‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii cer crearea Stocului public de intervenție. Măsuri solicitate de întreprins

Fermierii cer crearea Stocului public de intervenție. Măsuri solicitate de întreprins

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii agricoli cer autorităților responsabile să creeze un stoc public de intervenție pentru agricultură așa cum prevede Legea nr. 257 din 2006.

Despre aceasta a menționat Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova în cadrul ședinței comune a consiliilor de administrare ale Federației Naționale a Fermierilor, Asociației „Moldova Fruct”, Asociației „Forța Fermierilor” care a avut loc astăzi, 5 septembrie.

„O problemă cu care se confruntă fermierii este legată de achiziția grâului și boabelor de porumb în Stocul de intervenție pentru Agricultură. Legea nr. 257 din 2006 prevede crearea acestui Fond de intervenție, care este necesar atunci când fermierii nu-și pot realiza produsele la un preț echitabil, ca să-și acopere cheltuielile și să aibă și niște venituri mici”, a explicat Cosarciuc. 

Totodată, acesta a venit și cu propunerea privind compensarea pierderilor ca urmare a calamităților naturale.

„La moment, mergem cu toții la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și întrebăm despre situația cu calamitățile naturale și nimeni nu ne poate spune o informație clară despre starea culturilor. Recompensarea pierderilor va permite agricultorilor să înceapă noul ciclu agricol și să găsească perspective pentru anul viitor”.

Valeriu Cosarciuc a vorbit și despre o altă problemă legată de sectorul zootehnic.

„Actualmente, statul achită per cap de animal pentru producătorii care întrețin animalele în extravilan, dar sunt peste o sută de mii de gospodării care întrețin animalele în intravilan și nu primesc niciun leu de la stat, dar ei produc 92% din toată cantitatea de lapte. Propunerea noastră este de a modifica Regulamentul și de a introduce plata per cap de animal și pentru cei care dețin animale în intravilan. Astfel, riscăm să-i pierdem pe cei care se ocupă cu creșterea animalelor în Republica Moldova”.

În cadrul întrevederii, Asociațiile sus-menționate au propus să fie discutate revendicările comune, votate unanim la ședința din 5 septembrie, care urmează să fie legiferate prin decizia Comisiei Situației Excepționale și care ar permite:

  • amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
  • acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
  • adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați în mărime de cel puțin 3000 lei per hectar afectat, fie ca recompensă bănească, fie sub formă de motorină/fertilizanți și compensațiilor pomicultorilor de cel puțin 2 lei per kg de mere comercializate către întreprinderile de procesare sau la export pe piețe alternative.

Autoritățile publice deocamdată nu au venit cu termene de aplicare a măsurilor de susținere a fermierilor afectați. Astfel, organizațiile au solicitat o întrevedere repetată cu doamna Prim-ministru (care nu a dat curs invitației la ședința de azi) și ministrul finanțelor, în cadrul căreia se va dezbate aceeași agendă.

‹ adv ›

Asociațiile au menționat că, în cazul ignorării de către autorități a solicitărilor înaintate, fermierii își rezervă dreptul la acțiuni de protest.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›