Familia Burlac din localitatea Pârâta, raionul Dubăsari produce sucuri naturale presate la rece din fructele și legumele cultivate pe terenurile proprii.
După finalizarea studiilor în Federația Rusă, cei doi au lansat inițial o afacere în domeniul prestării serviciilor de curățenie, însă pandemia COVID-19 a forțat închiderea acesteia.
În 2021, Angela și Vladimir au decis să revină acasă și să exploreze o nouă oportunitate de afaceri.
Inspirați de tradiția familiei lui Vladimir, care deține livezi de meri, aceștia au început producerea de sucuri naturale.
Cu economiile proprii, au achiziționat o presă manuală și au închiriat un spațiu pentru producere.
În 2024, cu ajutorul unei finanțări oferite prin programul IFAD VIII, familia Burlac a investit într-un utilaj modern de stoarcere a sucului.
Acest echipament le-a permis să crească producția de la 500 litri la 3 tone de suc pe zi, să reducă costurile și să producă pe tot parcursul anului.
Mai mult, utilajul este disponibil și pentru închiriere de către alți fermieri, generând venituri suplimentare.
Sub marca „Dor”, sucurile naturale ale familiei Burlac sunt prezente în 30 de cofetării și restaurante locale, precum și la târgurile producătorilor autohtoni.
Gama lor include sucuri din mere, pere, gutui, cireșe, prune și căpșuni.
În planurile de viitor, Angela și Vladimir intenționează să mărească capacitatea de producție, să îmbunătățească condițiile de depozitare și să investească într-un generator pentru a obține independență energetică.
Comentarii