‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDenumirile geografice vor fi reglementate de o lege nouă

Denumirile geografice vor fi reglementate de o lege nouă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul de lege cu privire la denumirile geografice a fost adoptat, astăzi, de Parlament în lectura a doua.

Noua lege are ca scop asigurarea standardizării, utilizării și protejării denumirilor geografice pentru dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural, turistic, cultural și istoric al țării noastre.

Documentul reglementează modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova (toponime, denumiri de elemente naturale: hidronime, denumiri de elemente geomorfologice, de zone naturale, geologice, litologice, de zone reprezentative ale biodiversității, precum și denumiri de elemente antropice: zone istorice, culturale) prin identificarea, standardizarea, înregistrarea, utilizarea, protejarea și controlul acestora.

Proiectul mai reglementează atribuțiile autorităților în domeniul denumirilor geografice; cerințele pentru denumirile geografice; identificarea și standardizarea denumirilor geografice; înregistrarea, utilizarea și protejarea denumirilor geografice.

Denumirile geografice de pe teritoriul țării, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română.

În ariile locuite tradițional de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă, denumirile geografice se vor indica în limba română și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

‹ adv ›

Potrivit noii legi, va fi creată Comisia națională pentru denumiri geografice, care este un organ colegial cu statut consultativ, creat pe lângă Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Aceasta va fi constituită din reprezentanți delegați de autoritățile administrației publice centrale, asociațiile reprezentative ale autorităților administrației publice locale, Comitetul executiv al UTA Găgăuzia, mediul academic și societatea civilă.

Comisia va fi responsabilă de examinarea cererilor de stabilire a denumirilor geografice și de emiterea avizului privind aceste cereri. O altă prevedere a proiectului vizează dezvoltarea și menținerea Sistemului informațional „Registrul denumirilor geografice”.

‹ adv ›

Proiectul de lege cu privire la denumirile geografice a fost elaborat de către Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru în colaborare cu Autoritatea de Cartografie a Regatului Norvegiei, în cadrul proiectului „Hărți pentru dezvoltare durabilă”, suport tehnic acordat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei.

Republica Moldova nu a avut, până în prezent, un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice. De acest lucru se ocupa, începând cu anul 1990, Academia de Științe a Moldovei.

Proiectul de lege cu privire la denumirile geografice va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›