‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermier: Ne-au trimis să căutăm investitori, dacă vrem compensații achitate

Fermier: Ne-au trimis să căutăm investitori, dacă vrem compensații achitate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii continuă să cerșească sprijin din partea statului în contextul pierderilor pe care le-au avut în acest an din cauza secetei. Ei vor să le fie achitate compensații și pentru grupa a doua de culturi, mai exact pentru porumb și floarea soarelui. Este a cincea zi de proteste, dar fără rezultat, susține Andrei Dînga, un fermieri care a ieșit și azi la manifestație.

„Fermierii din Căușeni, Ștefan-Vodă au venit la protest cu tractoarele. Sunt peste 40. Nu excludem să ajungem și la Chișinău. Urmează să ni se alăture și fermieri din Leova. Suntem deciși să nu renunțăm. Acum unii agricultori sunt ocupați cu lucrările de toamnă, dar sunt preconizate proteste în masă”, a menționat agricultorul.

Ieri, fermierii protestatari din Leova s-au întâlnit cu președintele Igor Dodon, întrucât acesta a efectuat o vizită de lucru în regiunea de centru a țării. Agricultorii i s-au adresat și oficialului după ajutor. Acesta le-a promis că va încerca să identifice soluții pentru a-i susține.

Nu este pentru prima dată, când președintele vine cu astfel de promisiuni. În luna septembrie, i-a asigurat pe fermieri că Federația Rusă donează un lot de motorină, de care vor putea beneficia pentru lucrările de toamnă, dar care așa și nu a mai ajuns. Ulterior, a menționat că tot Federația Rusă oferă un împrumut de 100 de milioane de lei, bani despre care, la fel, nu se știe dacă vor ajunge.

Tot ieri, grupul fermierilor protestatari s-au întâlnit cu ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, unde au pus aceeași problemă în discuție, dar așa și n-au ajuns la un consens. Autoritățile au menționat că nu sunt bani în buget pentru a le achita compensații.

„Timp de 3 ore, atât cât am discutat ni s-a spus că nu sunt bani în buget și ne-au trimis pe noi să căutăm investitori. De ce și-au asumat această guvernare dacă nu pot găsi soluții, pentru situația în care s-au pomenit în acest an fermierii?”, se întreabă agricultorul.

Amintim că, protestul fermierilor a început luni. Între timp, aceștia s-au întâlnit și cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, dar fără efect. Pe lângă achitarea compensațiilor pentru grupa a doua de culturi, fermierii solicitată și anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›