‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPerspectivele agriculturii ecologice, prezentate la forumul moldo-slovac

Perspectivele agriculturii ecologice, prezentate la forumul moldo-slovac

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La Chișinău s-a desfășurat forumul moldo-slovac – „Agricultura în secolul 21”, axat pe promovarea inovațiilor din domeniul agriculturii, fiind acordată o atenție specială agriculturii ecologice, în calitate de element primordial ce poate determina creșterea performanței agriculturii moldovenești.

Evenimentul a fost organizat, astăzi, la 17 octombrie, de către Ambasada Republicii Slovace în Republica Moldova.

Scopul evenimentului a fost promovarea instrumentelor de susținere a agriculturii ecologice disponibile în Moldova și reunirea parteneriatelor moldo-slovace în domeniul agriculturii ecologice.

‹ adv ›

Peter Tomášek, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău, a remarcat că Moldova este o țară foarte importantă pentru Slovacia în aspectul colaborării de dezvoltare.

”Noi implementăm în Moldova multe proiecte legate de infrastructură, de societatea civilă și de reforme în structurile de stat. Agicultura în Moldova este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, iar noi considerăm că agricultura organică oferă posibilitatea de ameliorare a sectorului dat.”, a spus oficialul slovac.

Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Parea a remarcat că deși agricultura ecologică are o mare importanță pentru o dezvoltare durabilă, în ultimii ani ea este în declin.

„În anul 2012 suprafețele ocupate de culturile ecologice au ajuns de la 80 de hectare până la 60 mii de hectare, cu 180 de agenți economici ce practicau agricultură ecologică, astăzi numărul lor a scăzut până la 130, fiind prelucrate, doar 30 mii de hectare”, a spus Ion Parea.

Oficialul însă și-a exprimat speranța că dezvoltatrea sectorului dat va continua în legătură cu faptul că în noua structură de reorganizare a administrației publice centrale s-a păstrat direcția – Serviciul producție ecologică și produse cu denumire de origine.

‹ adv ›

În cadrul evenimentului au fost prezentate următoarele informații:

  • Alexei Micu, director al Alianței Lanțului Valoric în Agricultură – „Provocări și soluții pentru fertilitatea solului în agricultura organică”;
  • Alexandr Mozgovsky, reprezentant al companiei Rokosan – „Dezvoltarea agriculturii ecologice și a biologiei agriculturii ca o formă de perspectivă a utilizării raționale a terenurilor și a producției agricole de calitate în Moldova”;
  • Ladislav Varga, reprezentantul companiei Azoter Trading – „Soluții inovative de nutriție și protecție a plantelor în sistemul agricol ecologic”.

La fel în cadrul forumului au fost discutate impedimentele pe care le întâlnesc fermierii care aleg să facă agricultură ecologică, cum ar fi:

  • insuficiența informației și a cadrelor specializate în domeniu;
  • procedura dificilă de certificare;
  • lipsa pieței de desfacere, etc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›