‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei

De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ouăle de pasăre (în special găină) conțin numeroase vitamine importante, minerale, precum și proteine prețioase. Uneori, acestea ajung a fi consumate și de găini.

În acest articol vom explica de ce găinile își mănâncă ouăle și cum fenomenul poate fi evitat.

Ciugulirea ouălor este un comportament distructiv ce lezează în mod sever cantitatea și calitatea ouălor, care poate produce pierderi serioase la fermele specializate, mai ales cele de reproducători.

‹ adv ›

De ce păsările mănâncă ouăle

Păsările nu ar trebui să se hrănească cu ouăle lor, deoarece acest lucru ar reprezenta un risc pentru supraviețuirea speciei. Desigur, o găină ar trebui să aibă grijă de ouăle sale după ouat, pentru a asigura nașterea puilor săi.

În primul rând, trebuie să înțelegem cauza. Orice modificare a comportamentului obișnuit la un animal poate fi un simptom al dezechilibrului în corpul acestuia. Este foarte important să fim atenți dacă înregistrăm un comportament neobișnuit, ca să menținem sănătatea acestor păsări.

De multe ori, acestă problemă poate apărea dintr-un mic accident. Găina atinge și sparge un ou neintenționat cu ciocul și descoperă o substanță gustoasă în interior. De aici poate apărea și obiceiul de a sparge ouăle pentru a consuma conținutul lor.

‹ adv ›

Astfel, ciugulirea ouălor în rândul găinilor pornește în cele mai multe cazuri dintr-o greșeală – o găină sparge un ou, descoperă un conținut delicios și îl consumă cu poftă.

Acest comportament se poate răspândi rapid și este greu, în cele mai multe cazuri – imposibil de stopat, dacă nu se iau măsuri prompte.

La fel, o altă problemă ar fi și dezechilibrul în alimentație, astfel mai multe păsări pentru a supraviețui și a-și asigura organismul cu substanțe necesare încep să consume ouăle. Deficitul de furaje ar putea provoca găinile să-și mănânce ouăle pentru a-și înlătura deficiențele nutriționale.

‹ adv ›

Deci principalele cauze a consumului de ouă la găini sunt:

  • Deficiențele nutriționale (furajul nu conține toate substanțele necesare pentru organismul păsărilor);
  • Lipsa sau insuficiența furajului (cantitatea);
  • Coaja slabă a ouălor (sau lipsa acesteia). Poate fi consecința unor boli infecțioase sau deficiențe nutriționale;
  • Numărul prea mare de păsări;
  • Deficiențe tehnologice (lipsa așternutului);
  • Probleme legate de cuibarele unde depun păsările ouă (lipsa așternutului moale, prea multă lumină). 

Citește mai multe despre Subțierea cojii ouălor de găină: cum să combați problema.

Recomandări pentru a evita consumul de ouă de către găini:

  • Asigurați-vă că în rația păsărilor este cantitatea suficientă de proteineNecesarul de proteine din furaje pentru păsările ouătoare trebuie să fie de 15-16%. Trebuie de suplimentat furajul cu șrot de soia sau/și de floarea soarelui.
  • Asigurați-vă ca păsările au suficient furaj. Pentru o găină ouătoare este necesar zilnic 130-165 gr furaj combinat (în dependență de rasă).
  • Asigurați un nivel de sănătate corespunzător prin intermediul metodelor profilactice (vaccinării). Ca urmare a unor boli infecțioase, coaja oului este moale sau lipsește (Boala Newcastle, Bronșita Infecțioasă și Sindromului Scăderii Ouatului). 

Află mai multe despre Stimularea ouatului la găini accesând acest link.

Favorizați ca găinile să depună ouă cu coajă puternică. Trebuie să vă asigurați că păsările au parte de suficient calciu, pentru a depune ouă cu coaja solidă. În cazul în care coaja este subțire, aceasta este mult mai ușor de spart.

O metodă eficientă este administrarea suplimentară de calciu cu/sau făina de calcar. La fel, se poate administra produse care întăresc coaja de ou.

  • În cazul în care găsiți un ou spart în cuibar, curățați repede locul, eliminați  urmele de coajă de ou. Puneți alt așternut. Nu lăsați ouăle murdare în cuibar. 
  • Evitați factori stresanți. În aceste perioade de stres administrați preparate care conțin vitamine și seleniu (de exemplu Aminoreef +Se).
  • Organizați suficiente cuibare pentru ouat. Acestea trebuie să fie ferite de lumina puternic și să conțină așternut moale. Folosiți cuibare căptușite. Nu trebuie să folosiți o pernă, dar asigurați-vă că în cuibar există suficient material, astfel încât ouăle depuse să cadă pe o suprafață mai moale și să nu se spargă.

Utilizați cuibare întunecoase. Puteți realiza acest lucru prin montarea unor mici perdele în boxele în care stau găinile.

  • Construiți/achiziționați cuibare înclinate. Aceste boxe sunt benefice deoarece ouăle depuse vor aluneca încet și nu vor rămâne la vedere. Ele trebuie organizate așa ca găina când depune oul, acesta să se rostogolească încet într-o plasă specială din spatele cuibarului, de unde urmează să fie colectate de fermier.
  • Colectați ouăle cu regularitate. Încercați să strângeți ouăle din adăpost chiar și de două-trei ori pe zi. Nu lăsați ca acestea să se adune prea multe în cuibar sau să fie într-o cantitate mare pe pardosea.
  • La fermele comerciale este practicat debecajul (tăierea ciocului) în scopul profilaxiei acestei probleme, categoric interzis în creșterea ecologică.
  • În caz că se dorește alimentarea găinilor cu ouă (exces de ouă sau alte motive), oferiți-le găinilor doar ouă gătite. Există practica ca fermierii să hrănească găinile cu ouă. Dar acest lucru este admisibil dacă ouăle sunt fierte și găinile nu prind gustul ouălor crude.

În caz că găinile încep consumul de ouă efectuați următoarele măsuri:

  • Eliminați din efectiv găinile care consumă ouă. De obicei, dacă a încercat o dată, obiceiul este greu de combătut.
  • Se poate de păcălit păsările cu un ou de plastic. Găinile vor încerca să spargă „oul” cu ciocul, în speranța că vor găsi o gustare delicioasă. Într-un final, vor realiza că ciugulesc în zadar și vor renunța.
  • Umpleți un ou cu muștar. Găinilor nu le place muștarul. Folosiți o seringă pentru a umple un ou cu acest conținut și plasați-l în cuibar. Când găinile vor încerca să îl mănânce, vor avea parte de o surpriză neplăcută.
  • Oferiți-le păsărilor surse de divertisment. O găină plictisită începe să ciugulească orice vede în calea ei, inclusiv ouăle. O modalitate eficientă și simplă de a evita această situație este să le oferiți găinilor câteva obiecte care să le țină ocupate. De exemplu, jucăriile de cauciuc pot fi eficiente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›