‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDupă protestul de la Bruxelles, fermierii anunță proteste în Moldova pe 7 iunie

După protestul de la Bruxelles, fermierii anunță proteste în Moldova pe 7 iunie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aproximativ 200 de reprezentanţi ai agricultorilor din şase ţări central şi est-europene, inclusiv Moldova și România, au participat marţi, 24 mai, în apropierea sediului Comisiei Europene, la un protest cu privire la situaţia şi problemele grave întâmpinate de sectorul agricol şi alimentar intern, ca urmare a conflictului din Ucraina.

La nivel european, a fost solicitată reintroducerea taxelor vamale şi a contingentelor la produsele agricole şi alimentare ucrainene şi extinderea măsurilor preventive temporare cu privire la importurile din Ucraina cel puţin până la 14 iunie 2024, astfel încât capacitatea de stocare rămasă în ţările central şi est-europene să poată fi utilizată pentru a stoca cerealele Uniunii Europene după recolta din vara acestui an.

Fermierii din Republica Moldova, grav afectați de criza rezultată în urma războiului din țara vecină, au fost reprezentați de către membrii asociației Forța Fermierilor.

„Exponenții fermierilor din Moldova au accentuat în special atenția oficialilor din UE pe faptul că agricultorii din țara noastră nu dispun de subvenții europene și, în acest context, impactul diminuării prețurilor la cereale și oleaginoase este mult mai dureros pentru ramura care a fost afectată anul trecut și de seceta și de scumpiri exorbitante necompensate la resurse necesare producerii agricole.

Totodată, au remarcat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produse agricole din Ucraina și riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit. Agricultorii din Moldova au solicitat sprijinul Uniunii Europene prin alocarea unor fonduri speciale, din care pot fi acordate compensațiile producătorilor agricoli moldoveni”, explică Alexandr Slusari, Președintele Asociației Forța Fermierilor.

Totodată, în condițiile lipsei unei reacții din partea Guvernului la revendicările solicitate, agricultorii se pregătesc pentru organizarea protestului pe 7 iunie 2023.

Printre cerințele fermierilor necesare de implementat la nivel local se numără:

  • interzicerea importului de cereale din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești ca din 1 iulie și până pe 31 decembrie să accepte doar exporturile producției agricole din Moldova;
  • până în 1 august să fie achitate compensațiile pentru costurile de producere de cel puțin 3000 de lei la hectar pentru grâu, orz și rapiță;
  • până pe 1 iulie să fie plătite datoriile pentru subvențiile din 2022;
  • să fie prelungit programul de rambursare a TVA până la sfârșitul acestui an.

„Săptămâna curentă vom depune declarația de rezervare a Pieții Marii Adunări Naționale în perioada 7-30 iunie 2023. Îndemnăm toți fermierii din țară să se mobilizeze la maximum”, adaugă Alexandr Slusari.

Acesta mai specifică că Ministerul Finanțelor, recent, a prezentat un aviz asupra inițiativei deputatului Trubca, privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, care, practic, respinge cele mai importante prevederile ale proiectului de lege, ceea ce blochează aprobarea inițiativei în cauză la Parlament.

„La 13 aprilie a fost înregistrată inițiativa legislativă a Președintelui Comisiei Parlamentare pentru Agricultură privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, ce prevede extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia. Inițial, s-a promis soluționarea problemei, însă, azi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștrii, Ministerul Finanțelor a prezentat un aviz asupra inițiativei deputatului Trubca, care, practic, respinge cele mai importante prevederile ale proiectului de lege, ceea ce blochează aprobarea inițiativei în cauză la Parlament. Mii de agricultori au așteptat aceste modificări din ianuarie 2023, acesta fiind un motiv suplimentar de proteste”, anunță Alexandr Slusari.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›