‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEBA: noul Cod vamal nu poate fi aplicat de la 1 ianuarie 2024

EBA: noul Cod vamal nu poate fi aplicat de la 1 ianuarie 2024

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova nu este pregătită pentru intrarea în vigoare a noului Cod vamal la 1 ianuarie 2024, susţine Asociaţia Businessului European (EBA).

„Fiind un document normativ inovativ și complex, punerea în aplicare a noului Cod vamal necesită un efort substanțial de implementare și conștientizare, care, în opinia noastră, este departe de a fi finalizat în acest moment și nu va fi finalizat până la sfârșitul anului 2023”, notează mold-street.com, cu referire la comunicatul EBA.

Lipseşte legislația secundară

Potrivit Asociaţiei, în primul rând legislația secundară de aplicare a noului Cod vamal este lipsă și punerea în aplicare a documentului începând cu 1 ianuarie 2024 nu constituie un demers realist.

„Până la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, este necesar de a elabora și de a adopta un set cuprinzător de legislație secundară, de a asigura elaborarea, implementarea și testarea sistemului electronic care asigură funcționarea cadrului normativ instituit de noul Cod vamal, precum și de a asigura conștientizarea și înțelegerea cadrului normativ și a componentei tehnologice de către actorii implicați, fiind vorba atât de funcționarii autorităților executorii, cât și de agenții economici”, susţine EBA.

‹ adv ›

Asociaţia constată că niciunul din aceste procese nu este la etapa de finalizare. Totodată, niciunul din proiectele de regulamente, instrucțiuni și formulare de documente elaborate de Vamă pentru implementarea Codului vamal nu este aprobat, cu mai puțin de două luni până la intrarea planificată în vigoare a documentului.

Examinând chiar și un singur proiect, cel privind Regulamentul cu privire la plasarea/scoaterea mărfurilor în/din zona liberă, EBA a identificat multiple aspecte criticabile de formulare și structură.

În acest sens menţionează o serie de reguli contradictorii privind zonele economice libere (ZEL).

„Nici Regulamentul de punere în aplicare, publicat la 21 martie 2023, nu poate fi considerat gata de implementare, întrucât conține o mulțime de trimiteri total sau parțial eronate la propriile norme, ceea ce face imposibilă aplicarea lui consecventă și eficientă”, spune EBA.

‹ adv ›

Neclarități privind noul regim vamal

„Având în vedere că pentru agenții economici rezidenți ZEL și PILG (Portul Internațional Liber Giurgiulești n.r.) schimbarea regimurilor vamale înseamnă și necesitatea unor schimbări semnificative a modelelor de operare, trecerea la noile regimuri necesită a fi făcută la timpul oportun și cu destul timp la dispoziție pentru a evita repercusiuni grave asupra activității economice a companiilor”, mai afirmă EBA.

Asociaţia invocă şi faptul că există numeroase neclarități privind noul regim vamal de perfecționare activă, la care vor trece rezidențiii ZEL de la actualul regim vamal de zonă liberă.

EBA consideră nejustificată şi intenţia Serviciului Vamal de a aplica garanția vamală la plasarea mărfurilor în regim de zonă liberă conform noului Cod vamal, „fără vreun temei legal”.

„Un asemenea pas va duce inevitabil la abuzuri, decizii administrative ilegale și litigii judecătorești, având un efect nociv asupra activității de întreprinzător”, se precizează în nota asociaţiei.

‹ adv ›

Se mai constată lipsa regulilor tranzitorii, care să stabilească statutul mijloacelor fixe și a mărfurilor existente în ZEL și PILG după intrarea în vigoare a noului Cod vamal.

Vama: noua legislație vamală va oferi agenților economici mai multe beneficii

La fel, în opinia EBA nu există claritate referitor la efectele noului Cod asupra taxelor cu caracter fiscal aplicabile la import, menţionând unele declaraţii făcute de reprezentanții Serviciului Vamal la ședința din 14 noiembrie 2023, potrivit cărora noul document „nu modifică regulile normative stabilite pentru taxele de natură fiscală și reglementate în Codul fiscal (TVA și accizele), chiar dacă aplicarea lor este legată de trecerea mărfurilor peste frontiera vamală sau de alte efecte de regim vamal aplicabile mărfurilor.

„Această poziție generează incertitudine privind impactul noului Cod vamal asupra taxelor fiscale aplicate bunurilor introduse și scoase din ZEL și PILG, și bunurilor care circulă în interiorul acestor teritorii”, se mai menţionează în nota EBA.

De notat că, în ultimele două luni, conducerea Serviciului Vamal a organizat mai multe sesiuni de informare cu oameni de afaceri despre noul Cod vamal, reiterând că implementarea documentului „reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova și integrarea europeană și, de la 1 ianuarie 2024”, iar noua legislație vamală racordată la acquis-ul european „va oferi agenților economici mai multe beneficii, servicii digitalizate și reducerea birocrației”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›