‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii solicită Guvernului să facă apel urgent către UE pentru accesarea fondurilor pentru 2023

Fermierii solicită Guvernului să facă apel urgent către UE pentru accesarea fondurilor pentru 2023

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii sunt nemulțumiți de felul în care ramura agricolă va fi subvenționată în anul 2023, ei cred că statul alocă prea puțini bani pentru acest sector.

În acest sens, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au discutat astăzi cu Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii despre problema creditării fermierilor și subvenționarea sectorului agricol.

Alexandru Slusari, președintele Asociației, a spus că discuțiile cu ministrul Agriculturii au fost fierbinți, pe alocuri chiar destul de complicate.

„Noi am abordat, în primul rând, subiectul finanțării ramurii agricole pentru anul viitor. Fondul de subvenționare s-a micșorat cu 250 de milioane. Pe fundalul mai multor crize, care au afectat sectorul agrar, statul ar trebui să-și fortifice sprijinul față de agricultori, dar nu să ia din ceea ce era puțin. Țara, pentru a se dezvolta, are nevoie de un Fond de subvenționare de cel puțin 3 miliarde de lei. Dacă agricultura este o ramură prioritară, atunci autoritățile vor găsi bani, inclusiv putere să convingă partenerii de dezvoltare”.

Totodată, Slusari susține că, accesul la finanțare și creditarea fermierilor este unul dificil. Agricultorii au solicitat Guvernului să se adreseze finanțatorilor externi pentru a obține ajutor.

„Am menționat subiectul cu motorina, sugerând ca doamna președinte să facă un apel către Guvernul din România pentru a oferi sprijin sub formă de motorină. Domnul ministru a menționat că, azi va discuta cu doamna Gavrilița și va fi făcut acest apel către România. Fondul de subvenționare trebuie să fie suplinit cât mai repede. Am convenit că săptămâna viitoare vom discuta cu băncile comerciale și BNM, întrucât mulți fermieri au probleme cu creditele mai vechi”.

Vineri, fermierii vor merge în Parlament pentru a convinge reprezentanții Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe să solicite Ministrului Finanțelor majorarea Fondului de subvenționare în agricultură, prevederi care să se regăsească în proiectul legii bugetului pentru anul 2023 și urmează a fi adoptat în lectură finală.

De menționat că, potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat pentru anul 2023, Guvernul alocă cu 550 de milioane lei mai puțin la Agricultură. Bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

‹ adv ›

Ulterior, Ministerul Agriculturii, urmare a discuțiilor purtate cu fermierii, a publicat un comunicat de presă menționând că, în perioada de promovare a Proiectului de lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, ministerul va elabora regulamentul de subvenționare ținând cont de necesitățile tuturor agricultorilor și odată cu adoptarea Legii, mecanismele de subvenționare vor fi consultate cu reprezentanții asociațiilor de profil.

Oficialul a mai spus că odată ce mijloacele destinate subvenționării producătorilor agricoli în anul 2023 vor fi valorificate, ministerul va promova extinderea și suplinirea FNDAR.

Vladimir Bolea a adăugat că, producătorii agricoli vor beneficia și de susținerea partenerilor externi, cum ar fi USAID, Banca Mondială, Agenția Franceză de Dezvoltare, Proiectul „Livada Moldovei”, Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă ș.a.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›