‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDetalii despre creditul japonez pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole

Detalii despre creditul japonez pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Contractul de consultanță pentru asistență în implementarea creditului japonez pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole a fost semnat astăzi, 15 februarie, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și compania Japan International Cooperation System (JICS).

Serviciile de consultanță vor fi acordate Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) cu scopul de a valorifica și implementa eficient creditul preferențial acordat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) Guvernului Republicii Moldova în cadrul proiectului „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol din Republica Moldova” (proiectul „MAME”).

Directorul executiv al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, Maxim Popov, a menționat pentru Agrobiznes că, aceasta a fost o condiție obligatorie pentru deschiderea liniei de credit pentru fermierii de la noi.

„Producătorii agricoli trebuie să cunoască că sursă dată de finanțare este foarte eficientă. Vorbim despre un credit suveran, nu despre un grant, care are o dobândă de 0,1 cu o perioadă de grație de 12 ani. Eligibili pentru finanțare vor fi fermierii din țara noastră, mai ales cei tineri care vor putea beneficia de tehnică cu un avans de doar 25%, nu tradiționalul de 50% cum se practica în cadrul fostei Unități de implementare. Producătorii vor putea să procure tractoare, combine, utilaje tractate, echipamente post-recoltare cum ar fi mașini de sortare, periere și împachetare, utilaje frigorifice, motostivuitoarele”. 

‹ adv ›

În următoarele zile va fi publicat un formular pe care fermierii doritori trebuie să-l completeze astfel ca, să se cunoască ce fel de tehnică au nevoie. 

„Creditul presupune achiziționarea a două tipuri de tehnică. Primul tip se referă la tehnica care va fi importată din Japonia, și tehnica procurată pentru fermieri de la dealerii locali. Lucrul cu respectivul instrument financiar va fi accesibil în circa o lună. Sursa de finanțare este una foarte convenabilă și mai competitivă decât cele disponibile la bănci”, a mai adăugat Maxim Popov.

Amintim că, Guvernul Japoniei va oferi un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova în valoare de circa 18,7 milioane de dolari pentru a facilita accesul agricultorilor la achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare.

Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, împrumutul va fi oferit prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), în cadrul proiectului de Modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol (proiectul „MAME”) din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›