Vitalie Ciobanu este un fermier din raionul Cimișlia, care gestionează o suprafață de 3000 de ha, atât în satul Hârtop, cât și în raionul Leova, dintre care circa 600 de ha sunt în proprietatea întreprinderii SRL Vitcim, restul suprafeței este în arendă.
Are angajați 35 de lucrători, iar parcul tehnic este dotat cu utilaje și tehnică modernă.
Vitalie povestește că, la fel ca și mulți alți colegi de ai săi, la început privea sceptic tot ceea ce înseamnă agricultura conservativă și aceasta deoarece mulți fermieri cred că schimbările se pot observa imediat.
Acum, în anul trei de când a trecut la tehnologia No-Till, spune că aceasta este viitorul, pentru cei ce care își doresc să dezvolte o afacere de succes cu recolte bogate, chiar și în ani mai dificili din punct de vedere a condițiilor climaterice.
Fermierul spune că, 35% din întreaga suprafață este cultivată cu porumb, 35% floarea-soarelui și restul grâu.
Primele încercări de a implementa tehnologia No-Till le-au făcut în anul 2021, după seceta din 2020. Spune fermierul că, inițial, se gândea că lucrarea solului după această tehnologie nu va da roadele așteptate, că vor avea recolte mai mici, sau se vor confrunta cu probleme legate de boli și dăunători.
După trei ani de la practicarea No-Till, Vitalie Ciobanu subliniază că, a observat câteva avantaje, printre care recolte medii mai mari la hectar, chiar și în condițiile anului 2023, costuri mai mici de producere, dar și un sol mai sănătos.
Tânărul a spus că colaborează cu toate instituțiile din țară care oferă suport, inclusiv financiar, pentru fermieri. Pentru prima dată, au participat la proiectul MAC-P în anul 2014, când au procurat o semănătoare, ulterior, în anul 2023 au beneficiat de un grant pentru procurarea semănătorii Agro Soiuz.
Fermierul ne-a povestit că indiferent de problemele cu care se confruntă, nu se pot opri și își fac planuri mari atât pentru anul curent, cât și pentru anii următori.
Vitalie Ciobanu menționează că nu există siguranță, iar fermierilor le este frică că investițiile pe care le vor face îi vor falimenta.
Vitalie Ciobanu este hotărât să investesc acasă, să realizeze aici o afacere de succes, dar și-ar dori ca statul să garanteze siguranță și stabilitate pentru producătorii autohtoni.
La final, fermierul a subliniat că este deschis pentru colegii care se gândesc să adopte principiile agriculturii conservative, să împartă din experiența pe care au reușit să o acumuleze și le recomandă să apeleze la programele de suport existente.
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA. Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.”
Comentarii