‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 mai, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: Am făcut o estimare a costurilor pentru noul sezon. O disonanță mare între...

Fermier: Am făcut o estimare a costurilor pentru noul sezon. O disonanță mare între realitate și posibilitățile fermierului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul lucrărilor active în câmp a trecut, iar acum majoritatea fermierilor sunt orientați spre planificarea cheltuielilor pentru următorul sezon agricol.

Dincolo de problemele legate de condițiile vremii tot mai anevoioase pentru creșterea culturilor, ce afectează productivitatea, costurile per hectar au crescut considerabil din cauza scumpirilor îngrășămintelor, motorinei, materialului semincer, pesticidelor și altor inputuri.

Pe lângă aceasta, dobânzile majorate ale creditelor, majorarea prețurilor pentru utilajele agricole își pun amprenta asupra costurilor. Iar, pe partea cealaltă a balanței, prețul cerealelor, ținând cont de decalajele acestui an, în mare parte, pun la îndoială rentabilitatea ce urmează a fi obținută.

Fermierul Daniel Leahu a făcut câteva calcule în acest sens, ținând cont de majorările inputurilor înregistrate în acest an și prețurile oferite.

„Făcând o estimare a costurilor pentru culturile de porumb și floarea soarelui în tehnologia clasică implementată în cadrul întreprinderii pe care o gestionez, adică pregătirea solului (arătură, cultivații), semănat, costurile inputurilor necesare și muncă, la porumb, cheltuielile cu tehnologie medie sau sub medie, depășesc 15 mii lei/ha (aproximativ 750 de euro).

Calculele sunt făcute estimativ, dar foarte aproape de cifrele reale, reieșind din cheltuielile în întreprindere, dispunând de tehnică proprie și experiența a 3 ani de creștere a culturii de porumb. Având în vedere că prețul unui kg de boabe de porumb la umiditate standard la elevator este, la moment, de aproximativ 2,50 lei kg, se creează o disonanță mare între realitate și posibilitățile fermierului”, menționează Daniel Leahu.

Evident, costurile variază de la o întreprindere la alta, fiind influențate de o multitudine de factori, inclusiv tehnologia aplicată, suprafețele gestionate și dotările acesteia.

„Aceste calcule sunt făcute luând prețul materialului semincer din anul trecut, însă deja am fost anunțat despre posibile scumpiri cu 50%. În plus, am inclus doar 130 kg de îngrășăminte complexe la semănat și pesticidele cele mai ieftine. Nu s-a efectuat discuirea înainte de arat, cultivat între rânduri și alte lucrări ce generează costuri suplimentare. Amortizarea a fost calculată reieșind din tehnică ieftină. Iar dacă aici am fi adăugat și costul tehnicii agricole performante, atunci cheltuielile ar fi considerabil mai mari.

Ținând cont de aceste costuri, avem nevoie de o recoltă de minim 8 tone la hectar pentru a ne acoperi cheltuielile. Ținând cont de secete, asta ar însemna un risc sporit”, a conchis Daniel Leahu.

‹ adv ›


‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›