Cușma lu Guguță” sau cornuleții cu magiun au beneficiat de un „upgrade” din partea talentatului Sous Chef, care activează la același legendar The Ritz Hotel din Londra. Kae a oferit consultanță și în privința diversificării meniurilor din pensiuni, pentru ca acestea să corespundă solicitărilor turiștilor vegetarieni, vegani sau ai celor cu intoleranță la gluten.

Kae Shibata, Sous-chef – patiser, Marea Britanie: „Anume oamenii sunt cei care fac din Moldova o destinație turistică unică. Autenticitatea acestei țări se datorează poveștilor umane, fie că e vorba de o familie de vinificatori cu tradiții sau de un restaurant rural de succes, administrat de o tânără femeie care a transformat gătitul plăcintelor în artă.”

‹ adv ›

Sesiunile de formare și instruire cu experți internaționali din cadrul Programului de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova sunt organizate și finanțate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Oficiul Național al Viei și Vinului, în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Receptor (ANTRIM). Misiunea lor este de a racorda serviciile oenoturistice la tendințele moderne din piețele-țintă, în contextul creșterii constante a fluxului de străini care vizitează țara noastră.

Diana Lazăr, vice-director al Proiectului de Competitivitate din Moldova: „În perioada mai – iunie 2019 Proiectul de Competitivitate din Moldova în parteneriat cu ONVV organizează sesiuni de formare cu experți de talie internațională, conform necesităților semnalate de actorii-cheie din sectorul turismului vitivinicol. Această inițiativă are drept scop diversificarea ofertei oeno-gastronomice pe care o propun vinăriile și pensiunile din țară și, ca urmare, creșterea numărului de străini care vor să descopere Moldova ca destinație turistică. Vizita celebrilor chefi din Marea Britanie vine să alinieze tradițiile culinare ale poporului nostru la tendințele europene și ne va ajuta să consolidăm auteticitatea bucătăriei moldovenești, ce urmează să devină mult mai accesibilă gustativ pentru cât mai multe categorii de turiști, bunăoară, pentru cei cu cerințe nutriționale speciale.”

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Atunci când vorbim despre oferta oenoturistică a Moldovei nu ne referim doar la Vinul Moldovei, ci la o experiență complexă, care înglobează o excursie, o degustare de vinuri, o cină în restaurant, o asociere corectă a vinurilor cu bucatele, o servire corectă a ambelor și nu în ultimul rând, un meniu divers, care să amplifice plăcerea de a savura un vin de calitate. Moldova devine din ce în ce mai vizitată de străini din toate colțurile lumii și misiunea noastră e să-i învățăm pe prestatorii de servicii oenoturistice să fie flexibili față de solicitările oaspeților și totodată să păstreze unicitatea ofertei noastre.”

Sesiunile de formare și instruire din cadrul Programului de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova vor continua pe parcursul următoarelor săptămâni, în țara noastră fiind planificată sosirea oenologilor, oenoparfumerilor și somelierilor cu renume. Galerie foto aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›