‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri„Este nevoie de 1 miliard de lei pentru modernizarea rapidă a agriculturii până la...

„Este nevoie de 1 miliard de lei pentru modernizarea rapidă a agriculturii până la semnarea Acordului cu UE”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ar fi nevoie de cel puţin 1 miliard de lei pentru modernizarea agriculturii moldoveneşti mai cu seamă în condiţiile semnării Acordului de Asociere, implicit a celui de liber schimb cu UE, spune Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect.

„Dacă aţi citit anexele 15 a,b,c la acest Acord acolo sunt prevăzute mai multe limitări pentru produsele agricole moldoveneşti la exportul în ţările UE, dar şi standarde de comercializare mai înalte. Toate aceste lucruri impun agricultorii să facă cât mai rapid modernizarea. Fără fonduri de subvenţionare mai semnificative nu vom putea moderniza agricultura. Noi avem nevoie de minim 1 miliard de lei”, a declarat Slusari pentru Radio Europa Liberă.

Deşi nu e pe măsura aşteptărilor agricultorilor majorarea fondului de subvenţionare la 500 de milioane de lei este un pas înainte spune Alexandru Slusari întrucât pe parcursul anului fondul s-ar putea mări încă cu 100 de milioane.

‹ adv ›

Analizând proiectul Regulamentului de subvenţionare pentru anul 2014, aflat în faza consultărilor publice, copreşedintele Partidului Popular şi fostul ministrul al agriculturii Valeriu Cosarciuc a ajuns la concluzia că micii fermieri, considerați a fi motorul agriculturii, ar putea fi discriminaţi în raport cu marii producători.

„Producătorii mici obţin foarte puţin suport din partea statului. an de an, începând cu 2011, fermierii mici, gospodăriile ţărăneşti obţin de la fondul de subvenţionare nu mai mult de 20 la sută. Adică cei care contribuie la produsul agricol anual cu 70%, obţin de la fondul de subvenţionare a statului numai 20%. E o chestiune foarte nefavorabilă pentru ţărănimea noastră.”

Autorii regulamentului de subvenţionare, printre care şi Nicolae Ciubuc, director adjunct la AIPA, spun că agricultorii vor resimţi această majorare întrucât proiectul prevede condiţii mai simple de obţinere a subvenţiilor, dar şi măsuri de sprijin mai durabile. Bunăoară, fermierii care vor investi în ferme zootehnice de bovine vor primi o subvenţie majorată de la 50 la 60 la sută din suma totală a investiţiilor. Iar cei care vor investi în case de ambalare vor primi de le stat 75 la sută din investiţie.

‹ adv ›

Factori decizionali de la Ministerul Agriculturii au declarat în repetate rânduri că fondurile alocate pentru subvenționare sunt mereu sub cotele dorite, prin urmare mereu se va discuta în contradictoriu despre lista de priorităţi şi corectitudinea distribuirii banilor, ceea ce încurajează găsirea unor soluții optime.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›