‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii, la mila Domnului. Statul nu are bani pentru rachete antigrindină

Fermierii, la mila Domnului. Statul nu are bani pentru rachete antigrindină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultura Moldovei este acum la mila Domnului. Şi asta deoarece statul nu are bani pentru a procura rachete antigrindină. Astfel, fermierii nu au decât să se roage ca ploile să-i ocolească. Începând cu mijlocul lunii mai, grindina a secerat culturile de pe 38 de mii de hectare, provocând pagube de peste 280 de milioane de lei.

Întreprinderea în care activează Tudor Pascari deţine peste 800 de hectare de culturi agricole în satul Glinjeni, raionul Făleşti. Mai mult de jumătate au fost distruse de grindină.

„Avem 448 de hectare afectate de grindină, dintre care 160 sunt grâne, porumb 230 şi 38 de hectare de răsărită. Pierderiile au fost aproximativ de 5 milioane de lei”, a spus fermierul.

‹ adv ›

Autorităţile au cumpărat, în acest an, 6.300 de rachete antigrindină. Stocul s-a epuizat, însă, la începutul lunii iunie. Ministerul Agriculturii a cerut Ministerului Finanţelor să identifice bani pentru a procura încă două mii de rachete. Misiune imposibilă, deocamdată.

„Trebuie să decidem de unde Ministerul Finanţelor ia aceşti bani: de la pensionari, de la şcoli, de la bolnavi, de unde aceşti bani să-i identifice? Prim-ministrul de aceea şi negociază cu partenerii de dezvoltare, pentru a identifica surse adiţionale”, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Între timp, ploile cu grindină nu contenesc. Meteorologii le prognozează şi în umrătoarele zile. 

‹ adv ›

„Există speranţe pentru acei agricultori care s-au asigurat, dar ei sunt foarte puţini. În rest, agricultorii nu aşteaptă compensaţii din partea statului, deoarece niciodată nu au primit şi după cum ştim, statul nu dispune de aceste fonduri”, a menţionat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Premierul Iurie Leancă le-a solicitat ministrului Agriculturii şi ministrului de Interne să prezinte până luni un raport detaliat privind situaţia din zonele afectate de grindină, inclusiv pierderile suferite de fermieri. Totodată Ministerul Agriculturii urmează să identifice şi surse băneşti pentru a compensa pierderile fermierilor din localităţile cele mai afectate.

Sursa: publika.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›