‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii din zona de securitate trebuie să mai rabde. Negociatorii nu se pot înțelege

Fermierii din zona de securitate trebuie să mai rabde. Negociatorii nu se pot înțelege

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Problema privind folosirea terenurilor de către fermierii moldoveni în Transnistria va face obiectul discuțiilor din ședința comisiilor de experți de profil, planificată să aibă loc la Tiraspol, pe 7 aprilie”, au anunțat marți, după încheierea unei întrevederi de lucru, reprezentanții politici ai Republicii Moldova și Transnistriei, Eugen Carpov și Nina Ștanski.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, Carpov a spus că există un mecanism de folosire a terenurilor, elaborat în anul 2006, care a fost respectat până în ultima perioadă. ”Dacă putem să-l îmbunătățim, trebuie să o facem. Dacă nu, trebuie să-l utilizăm”, a opinat diplomatul.

Ștanski a ținut să-i amintească omologului său moldovean că Transnistria și-a prezentat propunerile referitoare la mecanismul reînnoit de folosință funciară încă la începutul lunii februarie, iar Chișinăul a fost de acord că este necesară elaborarea unui mecanism nou, dar la dezbaterile asupra acestuia nu s-a purces nici până acum.

‹ adv ›

”S-a constatat că partea moldovenească nu mai are nevoie de mecanismul nou de folosire a terenurilor, aceasta propune să se revină la mecanismul pe care tot ea l-a încălcat, din anul 2006, și la care noi am renunțat cu toții de comun acord. Abia de poate fi considerată constructivă o asemenea abordare”, a declarat reprezentanta Tiraspolului.

Ea a afirmat că potrivit datelor de la sfârșitul lunii martie, din cei 86 de beneficiari funciari din rândul fermierilor moldoveni, doar 17 își cultivă terenurile realmente.

”Pământul este pustiu şi nu este îngrijit. Țărani din sate transnistrene vin și ne roagă să le permitem să cultive aceste suprafețe considerabile”, susține Ștanski, menționând că mizează pe faptul că partenerii moldoveni vor înțelege nevoia de rezolvare cât mai grabnică a problemei cu folosirea terenurilor în raionul Dubăsari din Transnistria.

‹ adv ›

După negocierile care au ținut patru ore, Carpov și Ștanschi au arătat o dezamăgire vădită, pentru că nu au reușit să se înțeleagă în privința niciuneia dintre problemele existente, principală fiind problema terenurilor.

”INFOTAG” precizează: Locuitorii satelor moldovenești Doroțcaia, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Vasilevca, Molovata Nouă, din stânga Nistrului, dețin 6,3 mii ha de teren agricol în raionul Dubăsari din Transnistria. Autoritățile transnistrene au pus piedici în cultivarea terenurilor și transportarea recoltelor. În anul 2006, cu suportul OSCE, al Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene și SUA a putut fi coordonat un mecanism provizoriu de folosință funciară, care a atenuat gravitatea problemei. Înțelegerile prevedeau înregistrarea fermierilor moldoveni la autoritățile locale ale Transnistriei. În baza certificatelor cu dreptul de folosire provizorie a terenurilor, fermierii puteau cultiva pământul și transporta recoltele în localitățile lor.

Mecanismul provizoriu a expirat în decembrie 2013. Precum și era de așteptat, lipsa unor înțelegeri noi în privinţa aceastei probleme a dus la creșterea tensiunilor și agravarea situației. Tiraspolul a propus reînregistrarea fermierilor moldoveni la autoritățile competente din Transnistria până la 1 octombrie, dar Chișinăul nu s-a conformat. În cadrul reuniunilor grupurilor de experți, părțile au fost de acord cu necesitatea de modernizare a mecanismului curent de folosire a terenurilor, înțelegându-se să formuleze propuneri proprii. Partea transnistreană şi-a îndeplinit obligaţiunea la începutul lunii februarie, iar cea moldovenească – abia pe 11 martie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›