‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDacian Cioloș: „După semnarea acordului cu UE, investițiile europene vor veni automat în agricultura...

Dacian Cioloș: „După semnarea acordului cu UE, investițiile europene vor veni automat în agricultura moldovenească”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Semnarea Acordului de Asociere cu UE va fi un semnal clar pentru investitorii serioși din Uniunea Europeană care au afaceri în domeniul agrar, că Republica Moldova este o piață sigură pentru investițiile lor. Despre aceasta a vorbit Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, într-un interviu pentru presa de la noi.

Ce alte declarații a mai făcut oficialul european vedeți în interviul de mai jos:

Domnule comisar, în Republica Moldova se fac auzite voci care susţin că Acordul de Liber Schimb, Cuprinzător şi Aprofundat dintre Republica Moldova şi UE ar avea un impact negativ asupra activităţii agricultorilor din ţara noastră, aducând şi unele argumente – incapacitate concurenţială, lipsa unor tehnologii avansate, dar şi lupta pentru pieţele de desfacere în interiorul UE. Dumneavoastră, care monitorizaţi ceea ce se întâmplă în acest sens, atât în spaţiul comunitar cât şi în vecinătatea ei, ce părere aveţi despre aceste afirmaţii?

‹ adv ›

Comisia Europeană nu a negociat acest Acord în intenţia de a invada piaţa moldovenească. UE e o piaţă cu 500 de milioane de consumatori. Şi nu o piaţă cu 3 milioane este acea care face diferenţa. UE negociază în mod ofensiv acorduri de liber schimb cu pieţe mari, acolo unde într-adevăr poate avea un câştig. În acordul de liber schimb cu Republica Moldova, principalul câştig al UE este un sprijin pentru apropierea Republicii Moldova, în plan economic, de UE prin accesul la piaţa europeană. Din start, cel puţin pentru agricultură şi sectorul alimentar, de care m-am ocupat, am negociat în mod asimetric în avantuajul Republicii Moldova, în sensul că UE îşi deschide piaţa pentru aproape toate produsele agroalimentare pentru toate liniile tarifare cu foarte mici excepţii, unde şi acolo, cotele solicitate de UE au fost la limita nivelului de schimburi comerciale actuale şi nu mai mare. Asta înseamnă că şi după punerea în aplicare a Acordului, nu va intra pe aceste domenii sensibile mai multe produse europene decât ceea ce este acum. Şi pentru produsele sensibile UE a lăsat Republicii Moldova să-şi protejeze aceste domenii sau cu o perioadă de tranziţie care poate fi până la 10 ani, adică deschiderea pieţei moldoveneşti faţă de produsele europene se va face treptat, timp de 10 ani. Pentru unele produse şi mai sensibile, unde vor exista cote, Republica Moldova poate să impună cote şi să controleze cantitatea de produse europene care intră pe piaţa moldovenească.

Cu ce produse ar putea fi prezentă Republica Moldova pe piaţa europeană şi dacă acestea sunt competitive, deoarece anume competivitatea este unul dintre criteriile primordiale ale pieţei europene?

Competivitate nu este specifică doar UE, ci a oricărei pieţe. Pe orice piaţă pe care vrei să intri trebuie să fii competitiv, în sens că trebuie să convingi consumatorul să-ţi accepte produsul tău. Ceea ce am vrut noi a fost să nu limităm artificial, prin acorduri cantităţile care intră pe piaţa europeană. Dacă produsele moldoveneşti îşi găsesc consumatori – să poată să intre fără restricţii şi bariere. Şi sunt asemenea produse, nu numai vinul, care începe să crească în competitivitate de la un an la altul pe piaţa europeană. Sunt legume, fructe şi produse procesate, inclusiv animaliere, volumul carora cred că va fi în creştere în anii următori. Până acum au existat limite şi bariere comerciale, nu au fost nici investitori care să investească în aceste sectoare pentru a aduce tehnologii noi şi a le dezvolta. În momentul în care acest Acord va intra în vigoare, va atrage mai mulţi investitori, inclusiv din UE. Vor veni să investească în Republica Moldova tocmai că există această posibilitate de export şi asta înseamnă locuri noi de muncă, bani în bugetul de stat pentru taxe care vor fi plătite aici.

‹ adv ›

Republica Moldova nu se încadrează în Strategia Comună Agricolă a UE, dar, aşa cum aţi afirmat, ţara noastră ar putea beneficia de unele investiţii, într-un proiect special discutat în timpul vizitei de la Chişinău. Ce presupune acest proiect?

Sunt 2 lucruri distincte. Investiţiile europene vor veni chiar şi automat, doar prin faptul că intră în vigoare Acordul de Liber Schimb, Cuprinzător şi Aprofundat şi că produsele moldoveneşti vor putea intra neîngrădit pe piaţa europeană, cum e cazul vinului, care este exportat în UE fără nicio limită. Deja faptul că ca există accesul pe piaţa europeană, eu sunt sigur că vor fi atraşi investirori dn ţări cu agricultură importantă şi tehnologii avansate din UE, care vor investi în Republica Moldova. Programul la care vă referiţi Dumneavoastră, pe care îl gândim de aproape un an şi jumătate, este unul de sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală din ţările din vecinătatea estică. Are ca obiectiv primordial să sprijine Ministerul Agriculturii şi Guvernul în implementarea politicii agricole care să ducă la dezvoltarea sectorului, inclusiv printr-un sprijin financiar, prin proiecte pilot, pentru a stimula investiţiile în agricultură şi sectorul agroalimentar. Şi mă gândesc aici, în pirmul rând, la producătorii mici şi mijlocii, care nu întotdeauna au acces facil la investiţii, aşa cum pot să aibă firmele mai mari. Şi din acest punct de vedere vom încerca să lucrăm împreună, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, care poate să vină cu linii de creditare pentru agricultură şi sectorul agroalimentar.

Domnule comisar, în ultimul timp, mai mult ca oricând, se discută despre securitatea alimentară. Ce întreprinde UE în acest context?

‹ adv ›

UE are mai multe programe de asistenţă tehnică pentru a ajuta instituţiile statului în a implementa normele comunitare de siguranţă alimentară (fiind implementate, de aceste norme vor beneficia şi consumatorii din RM pentru că vor avea mai multă siguranţă a calităţii produselor ). Avem şi programe de sprijin pentur producători, pentru a-i ajuta să se alinieze la aceste norme. Aici folosim, expertiza tuturor statelor membre şi mai ales ale noilor state membre, care recent au trecut prin acelaşi proces de aliniere la normele comunitare, dar acordăm şi asistenţă tehnică pentru doatarea laboratoarelor, pentru formarea experţilor care urmează să facă aceste verificări. De altfel, aceste investiţii demonstrează şi rezultatele, pentru că sunt din ce în ce mai multe produse moldoveneşti pe piaţă europeană.

Sursa: Moldova.org

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›