‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermele urbane - viitorul agriculturii

Fermele urbane – viitorul agriculturii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Populația urbană, deși este practic asediată de supermarketuri, magazine de cartier și buticuri alimentare întâmpină dificultăți în ceea ce privește accesul la mâncare sănătoasă și disponibilă după preț, scrie futurism.com.

Noile tehnologii însă pot schimba această situație, astfel încât oamenii să poată cultiva produse agricole în locuri unde anterior a fost dificil sau imposibil de făcut – și în cantități comparabile cu recoltele obținute de întreprinderile agricole tradiționale. Mai ales, ținând cont de faptul că milioane de oameni încă suferă de foame.

Ferme performante urbane

Dacă ai tehnologiile necesare și cunoștințe în domeniu, agricultura poate fi practicată oriunde, inclusiv în orașe mici și zone metropolitan, în baza unui complex industrial reconfigurat pentru necesitățile agricole.

‹ adv ›

Agricultura urbană are o serie de avantaje față de cea rurală:

  • proximitatea și numărul mare de cumpărători;
  • cheltuieli de transport mici;
  • prezența forței de muncă calificate;
  • accesibilitatea tehnologiilor și a infrastructurii de marketing;
  • posibilitatea de a efectua vânzări directe (fără intermediari);
  • asigurarea condițiilor optime, controlate de om, în spațiu închis; minimum deșeuri; crearea locurilor de muncă în orașe.

Datorită faptului că spațiul în orașe este limitat și mai scump comparativ cu terenurile în zonele rurale, a fost adoptat un nou tip de agricultură „agricultura verticală”, fermele având o formă tridimensională. Plantele sunt cultivate pe rafturi umplute cu sol, echipate cu sisteme de irigare și control al mediului (aer, umiditate, îngrășăminte, etc.), dar și lumină ultravioletă.

Agricultura urbană nu se limitează doar la fructe și legume. De exemplu Compania Urban Organics din Minnesota, crește nap, pătrunjel și revalorifică aceeași apă la creșterea păstrăvului și somonului. Curios este că, deșeurile de la pește sunt utilizate în calitate de îngrășăminte pentru plante care, la rândul lor, curăță și filtrează apa ce se întoarce la mașinile de plantat. Excesul de apă este vărsat în piscinele pentru pești.

‹ adv ›

Unul din locurile unde afacerile în agricultura acvaponică urbană au cunoscut o ascensiune fulminantă este SUA. Datele oficiale în baza programelor federale de susținere a agricultorilor arată că, printre beneficiari sunt mii de orășeni, ceea ce sugerează faptul că numărul întreprinderilor agricole urbane este destul de mare.

Avantaje și dezavantaje

Cel mai mare plus al fermelor urbane îl reprezintă conservarea ecosistemelor – adică natura este lăsată intactă, fără a fi supusă unor transformări pentru necesitățile agricole. Fermele urbane se află în apropierea imediată de consumatori, care astfel au produse proaspete tot timpul și scutește proprietarii de cheltuieli de transport, astfel, fiind evitată poluarea mediului.

Partea neplăcută este că orașele se extind, numărul de locuitori este în continuă creștere, iar întreprinderile agricole ocupă spații care pot eventual deveni zone rezidențiale, astfel orașele sunt nevoite să convertească noi terenuri în zone urbane, pentru acomodarea noilor rezidenți.

‹ adv ›

Agricultura urbană are potențial și poate schimba peisajul agricol global. Cel mai probabil că, fermierii contemporani nu vor apuca să practice agricultura în zgârâie nori din orașele mari, dar au posibilitatea să satisfacă necesitățile unor comunități care duc lipsă de produse proaspete și sănătoase, oferind totodată mediului șansa de a se reface după o exploatare intensă și îndelungată în scopuri agricole.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›