Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei a trecut printr-un amplu proces de renovare și reconstrucție, aducând tinerilor ce aleg agricultura un mediu educațional modern, dotat cu tehnologii de vârf și oportunități diverse.
1000 m2 de spațiu protejat pentru testarea diferitor tehnologii
Sera, cu o suprafață totală de aproximativ 1000 de m2 este dotată cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat în șase sisteme:
- Metoda hidroponică în strat subțire (legume pentru frunze).
- Metoda hidroponică „Găleata olandeză” (legume, flori).
- Metoda hidroponică de cultivare în saci suspendați (căpșuni).
- Metoda hidroponică de inundații periodice (răsaduri, flori).
- Creșterea în amestecuri de ghiveci în paturi înălțate.
- Creșterea în sol cu irigare automată.
Unii tineri deja au ales să își desfășoare perioada de practică în acest an în cadrul serei performante pentru a testa de sine stătător diferite tehnologii.
Plantații multianuale și loturi experimentale
Pe parcursul anului 2023, în cadrul facultății au fost plantate diferite specii pomicole, soiuri de viță de vie, căpșun, arbuști fructiferi.
În acest an, a fost înființat și un lot pentru ameliorarea porumbului astfel încât tinerii specialiștii să poată realiza în câmp propriile experiențe.
Laboratoare dotate cu cele mai performante echipamente
În cadrul Facultății, tinerii care aleg o anumită specialitate au parte de mai multe echipamente de calitate, dar și o fermă zootehnică cu 40 de animale.
Laborator cu propria prisacă, 20 de microscoape, centrifugă, afumătoare și rame de inox pentru tinerii pasionați de apicultură.
În plus, atât tinerii de la specialitatea Siguranța produselor agroalimentare cât și cei de la specialitatea Zootehnie au parte de laboratoare pentru testarea calității furajelor, laptelui, produselor din carne, dar și altor materii prime sau produse alimentare.
Nu au fost lipsiți de laboratoare performante nici tinerii de la specialitatea Agronomie, aceștia dispun atât de echipamente pentru lucrări cum ar fi de exemplu realizarea analizei apei, solului sau analiza produselor, aprecierea indicilor calității culturilor fitotehnice.
Echipamente specifice au fost oferite prin intermediul diferitor proiecte și sunt disponibile tinerilor care aleg specialitatea Horticultură, viticultură și vinificație.
În construcție, laboratorul Green BioHub
Pe lângă cele menționate, până în septembrie 2025 va fi construit laboratorul de biotehnologii vegetale – Green BioHub.
Acesta va fi dotat cu toate echipamentele și utilajele necesare în acest sens.
Amintim că, la FȘASM sunt disponibile mai multe specialități pentru tinerii pasionați de științele agricole, iar turul doi de admitere începe pe 12 august 2024:
- Agronomie
- Ecologie
- Zootehnie
- Siguranța produselor agroalimentare
- Protecția plantelor
- Horticultură, viticultură și vinificație
- Silvicultură și grădini publice
- Agrobusiness și dezvoltare rurală.
Pentru a discuta direct cu reprezentanții facultății, poți apela la numerele de telefon:
Comentarii