marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
HomepageBlogFAO: Agrobiznes, unul dintre cele mai de succes proiecte tech-media din Europa de Est

FAO: Agrobiznes, unul dintre cele mai de succes proiecte tech-media din Europa de Est

Recomandate

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în perioada anilor 2022-2023 a selectat și analizat în cadrul unui studiu amplu 25 de istorii ale unor fermieri și antreprenori mici, mijlocii și mari din Europa și Asia Centrală care au adoptat cu succes digitalizarea, printre acestea numărându-se și proiectul Agrobiznes.

Studiul publicat recent evidențiază Agrobiznes ca fiind una dintre cele mai de succes inițiative media de acest tip din Europa de Est.

Realizat în colaborare cu Universitatea Central Europeană (CEU), studiul detaliază elementele esențiale, factorii de succes și impactul semnificativ al Agrobiznes asupra sectorului agricol.

Înființat în 2012, Agrobiznes a debutat ca o companie media modestă cu scopul de a oferi știri agricole și servicii digitale. De-a lungul anilor, s-a transformat într-o resursă vitală pentru fermieri și profesioniști din domeniul agricol, oferind știri, date și îndrumare expertă prin intermediul unei platforme ușor de utilizat.

Studiul FAO subliniază mai mulți factori interni și externi care contribuie la succesul Agrobiznes. Un element cheie este viziunea și perseverența echipei, care a împins constant limitele inovației digitale în agricultură.

Creșterea proiectului și extinderea acestuia în mai multe țări este, de asemenea, susținută de trendul de dezvoltare semnificativ al sectorului agricol din Moldova și din Europa de Est, unde există o cerere crescândă pentru conținut digital și cunoștințe de specialitate de calitate.

studiu fao

Potrivit studiului, un aspect notabil al Agrobiznes este accesibilitatea sa. Platforma este concepută pentru a necesita niveluri relativ scăzute de competențe digitale, ceea ce o face un instrument valoros chiar și pentru micile gospodării și comunitățile mai sărace.

Această incluzivitate este îmbunătățită prin utilizarea de canale de comunicare populare precum Viber, Telegram, WhatsApp și Facebook, asigurând că mai mulți utilizatori pot beneficia de serviciile sale fără a întâmpina bariere digitale semnificative.

Raportul FAO evidențiază, de asemenea, modelul de afaceri hibrid al Agrobiznes, care a fost esențial în menținerea stabilității financiare și independenței platformei.

Generând venituri în principal prin servicii media orientate către afaceri de mărime medie și mare, Agrobiznes poate oferi bogăția sa de informații și servicii de consultanță gratuit, sprijinit de parteneriate cu organizații locale și internaționale.

Mai mult, studiul menționează că, Agrobiznes a realizat progrese semnificative în promovarea conținutului sensibil la gen, reflectând nevoile și contribuțiile femeilor în agricultură.

Echipa editorială, majoritar feminină, este pivotul în crearea de conținut care abordează problemele importante pentru fermiere, inclusiv accesul la programe de formare și ajutor financiar.

„În 2021, Agrobiznes a făcut pași semnificativi pe plan internațional, lansând website-ul în România (agrobiznes.ro), urmat de versiunea italiană (agrobiznes.it) în 2022. Aceste două extinderi sunt un testament al potențialului de replicabilitate și arată că abordarea implementată în Republica Moldova poate fi adoptată în alte țări, în ciuda diferențelor de context socio-economic.

Rezultatele inițiale sunt promițătoare, ambele platforme înregistrând o creștere semnificativă a numărului de vizitatori de la inaugurarea lor. Mai mult, Agrobiznes a lansat și Agromag, primul marketplace agro-industrial din Moldova, destinat facilitării comerțului. Platforma găzduiește peste 100 de companii, prezentând peste 5000 de produse. Aceste inițiative subliniază angajamentul Agrobiznes pentru extindere și inovație, consolidându-și poziția ca lider în informarea și digitalizarea sectorului agricol”, se mai arată în studiul FAO.

Pe măsură ce transformarea digitală continuă să modeleze peisajul agricol, Agrobiznes se remarcă ca un far al inovației și sprijinului comunitar.

Studiul FAO stabilește un etalon pentru inițiative similare la nivel global, arătând potențialul platformelor digitale de a favoriza schimbări semnificative în sectorul agricol.

Citește și ›

Despre noi