‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se ofilesc vinetele - cauze și modalități de prevenire

De ce se ofilesc vinetele – cauze și modalități de prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vinetele sunt plante sensibile, suferă adesea de atacul dăunătorilor și a diferitelor ciuperci și bacterii patogene. Atât în câmp deschis, cât și în cel protejat, vinetele încep uneori să se ofilească și să se îngălbenească. De ce se întâmplă asta?

Desigur, vinetele, la fel ca și alte plante, se pot ofili din cauza lipsei de umiditate. Dacă solul este uscat, atunci frunzele, pornind de la vârf, își pierd turgescența și se veștezesc.

Dar dacă ofilirea are loc din cauza unei boli, cum ar fi verticilozza și fuzarioza – frunzele se îngălbenesc, se ofilesc, iar după udare plantele nu își mai revin.

‹ adv ›

Plantele mor treptat. Și dacă fructele sunt deja formate pe plante, atunci acumulează micotoxine și devin nepotrivite pentru hrană.

Agenții cauzatori ai ofilirii sunt ciupercile din genul Verticillium și Fusarium – trăiesc în sol și infectează plantele, pătrunzând în sistemul conducător prin deteriorarea rădăcinilor.

Foarte des, acest lucru se întâmplă la repicare sau în timpul transplantării plantelor într-un loc permanent. În plus, ciupercile pot provoca dezvoltarea putregaiului la rădăcini la răsadurile de vinete.

‹ adv ›

Cum recunoaștem ofilirea cauzată de boli la vinete

Verticilioza la vinete (Verticillium dahliae)

Odată cu ofilirea plantei din cauza celor două boli, hifele ciupercii cresc în sistemul vascular al plantei, îl înfundă, interferând cu fluxul de apă și nutrienți, provocând otrăvirea organismului plantei. Dacă tăiem tulpina, vom vedea un inel maro de vase deteriorate.

Ofilirea produsă de verticilioză începe cu frunzele mai vechi, inferioare. Marginile frunzelor se îngălbenesc și se răsucesc mai întâi, apare cloroza între nervațiuni, apoi se formează pete maronii, înconjurate de un chenar galben.

În timp, frunzele se usucă și cad, dar în locul lor pot crește altele noi, adică boala se dezvoltă treptat, pe o perioadă lungă de timp, afectând sistemul conducător de jos în sus.

‹ adv ›

Ofilirea sau fuzarioza la vinete (Fusarium oxysporum f. sp. melongenae)

În cazul atacului plantelor de fuzarioză sau ofilirea fuzariană nu numai frunzele inferioare, ci și cele superioare se ofilesc și se îngălbenesc, uneori asimetric, pe colet și zona rădăcinii pe 5-10 cm apar zone necrotice, pereţii vaselor conducătoare prezintă o brunificare puternică.

La plantele atacate de Fusarium, spre deosebire de cele infectate de Verticillium, brunificarea este limitată în partea bazală.

La umiditate ridicată, tulpinile de la bază pot fi acoperite cu spori roz sau portocalii ai ciupercii patogene.

Și dacă Verticillium afectează de obicei o plantă, atunci Fusarium – mai multe plante care cresc în apropiere, sau chiar întreaga plantație.

Prin urmare, este important să luați măsuri cât mai curând posibil înainte ca boala să se răspândească.

Ce facem dacă vinetele se îmbolnăvesc de verticillioză

Din păcate, nu există remedii eficiente pentru tratamentul plantelor care mor din cauza ofilirii produse de verticilioză. Semnele externe de Fusarium și Verticillium, de regulă, apar deja în momentul în care sistemul vascular al plantei este afectat.

Cu toate acestea, este foarte posibil să suprimați răspândirea ciupercilor patogene în sol și să protejați plantele sănătoase.

În primul rând, este necesar să îndepărtați plantele bolnave împreună cu porțiunea de sol din jurul rădăcinii.

De asemenea, ar trebui să îndepărtați cu atenție mulciul din jurul unor astfel de plante și frunzele aflate pe pământ, adică toate resturile de plante, apoi să le aruncați sau să le ardeți (nu puneți plante bolnave în compost).

Cu cât eliminăm mai devreme plantele afectate, cu atât mai bine.

După aceea, trebuie să tratați uneltele de lucru cu un antiseptic.

Solul și plantele rămase trebuie tratate cu o soluție dintr-un produs biologic pe bază de bacil de fân sau trichoderma sau oricare alt produs.

Pentru tratamente împotriva ofilirii fuzariene sunt omologate produse ce conțin Bacillus subtilis tulpina QST 713 (Serenade ASO, 10 l/ha se aplică la BBCH 00-13).

Principala modalitate de a evita afectarea plantelor este prevenirea, iar sarcina principală este îmbunătățirea solului.

Prevenirea ofilirii de ciuperci la vinete poate fi realizată prin:

  • îndepărtați toate resturile de plante în toamnă, afânați solul;
  • respectați rotația culturilor (revenirea culturilor solanacee pe aceeaşi solă peste cel puţin 3 ani), semănați siderate după recoltare (cereale, plante crucifere);
  • normalizați aciditatea solului, adăugați cenușă, făină de dolomit sau cretă, după cum este necesar;
  • preveniți apariția putregaiului pe rădăcinile plantelor (monitorizați temperatura aerului și a solului în stadiul de creștere a răsadurilor, nu udați excesiv, fertilizanți solul);
  • străduiți-vă să populați solul cu microorganisme benefice, folosiți produse biologice pe bază de trichodermă, bacili de fân;
  • tratați semințele cu fungicide înainte de plantare;
  • în timpul sezonului de vegetație, nu aplicați o cantitate excesivă de îngrășăminte cu azot, optați pentru îngrășămintele complexe care conțin o cantitate crescută de potasiu, fosfor și un set de oligoelemente;
  • preveniți răspândirea insectelor dăunătoare.

Solul găzduiește o mare varietate de microorganisme, inclusiv ciuperci din genul Fusarium și Verticillium, care fac parte din compoziția normală a solului. Sarcina nu este să sterilizăm solul, ci să menținem echilibrul microbiologic și, astfel, imunitatea plantelor.

Citiți și despre Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›