Republica Moldova nu este pregătită pentru intrarea în vigoare a noului Cod vamal la 1 ianuarie 2024, susţine Asociaţia Businessului European (EBA).
Lipseşte legislația secundară
Potrivit Asociaţiei, în primul rând legislația secundară de aplicare a noului Cod vamal este lipsă și punerea în aplicare a documentului începând cu 1 ianuarie 2024 nu constituie un demers realist.
Asociaţia constată că niciunul din aceste procese nu este la etapa de finalizare. Totodată, niciunul din proiectele de regulamente, instrucțiuni și formulare de documente elaborate de Vamă pentru implementarea Codului vamal nu este aprobat, cu mai puțin de două luni până la intrarea planificată în vigoare a documentului.
Examinând chiar și un singur proiect, cel privind Regulamentul cu privire la plasarea/scoaterea mărfurilor în/din zona liberă, EBA a identificat multiple aspecte criticabile de formulare și structură.
În acest sens menţionează o serie de reguli contradictorii privind zonele economice libere (ZEL).
Neclarități privind noul regim vamal
Asociaţia invocă şi faptul că există numeroase neclarități privind noul regim vamal de perfecționare activă, la care vor trece rezidențiii ZEL de la actualul regim vamal de zonă liberă.
EBA consideră nejustificată şi intenţia Serviciului Vamal de a aplica garanția vamală la plasarea mărfurilor în regim de zonă liberă conform noului Cod vamal, „fără vreun temei legal”.
Se mai constată lipsa regulilor tranzitorii, care să stabilească statutul mijloacelor fixe și a mărfurilor existente în ZEL și PILG după intrarea în vigoare a noului Cod vamal.
Vama: noua legislație vamală va oferi agenților economici mai multe beneficii
La fel, în opinia EBA nu există claritate referitor la efectele noului Cod asupra taxelor cu caracter fiscal aplicabile la import, menţionând unele declaraţii făcute de reprezentanții Serviciului Vamal la ședința din 14 noiembrie 2023, potrivit cărora noul document „nu modifică regulile normative stabilite pentru taxele de natură fiscală și reglementate în Codul fiscal (TVA și accizele), chiar dacă aplicarea lor este legată de trecerea mărfurilor peste frontiera vamală sau de alte efecte de regim vamal aplicabile mărfurilor.
De notat că, în ultimele două luni, conducerea Serviciului Vamal a organizat mai multe sesiuni de informare cu oameni de afaceri despre noul Cod vamal, reiterând că implementarea documentului „reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova și integrarea europeană și, de la 1 ianuarie 2024”, iar noua legislație vamală racordată la acquis-ul european „va oferi agenților economici mai multe beneficii, servicii digitalizate și reducerea birocrației”.
Comentarii