Confirmarea infestării animalelor cu pesta porcină africană din localităţile din nordul ţării a avut ca efect imediat impunerea de interdicţii la importurile de carne şi produse din carne din Republica Moldova de către mai multe state.
Aşa a procedat Rusia, Belarus, România, dar şi regiunea separatistă.
„Am decis să interzicem introducerea în țară, inclusiv prin micul trafic, al tuturor produselor de origine animală din cele două țări (Moldova şi Ucraina). Virusul poate pătrunde în două moduri: transportat de cetățeni în alimente care conțin carne de porc infestată și porcii mistreți. Din păcate, partea care ține de porcii mistreți reprezintă circa 70% din risc”, a anunţat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii al României.
Amintim că un laborator din Spania a confirmat prezența virusului de pestă porcină în probele aduse din Republica Moldova, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Conform unei dispoziții emisă de autoritățile de la Chișinău satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmînd să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.
Efectele acestor restricţii vor lovi în special în câteva companii care se ocupau de livrarea de carne şi produse din carne pe piaţa din spaţiul postsovietic şi care astfel vor pierde accesul pe piaţă.
Mult mai grave vor fi efectele acestei boli pentru producătorii locali care ar putea fi impuşi să îşi sacrifice vitele. În plus ar putea scădea consumul de carne şi produse de carne.
Or, oficial Moldova nu poate livra carne şi produse din carne de porc şi vită pe piaţa UE. Principalele pieţe de desfacere erau Rusia şi Belarus, dar şi câteva state arabe, care importă masiv oi şi miei din Moldova.
Importurile de carne de trei ori mai mari decât exporturile
În acelaşi timp piaţa locală este practic invadată cu carne şi produse din carne de import şi care este „şi de cea mai proastă calitate uneori”, după cum sisţin unii reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.
Astfel în ultimii şase-şapte ani importurile de carne şi produse ale regnului animal au depăşit în permanenţă exporturile. E adevărat că dacă în anul 2009 importurile au fost de 10 ori mai mari decât exporturile, apoi în 2014 diferenţa s-a redus la 2,6 ori, ca apoi să crească până la trei ori în 2015.
Potrivit datelor statistice în anul 2015 exporturile de animale vii şi produse animaliere din Republica Moldova au constituit doar 37,2 milioane de dolari, din care cote parctic egale de circa 15% aveau Rusia, Siria şi Irak. În acelaşi timp în 2014 circa 40% au fost în Belarus, iar 22% în Rusia.
În acelaşi timp în 2015, importurile au constituit circa 100 de milioane de dolari şi au fost efectuate în special din Ucraina, Germania şi România.
Via Mold-Street
Comentarii