vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFerma viitorului la SRL Orhcojdoi: „Datorită panourilor fotovoltaice vom reduce emisiile de CO2 cu...

Ferma viitorului la SRL Orhcojdoi: „Datorită panourilor fotovoltaice vom reduce emisiile de CO2 cu circa 5 800 de tone”

Recomandate

Valeriu Doibani, administratorul SRL Orhcojdoi din satul Pohorniceni, raionul Orhei, este unul dintre clienții companiei Unisolar, care, în anul 2023, a instalat un sistem de panouri fotovoltaice pentru ferma de porci.

Sistemul instalat pe acoperiș are o capacitate de 244,2 KW, iar proiectul realizat a mai constat și în reconstrucția rețelelor electrice și înlocuirea postului de transformare.

Prezent la Conferința AgTech din data de 5 martie curent, producătorul a ținut să povestească despre necesitatea de a investi în asemenea proiect, dar și avantajele pe care deja le are în cadrul afacerii pe care o administrează. 

„Ideea de a instala panouri fotovoltaice a apărut acum mai mulți ani în urmă. Motive au fost mai multe, dintre care unul ar fi faptul că prețul la energia electrică este în permanentă creștere, ceea ce ne împiedică să avem stabilit un buget sigur pentru fiecare an. Producând singuri energia necesară, diminuăm cheltuielile pentru facturile la energie și avem un câștig adăugător. Nu mai puțin important este și faptul că noi trebuie să minimalizăm impactul negativ asupra mediului înconjurător”, a spus Valeriu Doibani.

Fermierul susține că, fiecare producător agricol dispune de un spațiu cu acoperiș pe care poate să-l utilizeze pentru instalarea parcului fotovoltaic propriu, de aici a și pornit ideea de a instala panouri solare.

„Pentru a implementa proiectul dorit, am analizat ofertele de pe piața din Republica Moldova, dar și cele din România și am constatat că Unisolar dispune de cel mai bun sistem de management, pentru fiecare proces în parte. Din momentul în care am încheiat contractul de colaborare și până la recepția finală a durat 3 luni. La finele anului 2023 a fost finalizat proiectul, iar la moment deja ne bucurăm de beneficii.

Țin să menționez că, prin intermediul ODA am beneficiat de un suport în mărime de 48% din costul total al proiectului. În plus, fermierii pot depune dosarele pentru subvenționare din partea AIPA”. 

Valeriu Doibani a mai adăugat că, datorită faptului că a avut o experiență foarte bună cu Unisolar, la moment sunt în proces de instalare a unui parc fotovoltaic terestru. 

„Suntem foarte mulțumiți de serviciile pe care le-am avut și de colaborarea cu compania Unisolar”.

În cadrul Conferinței AgTech, administratorului SRL Orhcojdoi i s-a înmânat o diplomă care certifică faptul că, datorită acestui proiect, ce va funcționa pe parcursul a 25 de ani, se vor reduce emisiile de CO2 cu circa 5 800 de tone.

Sergiu Istratii, reprezentant Unisolar, a remarcat că afacerile din sectorul agricol ocupă un loc important în portofoliul companiei, iar oportunități pentru agricultori și fermieri, prin intermediul centralelor solare, sunt foarte multe. 

„Deseori probabil v-ați întrebat cum să creșteți rentabilitatea la hectar sau cum să creșteți valoarea produsului finit prin micșorarea plăților la facturile pentru energia electrică? De răspunsul la aceste întrebări sunt preocupați toți producătorii.

Compania Unisolar este prezentă pe piața energetică începând cu anul 2009, ajutând proprietarii de afaceri să găsească cele mai bune soluții cum sunt: instalații fotovoltaice pe acoperiș și pe sol, sisteme de stocare a energiei în acumulatoare, copertine pentru mașini, servicii de monitorizare ulterioară și asistență tehnică performantă. Unisolar este o companie internațională specializată în construcția la cheie a centralelor solare industriale”.

Unisolar dispune de birouri reprezentanțe în Republica Moldova, România, Ucraina și Lituania. Portofoliul proiectelor realizate include centrale cu o capacitate totală de 300 de MW.

„Implementăm și integrăm soluții energetice personalizate în sistemul de afaceri al unei companii pentru a acoperi nevoile de a economisi plata la facturile energetice, pentru alimentarea neîntreruptă a sistemului energetic și vânzarea în rețea, ca și diversificare a afacerii.

Așa cum consumul de energie electrică la nivel mondial este în continuă creștere, se observă o electrificare treptată a dispozitivelor, proceselor și sistemelor astfel că, se pune problema nu doar în disponibilitatea surselor de energie electrică, dar eliminarea emisiilor de CO2 în atmosferă. Întreprinderile agricole a viitorului, care anticipează tendințele, se adaptează și se schimbă chiar de acum”.  

Compania Unisolar a venit cu o ofertă la Conferința AgTech.

Cei care vor apela la serviciile companiei Unisolar și vor folosi cuvântul cheie AgTech vor beneficia de o reducere de 5000 de lei la proiectarea stație, parcului fotovoltaic, iar dacă aveți deja o stație solară, puteți beneficia de 50% reducere la un audit tehnic al acestei stații.

Sergiu Istratii a mai menționat că, un exemplu de eliminare a emisiilor de CO2 ar fi cultivarea zmeurului unde, în practica mondială, se folosesc sere din polietilenă (adică plastic) deoarece aceste culturi au nevoie de protecție împotriva soarelui și vântului. 

„Aceste sere trebuie însă, înlocuite la fiecare cinci ani, deși în realitate acestea servesc doar până la prima furtună, vânt puternic. Deși, prin integrarea unui baldachin special cu module bifaciale această grijă poate fi eliminată obținând protecție pentru plante. Baldachinul care poate servi mai mult de 25 de ani, în plus generează energie electrică și reduce consumul de apă (cu circa 30%)”.

Astfel că, combinarea producției de energie și a producției agricole pe același teren oferă mai multe avantaje printre care: 

  • optimizarea terenului;
  • independență energetică;
  • majorarea randamentului recoltei;
  • protecție contra supraîncălzirii;
  • reducerea emisiilor de CO2;
  • reducerea consumului de apă de până la 30%;
  • îmbunătățirea biodiversității;
  • reducerea costurilor;
  • venituri suplimentare.

Pentru mai multe detalii, accesați unisolar.md.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale