‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDin America spre Dubăsari pentru a-şi deschide o fermă de iepuri

Din America spre Dubăsari pentru a-şi deschide o fermă de iepuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Alexandru Catcov, originar din raionul Dubăsari a lucrat la o companie de procesare a cărnii pentru un salariu de 2500 de lei pe lună. A decis să meargă în America pentru a câştiga bani ce planifica să-i investească în deschiderea unei afaceri acasă. A lucrat în SUA 4 ani.

Întors acasă a decis să-şi pună planul în aplicare. În 2013 a închiriat un imobil în care intenţiona să crească iepuri. Era un depozit abandonat de 20 de ani, a semnat un contract cu primăria asumându-şi crearea unor locuri de muncă în localitatea natală. Reabilitarea spaţiului închiriat a solicitat investiţii neaşteptat de mari. Astfel banii câştigaţi în străinătate erau insuficienţi pentru iniţierea afacerii.

Alexandru a mers la primărie pentru a se interesa dacă îl poate ajuta cineva. Acolo a fost informat despre oportunităţile oferite de proiectul implementat deCaritas Republica Ceha,AO “ProRuralInvest” si finanțat de Uniunea Europeana si co-finanțat de Cooperarea Ceha pentru Dezvoltare în cadrul proiectului “Suport in utilizarea remitentelor pentru crearea a noi afaceri si noi locuri de munca”.

Fiind un om hotărât, Alexandru a aplicat  strategia recomandată de coordonatorii proiectului  şi a obţinut o finanţare din partea programului IFAD V. Tânărul antreprenor a reuşit să procure cuştile şi materia primă necesară pentru creșterea iepurilor.

Investiţia totala făcută de Alexandru Catcov este de peste 391 mii lei. Peste 90 mii sunt banii câştigaţi peste hotare. 300.000 lei dintre care 120.000 lei grant au venit din partea donatorilor.

Acum, ferma lui Alexandru numără circa 250 de iepuri, pe care i-a cumpărat de la Laboratorul Zoologica din Chişinău. „O fermă de iepuri poate fi o afacere profitabilă care va avea succes în special în zonele unde funcţionează şi alte activităţi conexe”, spune el. Un kilogram de carne de iepure este vândut cu 90 – 100 lei.

‹ adv ›

Deşi antreprenorul preferă să nu divulge care este profitabilitatea afacerii cu iepuri, el speră că investiţia se va amortiza în trei ani. Alexandru intenţionează să crească numărul iepurilor crescuţi de 5 ori pentru că este sigur că cererea pentru carnea de iepure va creşte constant. „Sunt sigur că mult mai mulţi emigranţi au posibilitatea să-şi deschidă o afacere acasă. Important e să fii bine informat şi să perseverezi în ceia ce ţi-ai propus”, afirmă antreprenorul.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›