‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 mai, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri„Donald Trump al Cehiei” a preluat unul dintre cei mai mari traderi agricoli din...

„Donald Trump al Cehiei” a preluat unul dintre cei mai mari traderi agricoli din România

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia Europeană a aprobat tranzacţia dintre Agrofert din Cehia, companie deţinută de fostul premier ceh Andrej Babiš şi traderul de cereale East Grain din România, notează Mold-street.

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind fuziunile economice, preluarea controlului exclusiv al East Grain din România de către Agrofert din Cehia. Tranzacţia se referă în principal la comerţul cu cereale, seminţe oleaginoase, furaje pentru animale şi îngrăşăminte minerale”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Astfel, tranzacţia nu ar ridica probleme de concurenţă, având în vedere poziţia limitată pe piaţă a companiei care rezultă din unirea celor două, scrie zf.ro.

East Grain a fost înfiinţată în 2007 şi este deţinută de East Consulting (39,2%), în spatele căreia se află compania Hodler Capital din Ungaria, YKB Capital Invest (36,58%), deţinută de Zoltan Jakab, Uptrade Global (9,76%), controlată de Attila Paszto, Vinta Capital (9,76%), LD Lead (2,44%) şi Tradico Allianz (2,44%), potrivit portalului ProdusinArdeal.ro.

East Grain este unul dintre cei mai mari jucători din comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase din România şi este cea mai mare companiei a grupului East.

Compania a realizat în 2022 o cifră de afaceri de peste 714 milioane de lei româneşti, adică aproape 150 milioane euro.

La finele anului trecut, Agrofert, cel mai mare grup de companii active în agricultura şi industria alimentară din Cehia, cu venituri de 10 miliarde de euro şi aproximativ 30.500 de angajaţi în 2022, a anunţat că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei clujene East Grain printr-o majorare de capital, fiind cea mai importantă investiţie externă din agrobusinessul românesc din ultimul an.

„Investiţia va permite grupului să exploateze noi oportunităţi, să îşi mărească capacităţile şi să-şi extindă prezenţa pe piaţă”, declara atunci Libor Němeček, director M&A şi Corporate Finance al Agrofert.

‹ adv ›

În urma tranzacţiei, Agrofert, deţinut de fostul premier ceh Andrej Babiš, va avea 65% din acţiunile East Grain, care concurează cu marii traferi de cereale străini, precum chinezii de la COFCO, americanii de la ADM, CHS şi Cargill, şi elveţienii de la Ameropa pe o piaţă unde exporturile anuale de cereale şi oleaginoase trec de 4 miliarde euro.

Forbes scrie că Andrej Babiš este supranumit Donald Trump al Cehiei şi are o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari. Averea lui vine de la grupul Agrofert, care operează peste 210 de companii din toate domeniile, de la agricultură la energie regenerabilă și mass-media.

Andrej Babiš a fost premier al Cehiei în perioada decembrie 2017 – decembrie 2021.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›