Ion Tulei, directorul întreprinderii Farm-Prod

În luna septembrie curent, întreprinderea Farm-Prod SRL din Olișcani, Ștefan Vodă a participat la o expoziție internațională alături de alți 13 producători de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, cu suportul proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Organizația pentru Promovarea Exporturilor și Atragerea Investițiilor MIEPO.

În cadrul evenimentului, Farm-Prod a prezentat: mere, prune, piersici, nectarine produse pe cele 130 hectare de livadă pe care le gestionează întreprinderea. Fructele de calitate au trezit interesul vizitatorilor la stand.

„Am reușit să stabilim un șir de contacte. Totuși, compania Bel’Export din Belgia s-a arătat cea mai interesată de produsele noastre”, spune Ion Tulei, directorul întreprinderii Farm-Prod.

În luna octombrie, reprezentantul Bel’Export a vizitat livezile întreprinderii de la Ștefan Vodă. A manifestat interes față de soiul de mere Jonagold.

„Cumpărătorul a fost dispus să aștepte 10 zile până la perioada optimă de recoltare a merelor de acest soi. Solicitarea a fost ca merele să fie de calibrul 65+, deși cel transmis de noi a fost cu mult mai mare. Ceea ce ține de calitate: toate merele trebuiau să fie colorate, să aibă colorația de cel puțin 50 % din suprafață, să fie de calitate superioară, fără defecte. Media la merele livrate de noi a fost mult peste 70 la sută”, menționează antreprenorul.

Pentru a se asigura că fructele sunt de calitate și inofensive cumpărătorul belgian a solicitat un certificat de analiză a merelor. În acest scop, mosterele au fost expediate la un laborator din Olanda. Rezultatele au arătat o calitate superioară a fructelor, sigure pentru consum.

Contractul încheiat între cele două părți a prevăzut livrarea unei cantități de 300 tone de mere.

„Am comercializat 6 camioane de fructe, în total circa 120 tone. Am livrat cantitatea pe care am recoltat-o. Dacă am fi avut o cantitate mai mare, cumpărătorul ar fi achiziționat-o. Rezultatul colaborării cu Bel’Export nu se limitează doar la vânzarea de fructe. Noi am reușit să stabilim cu ei o relație de prietenie, am fost recomandați și altor exportatori, ca o întreprindere care produce fructe de calitate superioară. Sperăm să avem o relație de durată cu compania belgiană care se arată foarte interesată de fructele noastre”, mai spune Ion Tulei.

Fructele achiziționate de la Farm-Prod au fost livrate pe piața Uniunii Europene.

Recent, Farm-Prod, asistați de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a obținut, certificatul GlobalGAP. Ion Tulei spune că procedura de obținere a certificatului nu a fost cea mai simplă.

„Timp de 2 ani ne-am ocupat cu implementarea diferitor standarde în cadrul companiei. Au fost foarte multe proceduri: înregistrare, construcția stație de fertigare, fertilizare și de pregătire a amestecurilor pentru stropiri. Toate aceste lucruri au fost aduse la cel mai înalt nivel pentru a fi sub un control rigid”.

Producătorul este sigur că certificatul obținut îi va ajuta să fie mai competitivi și să obțină un preț bun pentru fructe, dar și să gestioneze și să țină sun control absolut procesul de producere. Anterior compania a avut solicitări de livrare a merelor însoțite de acest certificat, în special la supermarketurile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here