De peste 35 de ani, Vasile Popa explorează tărâmurile agriculturii. De la producerea legumelor pe câteva hectare, la extinderea suprafețelor, speciilor cultivate și trecerea la agricultura ecologică pentru culturile de câmp – calea parcursă de acesta este extrem de relevantă.
Ideea de a-și extinde suprafețele cultivate i-a venit după ce a câștigat un concurs de livrare a legumelor supermarketurilor din țară. Acum, acesta are peste 330 de hectare destinate culturilor de câmp eco, dar nu a abandonat și producerea legumelor.
Pentru a preveni carențele, fermierul respectă asolamentul, cultivă boboasele și îngrășăminte verzi precum muștarul.
La capitolul boli și dăunători, fermierul susține că nu întâmpină prea mari dificultăți. Acesta participă la diferite seminare unde află despre metodele eficiente.
Pentru a menține sub control buruienile, fermierul aplică atât prașile manuale, cât și realizează lucrările solului la timp.
Nici comercializarea recoltei nu este o problemă. Din cauza că nu deține depozite, acesta o vinde direct din câmp, datorită unui contract stabilit în prealabil.
La capitolul intervenția statului, Vasile Popa crede că sectorul eco s-ar dezvolta mult mai rapid, dacă ar fi elaborate strategii de susținere a producătorilor pe termen lung.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.