În Raportul cu privire la Cererea și Oferta de Cereale, lansat astăzi, FAO a prezentat primele sale prognoze privind oferta și cererea globală de grâu în sezonul 2020/21.
Producția mondială este prognozată să ajungă la 762,6 milioane de tone, în mare parte fiind la același nivel ca în 2019, cu așteptări de recolte mai mici în Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina și S.U.A. compensate în mare parte de recoltele mai mari din Australia, Kazahstan, Federația Rusă și India.
Utilizarea grâului la nivel global în 2020/21 se estimează că va fi stabilă, cu o creștere anticipată a consumului alimentar, care depășește reducerile în materie de hrană și uz industrial. Se estimează că stocurile de grâu vor crește la 274,5 milioane de tone până la sfârșitul anotimpurilor din 2021, determinate de o creștere considerabilă prevăzută în inventarele Chinei, în timp ce restul rezervelor globale vor scădea cu aproape 5%, până la cel mai mic nivel din 2013.
De asemenea, FAO anticipeazâ o producție puternică de porumb în acest an în Argentina, Brazilia și Africa de Sud, unde recoltarea va începe în curând.
Utilizarea cerealelor este mai scăzută, iar rezervele cresc în 2019/20
FAO menține prognozele de producție la 2 720 milioane de tone la nivel mondial pentru 2019, dar a revizuit prognozele la utilizarea cerealelor în 2019/20 în scădere cu 24,7 milioane tone, în mare parte ca urmare a impactului COVID-19 asupra creșterii economice, piețelor energetice și a cererii de hrană pentru animale. Noua prognoză reflectă în mai mare parte utilizarea redusă a porumbului în China și SUA.
De asemenea, FAO și-a redus prognoza față de luna trecută privind utilizarea orezului la nivel mondial, datorită scăderii prognozelor alimentare pentru Nigeria. Se preconizează totuși că în general consumul de orez va atinge un nou record, condus de o creștere de la an la an a utilizării orezului în alimentație în Asia.
Totodată, se estimează că utilizarea grâului în 2019/20 va crește cu 1,2 la sută față de sezonul precedent, în condițiile în care se estimează creșterea consumului alimentar.
Ratele de utilizare mai scăzute vor duce la stocuri mondiale de cereale mai mari la sfârșitul 2020. Acum au ajuns la 884 milioane de tone, sau cu 13,6 milioane tone peste nivelurile lor de deschidere. Acest lucru ar ridica raportul global dintre rezerve și utilizare la 31,6 la sută, deci mai mare decât cel de 30,7 la sută proiectat de FAO luna trecută. Creșterea stocurilor de cereale reflectă în primul rând inventarele de porumb mai mari anticipate, care acum sunt de așteptat să atingă un nivel record de 428 de milioane de tone.
Se preconizează că tranzacțiile mondiale de cereale în 2019/20 vor crește cu 2,8 la sută, până la 422 de milioane de tone, creștere generată mai ales de sorg și grâu. Restricțiile la export asupra grâului cultivat în regiunea Mării Negre au fost, în majoritatea cazurilor, deja ridicate și nu se așteaptă să afecteze angajamentele de export pe tot parcursul anului.
Comentarii