‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile din Transnistria în UE au crescut cu 13%

Exporturile din Transnistria în UE au crescut cu 13%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În primele două luni ale acestui an regiunea transnistreană a înregistrat o creştere cu 13% a exporturilor de mărfuri pe piaţa UE şi cu 11% a livrărilor în Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, notează mold-street.com.

În acelaşi timp autorităţile de la Tiraspol continuă să afirme că este grav afectat comerţul exterior, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, care a eliminat scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

Principalele piețe de desfacere sunt Moldova și UE

Potrivit datelor publicate de așa-zisul comitet vamal din regiune, în lunile ianuarie-februarie 2024, exporturile de mărfuri pe piaţa UE au constituit circa 37,5 milioane de dolari, cu 4,2 milioane de dolari mai mult decât în primele două luni din 2023.

Principala piaţă de desfacere din UE este România cu o cotă de 46%, urmată de Bulgaria – cu 15,1% şi Polonia – cu 12,2%.

În aceeaşi perioadă livrările în Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului au constituit 54,78 milioane de dolari, cu 5,3 milioane de dolari mai mult ca în primele două luni din 2023.

Altfel spus 53% din mărfurile din regiuea transnistreană ajung în Republica Moldova, din care o cotă de 50% este energia electrică produsă la Moldgres.

‹ adv ›

În acelaşi timp exporturile pe piaţa Rusiei s-a redus de aproape 2,7 ori şi au constituit doar aproximativ 4 milioane de dolari. 

În consecinţă în primele două luni ale anului exporturile totale din regiune au scăzut cu mai puţin de un milion de dolari, adică cu 0,8%.

Principalele mărfuri exportate din regiune au fost energia electrică cu o cotă de 28%, produsele agroalimentare – 26,8% şi produsele metalurgice – 25,6%.

‹ adv ›

De notat că exporturile de metale au crescut de aproape două ori în luna februarie. 

Importurile au scăzut cu circa o treime, ca urmare a ieftinirii gazelor

În schimb importurile în regiune au scăzut cu aproape o treime (până la 325,67 milioane de dolari), comparativ cu primele două luni din 2023.

În special s-au prăbuşit cu circa 40%, importurile din Rusia, de unde au fost aduse resurse energetice (gaze naturale).

Scăderea s-a datorat în special reducerii preţurilor declarate la metanul livrat de Gazprom, pe care regiunea transnistreană nu îl achită de două decenii.

Datele așa-zisului comitet vamal din regiune arată că Rusia a avut o cotă de 67% în importurile regiunii transnistrene.

Totodată importurile din UE au constituit circa 14%, iar din Republica Moldova – 8,4%.

În afară de gaze și produse petroliere, regiunea transnistreană a importat cantități importante de metale și fier vechi, tehnică și produse agroalimentare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›