‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 6 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii continuă protestele. De luni planifică inițierea acestora la Chișinău

Fermierii continuă protestele. De luni planifică inițierea acestora la Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii membri ai Asociației Forța Fermierilor și alți agricultori care au dorit să se alăture protestelor acestora continuă acțiunile de protest, fiind a doua zi în care acestea se desfășoară.

Potrivit lui Alexandr Slusari, președintele AFF, în prima zi au fost prezenți aproximativ o mie de fermieri cu peste 500 de unități de tehnică agricolă.

„Fermierii din raioanele Fălești, Căușeni, Leova, Hâncești, Edineț, Ungheni, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Rezina, Strășeni au fost printre cei mai activi. Protestăm în teritoriu și mai blocăm drumuri. După care, e nevoie ca mulți fermieri să finalizeze lucrările de erbicidare, astfel că vom lua o pauză. Începând cu ziua de luni, planificăm deplasarea spre Chișinău, unde trebuie să deranjăm pe unii demnitari – factori de decizie. Sper că aceste zile vor da un imbold pentru cei care au stat acasă. Nimeni cu excepția agricultorilor nu poate influența puternic soluționarea problemelor agricultorilor”, menționează Alexandr Slusari.

Amintim că, cele cinci revendicări solicitate inițial de către fermierii care participă la protest țin de:

‹ adv ›
  1. Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță, etc.);
  2. Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană a prelungit această restricție pentru țările din Europa de Est până pe 15 septembrie.
  3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
  4. Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor pentru subvențiile pentru anul 2022;
  5. Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sumele achitate.

Notă: Dintre cele cinci revendicări menționate, programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va fi extins – raportul la proiectul de lege care prevede acest lucru a fost aprobat pe 7 iunie de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›